Pia Valkonen

Heikko, vahva vaimo

ke 26.7.2016

Olen lukenut sata sivua Laura Doylen Heikkoa, vahvaa vaimoa. Niin kuin Raamattua tai ortodoksisen kirkon kanonista lainsäädäntöä sitä ei voi ottaa kirjaimellisesti. Doyle kirjottaa amerikkalaisille keskiluokkaisille naisille, jotka pyristelevät yhteiskunnan romahduksessa ja omakotitalojen joka nurkalta uhkaavat sosiaalisen laskun mustat pilvet. (öh, olipas vaikea keksiä kielikuvaa, mustat pilvet, latteaa, mutta menköön, Maria soittaa kohta nostamaan aamutöille.)

Totta kai purin tyynyä ja äsken keittiön pöydän reunaa, etten olisi huutanut ääneen, kun Laura Doyle kirjottaa: "En kuitenkaan koskaan ole nähnyt tämän epäonnistuvan, vaan sekä vaimo että aviomies ovat tulleeet onnellisemmiksi ja loppujen lopuksi vauraammiksi." Sehän nyt vain on niin, että amerikkalaiset ovat hieman ... no .... amerikkalaisia. En kirjoittanut, että idiootteja, mutta sitä minä ajattelin. Aika paljon ovat.

Ymmärrän kuitenkin Doylen pointin. Voisimme päästää irti, lakata kontrolloimasta. Koskee niin naisia kuin miehiäkin.

Herttuan kuntoutuksen sosiaalityöntekijäsijainen Tuula, jonka sukunimen muistin aina väärin, sanoi meille arvoituksellisesti: päästäkää irti. Yhden neuvon teille annan: päästäkää irti. Mietin sosiaalityöntekijän neuvoa ankarasti ja päästin irti Meijerin toimintakeskus ry:stä. Hyvänen aika, tajusin, että en ole siinä edes rivijäsen. Nyt Meijerin Seisake on ihan oikeasti ja tosissaan autonominen sosiaalikeskus, jossa kansalaiset ilman virkamieskontrollia johtavat ja tekevät.

Aikuiset saavat tehdä myös omat virheensä. Ja voihan olla, että virheitä ei sitten niin tulekaan tai kollektiivi selviytyy niistä vallan mainiosti ilman meikäläisenkin satumaisen ylenpalttista taikavoimaa. Haha, se oli sitten vitsi.

"Meijerin Seisake autonomiseksi ja antiautoritaariseksi sosiaalikeskukseksi!" Näin kirjoitutin Lapinlahden vasemmiston kunnallisvaaliohjelmaan vuonna 2008. Sain tavoitellistasta kehut toveri, piirisiihteeri Jouko Nokke Nuutiselta. Minustakin lista ja konkreettinen tavoiteasettelu olivat hyvin oivallettu, mutta tavoitteet ovat kopaisematta. Lista on minulla edelleen tallella ja voin kyllä ystävällisesti muistuttaa Lapinlahden vasemmiston puheenjohtajaa siitä, että lista on olemassa. Jos eivät nimittäin älyä tehdä konkreettista kunnallisvaaliohjelmaa ihan itse. 

Meijerin Seisaketta koskenut vaalislogan on ainoa, joka on toteutunut, ja nojoo, se sitten, kun minä en enää ollut mukana:D 

Heräsin tänään puoli seitsemän. Koska olen palautumassa jonkinlaiseen järkevään rytmiin ja rutiiniin, onnittelen itseäni ja pidän aamuisin aistilliset kahviorgiat. Nyt juon Havana-kahvin loppuun ja sen jälkeen pääsen kokeilemaan Café Parisiennea. Havana ja New York -kahvi maistuivat aivan samoilta - vähän niin kuin Juhla Mokka ennen kuin sitä huononneettiin.

Aivan varmasti muuten huononnettiin. Kahvifirmat inisivät, kun suomalaiset vain itsepintaisesti joivat Juhla Mokkaansa ja viis veisasivat jostakin kahvikulttuurista. En tiedä, mitä Juhla Mokkaan on jauhettu sekaan - ehkä jokunen kahvisäkki kahvierää kohden, mutta kesän alussa Juhla Mokka alkoi maistua kitkerältä.

Kapitalismissa pääoman omistajien tyydyttämiseksi voi tapahtua mitä tahansa.

Eilen kirjoitin, että ajoin pyörällä kirkonkylällä tukka auki ja Makasiinista ostettua halpahame hulmuten. Ei sen väliä, vaikka näytin vanhalta hutsulta, suhtaudun vanhenemiseen innostuneena ja uteliaasti. Pääsen eroon tästä ikuisesta kaikkien hassu pikku sisko -leimasta ja mielenkiintoista on, milloin jalkapohjat ovat kipeät ja miten ulkona autokentän pistävällä sepelillä kävely auttaa turvonneisiin nilkkoihin.

Käytin eilen tosin sanaa huora, sillä inhoan, inhoan Vehnäkakun murumussukainen -kieltä. Mitä pahaa on vanhassa huorassa muuten? Onko kukaan nähnyt dokumenttielokuvaa, Punaisten lyhtyjen kaksoset, kahdesta hollantilaisesta pornoalan ammattilaissisaruksesta, jotka ovat eläkkeellä. Toinen heistä oli aikoinaan järjestelemässä huorien ay-toimintaa. Kaksoset olivat kuin kaksi jättiläismäistä pallokonstruktiota: kaikki oli palloa, pää, rinnat, vatsa, reidet. Kruununa valkea pitkä tukka. Ihan super!

http://yle.fi/vintti/yle.fi/teema/ohjelmat/juttuarkisto/punaisten-lyhtyjen-kaksoset-16.html

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi