Pia Valkonen

Hullu nainen ullakolla

Mustat valkeat valheet

to 26.1.2017

Decamerone on saanut minut arvelemaan, että minulla tosiaan on "hullu nainen ullakolla". Liane Moriartyn Mustissa valkeissa valheissa henkinen kaksoissisareni, Madeline, oli esittänyt perheessä omaa rooliaan koomisen hulluna äitinä: "Hän innostui liikaa ja suuttui liian pahasti. Kun lapset olivat tottelemattomia, hän puhkui ja puhisi." (s. 233)

Jospa en olekaan koominen. Madeline pelkää olevansa itsensä parodia, mutta minua pelottaa ja kiehtoo, jos ullakollani tosiaan asuu joku, aivan pitelemätön. Haluan tutustua siihen. Olen jo vähän yrittänytkin.

Mustien valkeiden valheiden pahoinpidelty yläluokkainen äiti kävi perheväkivaltaan erikoistuneella terapeutilla ja tuli kohdelluksi asiallisesti. Kuulosti tosi ihanalta: "(Terapeutin)... kantaa ottamaton katse sanoi vain: perille meni. Hän ei ollut ystävällinen eikä äidillinen, eikä hän rypenyt oman ystävällisyytensä ihanassa ylemmyydessä. Hän hoiti vain hommansa. Hän oli kuin ne pankin tai puhelinyhtiön reippaat ja tehokkaat naiset, jotka haluavat vain tehdä työnsä ja ratkaista asiakkaan visaisen ongelman." (s. 211)

Kun Lapinlahden kunnassa oli jokin lähisuhdeväkivaltaprojekti, kirjoitin palautteena - kait palautteeseenkin oli jokin linkki kunnan etusivulta tai sitten kirjoitin vain suorana yhteydenottolomakkeeseen -, että aivan upeaa tällainen matalan kynnyksen yhteydenottomahdollisuus, minulla vain silloin olivat tilanteet jo ohi, mutta kirjoitin, että jos tällainen mahdollisuus olisi ollut, olisin oitis käyttänyt sitä hyväkseni.

Tosin - näin kirjoitin - en olisi voinut sietää mitään sosiaalitätilässytystä, jossa keskiluokkainen, hyvin koulutettu, mitään omassa elämässään tai omissa nahoissaan kokematon tätykkä tai typykkä sössöttää mitään sovinnaista paskaa tai mikä pahinta, joutuu itse kauhun valtaan, alkaa väännellä käsiään ja häntä tulisi tukea, kun on joutunut silmitysten jonkin niin kauhean asian kanssa.

Mustien valkeiden valheiden terapeutti oli juuri sellainen avunlähden, jota olisin kaivannut: asiallinen, looginen ja kuitenkin ystävällinen.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi