Pia Valkonen

Ghana ikuisesti

ti 27.6.2016

Maria piti töytyyttää Pielavedelle ja tuli mahdollisuus piipahtaa taas tänne Pielaveden kirjastoon. En tosin päässyt testaamaan itsepalvelukirjaston ovisysteemiä. Siitä unelmoitsin koko viime syksyn ja Annan Pielaveden Sammon harjoituskerrat, mutta sitten kävi kuin kävi. Itsepalvelukirjasto avautui samoihin aikoihin kuin Anna pääsi Kysiltä eikä sen jälkeen lentismatkoja tullut.

Lupasin eilen suoran otteen nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien Purppuranpunaisesta hibiskuksesta. Tämän kohdan vuoksi aloin lukea Adichien tuotantoa sitä mukaa, kun kirjoja tulee vastaan: "Kirkkoväki vastasi: ´Niin juuri´tai ´Jumala häntä siunatkoon` tai ´amen´, mutta ei liian äänekkäästi, sillä kukaan ei halunnut kuulostaa helluntalaiselta, joiden kirkkoja oli noussut Enuguun kuin sieniä sateella." (s. 11)

Afrikkalaisten usko kiinnostaa kovasti, sillä muistan jonkun suomalaisen luterikirkkopomon sanoneen, että pian afrikkalaiset tekevät kristillistä lähetystyötä sekularisoituneessa Euroopassa. Yleinen maallistuminen ja samalla kapitalisoituminen on mielestäni ongelma. Eivät uskontojen kirjo. Eikä etenkään islam sinänsä.

Taiye Selasin Ghana ikuisesti tuli loppuun. Aivan huimaa tekstiä. Selasi sukeltaa suorastaan särkyneen perheen jäsenten päähän. Hän kuvaa hyvin sitä, miten erilaisissa maailmoissa elämme, vaikka eläisimmekin samassa maassa. Tietenkään minulla ei ole nyt tässä kirjaa, jotta saisin suoran lainauksen kohdasta, jolla Selasi kuvaa, miten eri asioita tarkoittaa vaikka USA:n waspeilla lause "Isä jätti perheen" kuin sama lause amerikan-nigerialaisessa perheessä.

Amerikan-amerikkalaisessa perheessä lause "Isä jätti perheen." tarkoittaa vain lievää epämukavuutta, yhteishuoltajuussopimusta ja Chris-nimistä isän uutta naista. Amerikan-nigerialaisessa perheessä lause saattaa tarkoittaa totaalista katastrofia, esimerkiksi todellista huolta toimeentulosta.

No pah, aika tulee täyteen ja pitää rientää lasta hakemaan. Palaamme kyllä vielä Pielaveden kirkonkylälle. Apteekissa pitää käydä ja K-marketissa, joka on täällä varustettu muun muassa pussilakanoin. Puustellin leipää taidan ostaa myös.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi