Pia Valkonen

Politiikkaa

Politikos, kansalaisia koskeva, rinnakkaisvaltajärjestelmällinen
Lapinlahden vammaisneuvosto käy filosofiseksi

ke 9.11.2016

Me vammaisneuvosto olemme kunnan organisaatiossa oikea the pain in the ass, mutta olkoon!

"Huomenta reknisen toimen Johtajat,
 
(lähetän tämän viestin kopiona myös vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Reetta Mehtoselle ja hallintojohtaja Antti Jokikokolle, sillä heidät molemmat viestissä mainitaan.)
 
Anteeksi kireyteni ja äreyteni! Ei ollut tarkoitus näyttää kulmahampaita esteettömyysasiassa. Tottahan teemme tarvittavat aloitteet tekniselle lautakunnalle, mutta siihen tarvitsemme apua. Esimerkiksi tosiaan Jussinpihan pihan peruskorjaus maksanee useita kymmeniä tuhansia euroja, kun työ ei ole sillä selvä, että siihen vain asfaltti vedetään ja sillä sipuli.
 
Se, miksi ärisin, johtuu siitä, että meitä vammaisneuvostossa vain niin suunnattomasti kyrsii, että esteettömyysasiat ovat olleet kirkonkylällä vireillä monia monituisia ja armorikkaita vuosia. Itse asiassa kuusi vuotta; nyt katsoin vanhoista asiapapereista!
 
Kertaan teille tässä historiaa (Reetalle myös) ihan senkin vuoksi, että itse kaipaan muistin virkistystä. Liitteeksi panen vuosien varrella laatimamme ja alati päivittyvän vammaispoliittisen ohjelman sekä hallintojohtaja Antti Jokikokon kirjelmän siitä, että neuvostoja pitää kuunnella ja meiltä pitää ottaa tarvittaessa lausunnot.
 
Vammaispoliittinen ohjelma ei ole kunnan, vaan nimenomaan suoraan kansalaisvaikuttamiseen perustuvaan Lapinlahden vammaisneuvoston poliittinen ohjelma – poliittinen kreikan kielen merkityksessä politikos, kansalaisia koskeva, ei puoluepoliittinen.
 
Vammaisneuvoston legitimaatio perustuu kuntalain pykälän 28, jossa sanotaan:
 
"Vammaisneuvosto

Vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä.

Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta."

Hyvä itsenikin kannalta, että etsin pykälän uudesta kuntalaista.  Vanhassa vammaispalvelulaissa sanottiin, että kunnanhallitus voi halutessaan nimetä vammaisneuvoston. Nyt se onkin ilmaistu kuntalaissa tiukemmin: “.... kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto.” Sama koskee myös vanhusneuvostoa. Uusi vanhuspalvelulaki velvoittaa kunnanhallituksen sen asettamaan.
 
Ensimmäisen esteettömyyskierroksen järjestimme syyskuussa 2010. Mukana olivat Jari Mikkonen Lapinlahden kunnan edustajana ja Matti Karppinen teknisen lautakunnan puheenjohtajana. Sen jälkeen talvella 2011 muistaakseni oli Lapinlahden liikenneturvallisuustyöryhmän turvallisuuskävelyä. Näiden perusteella Lapinlahden kirkonkylälle laadittiin liikenneturvallisuusohjelma. En tiedä, mitä kuuluu koko liikenneturvallisuustyöryhmälle. Lienee kuihtunut. Mehtosen Reettahan siinä on ollut vammaisneuvoston edustajana, mutta ei ole tainnut paljoa kokoontua se.
 
Jari Mikkonen sanoi, että hänellä on jonkin verran käytettävissään kirkonkylälle liikenneturvallisuusrahoja ja lupasi, että esteettömyysasioista suuri osa hoituu sitä kautta. Me vammaisneuvostona keskityimme siihen, että Lapinlahden apteekin edusta oli vaarallinen ja apteekkiin oli huonosti liikkuvien vaikea päästä. Otamme sulkana hattuumme sen, että uusi (nyt enää uudehko) apteekkari siirsi apteekin vanhan postin rakennukseen.
 
Muuten sitten ei Lapinlahden kirkonkylällä tapahtunutkaan mitään, sillä tuli kuntaliitos ja kunnan organisaatiot menivät sekaisin joksikin aikaa. Teknisessä toimessakin tuntui olevan johtaja joka ikiselle pihalle erikseen; oli varmaan paljon päällekkäisyyksiä.
 
Lisäksi vammaisneuvostoon ja muuhun kansalaistoimintaan myötämielisesti suhtautunut Jari Mikkonen lähti Nelkon palvelukseen.
 
Myös se, että paloautot olivat muuttamassa pois vanhalta paikaltaan, vaikutti siihen, että kaikki liikennejärjestelyt olivat jäissä Jussinpihan ympäristössä. Odotettiin, että hälytysajoneuvot eivät enää kulkisi Juhani Ahon tien pätkää Kivistöntielle. Jussinpihan piha korjattiin, mutta päiväkodin puolelta. Teknisen toimen ihmiset kyllä mutisivat jotain, että nyt olisi pihan perusparannukseen rahaa, mutta ilmeisesti raha riitti vain päiväkodin pihaan. Hyvä, että edes niin!
 
Itse asiassa, nyt kun tätä kirjoitan, teknisen toimen organisaation epäselvyyksien vuoksi esteettömyysasia ikään kuin hautautui, sillä me emme oikein havainneet ketään, joka olisi ottanut meidät samalla tavalla huomioon kuin Jari Mikkonen.
 
Niinpä, kun Mikkonen taas ilmaantui järjestelmän osaseksi, marssimme hänen toimistoonsa ja sanoimme, että nyt olisi taas aika palata esteettömyysasiaan. Vammaisneuvoston varapuheenjohtajan kanssa kävimme Mikkosen puheilla 20. marraskuuta 2015 ja kirjoitimme kunnantalon kahviossa varapuheenjohtaja Reetta Mehtosen kanssa Varpaisjärven kokouksen (10. joulukuuta 2015) esityslistaan seuraavasti (Veikkolan ovi sen meitä kiusaa):
 

“9 § Esteettömyysasiat: -Jussinpihan Veikkolan ovi on varusteltu sähköjohdoin niin, ettei oven vasikkaa saa auki. Veikkolan ovesta eivät sähköpyörätuolilla kulkijat mahdu.

- käynti kunnan puistoista ja liikenneväylistä vastaavan rakennusmestari Jari Mikkosen luona Asematien kevyen liikenteen väylien luiskista ja suojatiemaalauksista. Asia tarkistetaan ennen lumien tuloa.

- terveyskeskuksen automaattiovien mekanismin tarkistus.

- Lapinlahden rautatieaseman invaluiskaan johtava hiekkakenttä on upottava. Siihen olisi saatava öljysora.

- Meijerin luiska, luiska rakennetaan.”

 
Lumet tulivat ja menivät. Vammaisneuvosto kuitenkin keskittyi talven ja kevään aikana Jussinpihan päiväkeskuksen työilmapiiriongelmiin (pidimme Jussinpihassa oikein ilmapiiriaivoriihen viime toukokuun puolivälissä, johon keskustelemaan kutsuimme sosiaaliasiamies Seppo Niskasen ja hallintojohtaja Antti Jokikokon) - ja esteettömyysasiat jäivät taas taka-alalle.
 
Kunnes nyt syksyn 2016 alussa Reetta Mehtonen alkoi käydä varayhdysjäsenenä vanhusneuvoston kokouksissa ja esteettömyysasiat pulpahtivat jälleen pintaan. Kun esteettömyyskierroksesta on ollut puhetta, puhetta ja puhetta, päätin, että nyt on aika otollinen.
 
Toivomme, että olette nyt esteettömyysasioista(kin) vastaavina virkamiehinä myötämielisiä näille ikuisuushankkeillemme.
 
terveisin
Pia
puheenjohtaja
Lapinlahden vammaisneuvosto
 
PS. Ihan ensimmäinen esteettömyyskävelyn teimme cp-vammaista tytärtäni Mariaa pyörätuolissa työntäen Reetta Mehtosen kanssa jo vuonna 2009, kun piti järjestäydyttää vammaisneuvosto uudelleen. Vanha vammaisneuvosto oli päässyt uuvahtamaan ja Mehtosen Reetta kokosi sen uudelleen minusta sekä muista aktiiveista.

Lapiomies Oy:n nettisivuhanke

"Hei, miten sulla on se kirja edistynyt? Uskaltaisiko häiritä?
 
Nettitieto haluaisi päivittää meidän Lapiomies-sivut mobiililaitekelpoiseksi. Sanoin, että ei tehdä mitään ennen kuin päätämme uudistaa sivut kokonaan. Siis sisällön haluaisimme uudistaa. Tiedän, että Nettitieto on paska lafka .... (sensuroitu, sensuroitu) sekä kaikkea epämiellyttävää, mutta pelkäämme vaihtaa palveluntuottajaa, sillä kun vaihdoimme Soneralta Nettitiedolle kotisivut sekä sähköpostit, jäivät inet.fi –sähköpostit (Soneran) meille jakamatta kokonaan!!!!
 
Se oli hirveää ja se oli kamalaa. Kiljuin sähköpostitse Nettitiedolle, että tehkää, saatanat, nyt jotain ja sieltä joku alaikäinen nettinörtti nilllitti, että ei kuulu heille. Sanoin, että vittu, kyllä kuuluu enkä säästänyt kirosanojani muutenkaan. Jotain Nettitieto sitten teki, kun sähköpostit alkoivat pelata.
 
Joka tapauksessa me ollaan nyt silleen, että jotain meidän nettisivuille tarttis tehdä. Sisältöä on ainakin uusittava ja lisättävä meidän referenssejä. Nyt semmoista aattelin, että voitko sinä olla sisällöntuottaja? Jos me tilattaisiin Nettitiedolta mobiililaitekelpoiset sivut uudistuksena, sinä tekisit Matin kanssa yhdessä jutut ja keksisit kuvituksen (minäkin haluan meidän sivuille lannevaatteissa poseeraavia karvaisia miehiä!) ja sit vaik Webbiriihen Jari Tikkanen ripustaisi jutut ja kuvat sinne nettiin.
 
Tai jotain.
 
Meil´varmaan pikkuisen rahaakin olisi hankkeelle, kun näyttää taas vähän siltä, että jäädään eloon. Mut tää juttu/sisältöhanke sit ku sulle sopii. Tai siten kun sulle sopii. Nettitietoon me ollaan ripustauduttu kuin apinalapsi äidin kaulaan.
Pia"

Elämä Trumpin jälkeen

Tänään keskiviikkona 9. marraskuuta voisin maksaa laskuja. Ensimmäiset eräpäivät ovat tosin vasta huomenna. Kuukauden alussa maksoin laskuja kuin heikkopäinen, jotta voisin elää rauhassa seuraavan viikon. Olenkin nyt miettinyt Lapinlahden vammaisneuvoston seitsenvuotishistoriaa, laatinut kirjelmän, jossa toivon, että teknisen toimen herrat kuuntelisivat kansalaisia ja sitten vielä miettinyt Lapiomies Oy:n nettisivujakin.

Suoraan sanoen. Nettisivut eivät voisi minua vähempää kiinnostaa. Meillä referenssit ovat jääneet siihen, kun rakensimme Saramäen vanhaan uusklassistiseen tyyliin rakennettuun kouluun terassiin. Kuinkahan monta vuotta siitä on ja kuinkahan monta sakraalirakennusta olemme sen jälkeen korjanneet?

Mutta tämä teksti on omasta mielestäni hauska: "Nuoret restauroijat Jaakko Pylkäs ja Aku-Ville Korhonen pitivät päänsä Heli ja Esa Lappalaisen terassiin teossa. Firman restaurointimestarin mukaan terassista piti tuleman tasakattoinen. Pojat tekivät sille kuitenkin harjakaton."

 
     

 

 

"Puolivalmiina terassi näytti yhtä ultramodernilta kuin lasipyramidi Pariisin Louvren pihalla. Ei olisi pitänyt arvostella keskeneräistä työtä, sillä terassista tuli arvokas ja juhlava. Sellainen, joka sopii klassistisen vanhan koulun henkeen."

Teki mieli terassireferenssin laadinnassa vielä vinoilla jotain nuorten hurjien restauroijien isänmurhasta, mutta en sitä tehnyt. Nyt alan suunnitella huomista blogimerkintääni, sillä on niin tehnyt mieli kirjoittaa Kyung-sook Shinin kirjasta Pidä huolta äidistä ja siinä yhteydessä Elina Reenkolan kirjoista Nainen ja häpeä sekä Nainen ja viha.

Aamulla kun heräsin, oli puhelimessani kuusi karmaistunutta tekstariviestiä siitä, että Donald Trump on valittu Amerikan presidentiksi. Myös Ärräpäät sähköpostissani mutustelivat uutista. Tämä on osuvin kommentti, jonka olen nyt Donald Trumpista lukenut:

"Tähän tulevaan pressaan verrattuna Reagan alkaa, hitto vie, vaikuttaa sivistyneeltä, ellei jopa älyköltä."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi