Pia Valkonen

Sosialistisen kaupungin
rakentamisen tervetulleeksi toivottaminen

ma 26.12.2016

"Asfaltista ja sitkeästä tahdosta
tehdään katujen leveys.
Tiilistä ja ylpeästä rohkeudesta
tehdään rakennuksien rohkeus.
Raudasta ja tietoisuudesta
rakennetaan siltojen välituet.
Toivosta tehdään puiden vihreys.
Riemusta - rappauksen tuore valkeus

Sosialistinen kaupunki -
hyvän onnen kaupunki.
Ilman esikaupunkeja, ilman umpikatuja.
Ystävä jokaisen ihmisen.
Nuorin kaupungeista, joka meillä on.
Vanhin kaupungeista, joka vielä rakennetaan
Nuorin lähihuomenna.
Vanhin kaukohuomenna."

Wisława Szymborska (1923-2012)

Hieno runo, jonka Nobelin kirjallisuuspalkittu Wisława Szymborska on kirjoittanut 1950-luvulla. Se on kokoelmasta Dlatego żyjemy (1952). vuonna 1952 sosialismi Puolassa ei ollut vielä stagnatisoitunutta. Jospa Wisława Szymborska oikeasti uskoi sosialismiin tuolloin ja toisen maailmansodan tuhon jälkeen jälleenrakennettuihin puolalaisiin ja sosialistisiin kaupunkeihin.

Ja mitä pahaa siinä on?

Istun pakussa koiraosastossa. Koira jäi kotiin. Olemme matkalla hakemaan vävyä Ilmajoelta Lapinlahdelle kahdeksi viikoksi. Matti asensi tablettinsa lähettämään Yleltä suorana ortodoksista palvelusta Tampereen Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkosta.

Saas nähdä, kuinka kauan täällä Viitasaaren takana toimii 4G.

Wisława Szymborska erosi vuonna 1966 Puolan kommunistisesta puolueesta ja oli sanonut omaa kommunismiin uskomistaan hairahdukseksi. Jospa hän tarkoitti hairahduksella pysähdykseen ja seisovaan veteen vajonnutta valtiokapitalismia, joka olisi kaivannut sosialistista uskonpuhdistusta.

Sitä paitsi sosialistinen Puola artikuloi selvästi, että ei salli muita taidesuuntia kuin sosialistisen realismin. Eikö se ole rehellistä? Sanotaan selvästi, mikä käy ja mikä ei. Meillä täällä "vapaassa länsimaisessa markkinataloudessa" ja niin sanotussa kaikkivittukäy, mikäkaupaksimenee -demokratiassa sana on juu hyvin vapaa, jos ei välitä siitä, että elanto menee ja joutuu marginaaliin sekä häpeään ja nurkkaan aasihattu päässä.

Tampereen Pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Nikolaoksen kirkossa palveluksen toimittajat ovat nuoria ja tuoreita. En tunne enkä tunnista. Hyvä niin! Oikein superhyvä, ei tule mitään väristyksiä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi