Yrittäjän syysloma

pe 21.10.2016

Ilmajoelta tulon jälkeen olen tyhjentänyt ja täyttänyt astianpesukonetta, tyhjentänyt ja täyttänyt pyykinpesukonetta, lajitellut kuivaa pyykkiä, imuroinut ja mopannut sekä vaihtanut yläkerrassa lakanat. Tietenkin myös pesin lakanat. Levittänyt matot lattialle. Niitä en pessyt. Ne pesi pesula.

Omana synttärisunnuntaina tein firman alkuviikon työt. Kirosin kuin turkkilainen, kun vitutti. Sentään sunnuntai, pyhäpäivä ja oma synttäripäivä. Nyt olivat sitten kotityot ryntyssä, kun palasimme. Viikonloppuna eivät voi edes villit hevoset estää minua. Alan tyhjentää arkistoa. Kannan kaiken sen, mistä en mitään ymmärrä, Pentin kammariin aittaan. Ugh.

Haluan esiin äitin ja isän puusohvan. Se on sellainen ruumislaatikon mallinen, talonpoikainen ja äärimmäisen karu. Köyhien ihmisten ensimmäinen oma huonekalu. Historia ei ehtinyt kertoa, minne äiti ja isä sen ostivat. Ehkä Vyyhtilästä sukutilalta Haminaan Reitkallin puutarhakouluun töihin lähtiessä.

Äiti väärensi kauniilla käsialallaan Harmaalan kyläkoulun opettajalta Leena Jaakkolalta suosituskirjeen ja väärennöksen perusteella äiti ja isä valittiin Reitkalliin töihin. Se oli suuri juttu. Lähteä koti-Puumalasta maailmalle ja tyhjän päälle käytännössä. Isä luki aina jokaisen ilmestyneen Päätalon. Kalle Päätalo koki sodanjälkeisen sosiaalisen nousun. Meidän isä massiivisen sosiaalisen laskun ja äidin yhteiskunnallinen asema pysyi jotakuinkin samana - tai no, hän oli sodan aikaan Puumalan kansahuollon varajohtaja, joten maatalousproletariaattiin joutuminen taisi olla sekin jotain, mistä äiti ei erityisemmin nuoruudessaan unelmoinut.

Onhan äitin ja isän puusohva sellainen, että päiväunet eivät siinä kannen päällä onnistu, mutta Matti voi kasata puukannelle piirustuksiaan. Piirustuskone pitää ruuvata yläkerran hallin seinustalle ja ylimääräiset tietokoneet kantaa jonnekin. Meillä on erikseen tietokone kirjekuorten tulostamista varten, koska kirjekuoriprintteri on kätevä. Joku voisi tulla rationalisoimaan meidän konttorityöt.

Vanha kopiokone sentään on jo SER-romuna. Säilytin sen sisuksissa pyyhkeitä. Pahus, nyt pyyhkeille pitää tyhjentää lipaston laatikoita.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi