Pia Valkonen

Moottori, dieselmoottori, autokori

to 1.12.2016

Kirjoitin antaumuksella koko päivän kotimaisen kirjallisuuden kesäyliopistokurssiharjoitustehtävää. Ymppäsin siihen äidin, Vieno os. Tiusasen, Maria Jotunin, Elsa Heporaudan ja omakeksimäni Uuden Suomettaren kriitikon Agatha Dichtemützen. Myös äitni esimummo Sofia Essman on mukana kurssitehtävässä. Voi, että saattaa olla opiskelutehtävän tekeminen innoittavaa.

Saan varmaan monta miinuspistettä kirjoitusteni pituudesta, mutta hällä väliä.

Aamulla olin vähän aikaa aivan sekaisin Risto Isomäen Sarasvatin hiekasta. Ihmissuhdemössö oli siinä tosiaan kömpelöä ja vuorosanat aivan kökköä tuubaa. Kuka sanoo paleltumiskuoleman uhatessa, että jos et hiero paletumasta kärsivää nenääsi lumella, nenäsi saattaa napsahtaa poikki.

Kömpelyydet tekivät kirjasta vain jotenkin hellyttävämmän, suorastaan rakastettavan. Aloin hirnua kirjan loppupuolella. Ikijäätiköt olivat lähteneet liikkeelle ja länsimainen sivilisaatio romahtanut. Pelastuneet ajavat antiikkisella Ladalla Pelkosenniemelle vanhalle metsämökille ja ilahtuvat. Mökillä on paljon kirjoja, joissa on ihmiskunnan tulevaisuus: Autonasentajan moottorioppi, Meijerikoneoppi, Kanalan rakentaminen, Siipikarjanhoito, Suomalainen puutarha, Omenanviljelyn alkeet, Pellervo-lehden vuosikerta 1906, Takkauunit ja muut tulisijat.

Meidän pihalla on joulunpunainen Lada, antiikkista nappisilmämallia yksi, ja toinen vähän uudempi, ei niin karkinnätti, mutta punainen kuitenkin, on huputettuna telttakatokseen. Lisäksi hamstrasin Nilsiän kirjaston kierrätyshyllystä Matille autokirjoja osat Moottori, Dieselmoottori ja Autokori.

Kyllä me saadaan ainakin pari autoa kasaan yhdistämällä pihan toiset koristukset 1980- ja 1990-luvun alun Saabit sekä aitassa olevat Saabien purkuosat. Kosti-veljellä on Mäntsälässä isän ja äidin Pellervo-seuran maalaiskansanvalistuskirjoja karjaoppeineen ja kananhoitokirjoineen sekä myös kaunokirjallisine osuuksineen, josta myös saattaa ammentaa ikuista viisautta.

Uusliberalistiset markkinointioppaat ja johtamistaidolliset sheißet heivasin kierrätykseen jo aikapäiviä sitten.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi