Pia Valkonen

Rakkuloita

pe 23.12.2016

Otan nyt keveän takakenon ja rauhoitun ensi alkuun. Tultiin eilen Miljan taksilla Järvenpäästä. Edessä oli vietnamilaisten rakkuloiden analysointi ja päätös, että meidän on päästävä niiden kanssa terveyskeskukseen. Heti aamulla, kun kello tuli kahdeksan, soitin vastaanottoon.

Arvasinhan minä ja olen pitkään uumoillut, mitä Lapinlahden terveyskeskuksen vastaanottovirkailijoiden koulutukseen kuuluu. Heti ensimmäisenä työperehdytyspäivänä toimialan superjohtaja on varmaan sanonut, että puhelimeen pitää vastata penseällä ja vähän narisevalla, elämään ja etenkin kuntalaisten vaivoihin lopen kyllästyneellä äänellä.

Kuntalainen tulee saattaa henkisen epävarmuuden tilaan välittömästi. Jos hän on uskaltanut niin pitkälle, että havittelee terkkarista ihan ajanvarausta, pitää tehdä selväksi, että juuri tämä lääkärinaika kuormittaa järjestelmää suunnattomasti ja kaataa koko kunnan talouden.

Seuraavalla kerralla annan välittömästi palautetta ja sanon, että vitun nauta tai helvetin typerä mulli, jos puhelimeen vasta mies, - opettele vuorovaikutuksen perusasiat. Vaikka oletkin Lapinlahden kuntatalouden portinvartijan virassa, opettele edes hieman myötätuntoinen äänensävy. Ystävällisistä vastaanottovirkailijoiesta tässä kunnassa lienee turha edes haaveilla.

Tulee taas niin mieleen muudan kirkas keväinen sunnuntai-iltapäivä, jolloin yhtenä tomerasta toimittajatätikolmikosta työnnyimme Lapinlahden terveyskeskuksen vastaanottoon ja sillä kertaa isopalkkainen keikkalääkäri oli vähällä kutsua poliisit, jos rouvat eivät poistu siitä vaivaamasta kuntalaisen asiaa hoitamasta.

Nyt alan vääntää porkkana- ja lanttulaatikkoja. Pakanallisperäisen saturnaliajuhlan, joka kristillisessä perinteessä on saanut nimityksen joulu - mikähän joulu-sanan etymologia muuten on? - ruokien tekeminen on jostain syystä kivaa. Että hyvää saturnaliajuhlaa vain kaikille. Me marssimme työteliään päivän - pitää hakea Johdatus semiotiikkaan kirjastosta ennen kuin se menee joulunpyhiksi kiinni - päätteeksi rakkuloinemme mäjelle. Saattavathan ne olla ihan kotoperäisiäkin, mutta minusta lääkärin on syytä asia varmentaa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi