isä Mitro - mitäs minä sanoin jo anno domini 2009!

ti 6.9.2016

Tänään on harvinainen päivä. Verottaja ihan alentuu kouluttamaan meitä rakennusalan yrittäjiä urakka- ja muihin ilmoituksiin. En vain käsitä, miksi koulutus järjestetään vasta nyt ja maksullisena. Maksun käärii liiviinsä Pk-Koulutuskeskus Oy. Minusta verottajan olisi pitänyt kouluttaa maksutta kaikki suomalaiset rakennusliikkeet tähän jo ennen kuin koko ilmoitusrytäkkä otettiin käyttöön.

Ilmoituspakkoa vastaan minulla ei ole mitään, mutta ilmoituspohjia vastaan kyllä ja paljon. Ikään kuin ne olisi jonkun analfabeetin laatimat. Ehkä ovatkin. Ehkä ne on tehty Virossa eikä laatija osaa suomea.

Tänään on myös tarkastuslautakunta. Luin viisi senttiä paksun nivaskan kunnan sisäisen valvonnan raportteja.

Lupasin, että meilaan tänne vanhan Aamun Koiton pääkirjoitukseni isä Mitrosta. Ei tämä huono ollut, vaikka ihan alunperin vitutti kirjoittaa sellaista toisaalta, toisaalta, toisaalta ja kerran vielä toisaalta. Kumpikaan kiistaosapuoli ei loppujen lopuksi ollut pääkkäriin tyytyväinen. Tottahan olisin aikoinani halunnut kirjoittaa terävämmin ja mitä siitä olisi seurannut? Ei mitään, potkut sain siitäkin lafkasta joka tapauksessa. Heh.

(Aamun Koitto 11/2009)

Muihin asioihin

Olen tavannut kuuluisan isä Mitron yhden kerran ja lyhyesti. Voin pohdiskella häntä vain lehti- ja televisiojutuista välittyvän kuvan kautta. Tiedotusvälineistä hyörii lapsenkaltainen mies, jonka käytös on impulsiivista ja spontaania. Toiset joutuvat kohtaamisesta hurmokseen ja toiset raivon partaalle.

Isä Mitroa kohtaan heräämän raivon volyymi kummastuttaa. Siinä on jopa jotain pelottavaa.

Julkkispapin tuloja on kauhisteltu sekä paheksuttu hänen loistoautoaan. Jostain syystä mies vaikuttaa enemmän uusien ja kiiltävien lelujensa keskellä hyrisevältä kissalta kuin ahneelta. Voisiko olettaa, että isä Mitro tarvitsisi nyt todellisen auktoriteetin? Auktoriteettihan tulee latinankielisestä sanasta augeo ´edistää kasvua, suurentaa, lisätä´. Todellinen auktoriteetti mahdollistaa kasvun, mutta ei tukahduta sitä.

Auktoriteettiin tulee kuitenkin suostua. Raimo Mäkelän kirjan Terve mieli – terve usko mukaan mieleltään terve suostuu auktoriteettiin, tunnustaa oman tietämättömyytensä ja monitahoisen avun sekä tuen tarpeensa, muttei kuitenkaan taannu vastuuttomaksi.

Piispa Panteleimon sanoi viime numeron syntymäpäivähaastattelussaan, että piispan olemuksen ihanteena ovat apostoli Paavalin määreet: ”harkitseva, rauhallinen, lempeä ja sopuisa.” (1. Tim. 3:1-7). Impulsiivisen joukkion kanssa tarvittaisiinkin nyt suorastaan lehmän hermoja. Lohdulliselta tuntuu, että arkkipiispa Leo on sanonut isä Mitron olevan tervetullut takaisin joukkoon, kunhan on tarpeeksi keinunut Jumalten keinussa.

Tiedättehän Eino Leinon runon?

”Kenen korkeat jumalat keinuunsa ottavat kerta,
eivät ne häntä yhdessä kohden pidä,
he heittävät häntä
välillä taivaan ja maan -
siksi kuin järjen valon häneltä ne vievät.”

Miten olisi pikaisesti siirtyminen isä Mitrosta muihin asioihin? Esimerkiksi siihen, että köyhyys on räjähtämässä käsiin – sekä globaali ja kotimainen. Suomessa on jo nyt OECD-maista rajuimmin kasvaneet tuloerot.

 Pia Valkonen

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi