Pia Valkonen

Vartija

pe 30.12.2016

Uusin Vartija-lehden numero oli nyt tosi hyvä ja mielenkiintoinen. Se on viimeinen painettu lehden numero. Pitää muistaa jotenkin tilata sähkölehti. Vartijassa oli Hannu Taanilan artikkeli Raamatun lukemisesta ja siellä termi raamatudellisuus. Taanila kirjoittaa, että länsimaista kirjallisuutta on melkein mahdotonta ymmärtää ilman Raamatun tuntemusta.

Ja Raamattua on mahdotonta tuntea, ellei ole opiskellut sen ajan historiaa - ajan yhteiskunnallista, uskonnollista ja filosofista kaikkea!

Ihanata! Urakka ei lopu koskaan. Raamattu on loputon juttu, jota voi opiskella sisältä, ympäriltä, vasemmalta ja oikealta.

Vartija esitteli myös Jaakko Heinimäen kokoaman artikkelikokoelman Piispanpolku 10. Siinä kymmenen piispaa kertoi polkunsa piispaksi. Kriitikot huomasivat yllättäen, että kymmenikön ainoa nainen, Irja Askola, peittää kokemuksensa lyyriikkaan. Kritiikin perusteella arkkipiispa Kari Mäkinen vaikuttaa kaikkein kiintoisimmalta ja epäkonventionaalisimmalta.

Kari Mäkinenhän taitaa myös kaunokirjoituksen, jos olen oikein ymmärtänyt. Häntä haastateltiin muistaakseni nyt Helsingin kirjamessujen yhteydessä tai jotenkin muuten syksyllä ja haastattelun lopuksi arkkipiispalta kysyttiin, meinaako hän tehdä tässä jotain runoteosta? Kari Mäkinen oli vastannut satakuntalaiseen tapaan yks´kantaan: "Eh!"

Kirjallisuusopinnoissa pitäisi olla lauantaihin 14. tammikuuta kello 10 mennessä luettuna Kuningas Oidipus. Lainasin Rutakosta Sofokleen (497-406 eKr.) Antigonen, jonka viimeisenä lukuna Kuningas Oidipus on. Käännös on Otto Mannisen, jolle nimetyllä kyläkoululla Kangasniemellä viime toukokuussa tulin nimetyksi Kirjailijoiden nimikkoseurojen hallituksen varajäseneksi.

Eipä siinä mittään, mutta tästä en selviydy hengissä: "Oi, lapset, lta muinaiskantaa Kadmoksen, näin miksi näillä Portailla nyt istutte, käsissä pyhät lehvät turvanpyytäjäin?"

Mitä herranpieksut jumalan jalassa! Latva muinaiskantaa Kadmoksen? Mikä ensinnä on Kadmos? Ja ketä ovat turvanpyyäjiä? Turvapaikanhakijoitako??????

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi