Pia Valkonen

Kokoomus on tuhonnut keskiluokan

ti 24.5.2016

Vähän tikkuista kyllä on Erich Frommin Rakastamisen vaikean taidon lukeminen, vaikka onneksi hän suhtautuu Freudin yksinkertaistavaan psykoanalyyttiseen käsitykseen kriittisesti. Kritiikin kohdassa pisti silmään Frommin ylimystiikka; seksuaalinen halu varmasti on osin niin kuin Freud ajatteli - kuin kutinaa, joka pitää raapia pois päiväjärjestyksestä. Fromm luputtaa jotain naisen ja miehen täydellisestä antamisen ja antautumisen halusta.

Onhan se niinkin, mutta miksiköhän Fromm ei kysy, miksi ihmiseen on sellainen mekanismi pantu. Perimmäinen tarkoitus on tehdä lapsia ja saada elämä menemään eteenpäin. Hoiva, työvoiman uusintaminen. Elämän ylläpito ja jatkaminen sinänsä. Totta kai maailman perimmäistä tarkoitusta voi hoitaa muutenkin. Hoivaa, työvoiman uusintamista, elämän ylläpitämistä.

Ehkä kumma yksipuolisuus on sitä, että Fromm oli mies.

Uusimmassa Suomen Kuvalehdessä oli juttu Petteri Orposta (kok.). Jutussa oli huomattu, että kokoomus on tuhonnut keskiluokan. Mielenkiintoista. Tuhoutumisvaarassa oleva pikku porvaristo sen kun äänestää uskollisesti kokoomustaan, vaikka samalla sahaa omaa oksaansa: arvonlisäveron kohottaminen, julkisten palveluiden huonontaminen, sosiaali- ja terveyssektorin myyminen yksityisille ylikansallisille veroparatiisiyrityksille, yleisen turvallisuuden huononeminen, kun köyhät alkavat ottaa pakolla osaansa yhteisestä kakusta.

Tämmöinen on tämä vapaa markkinatalous, jota onneksi oikeallakin ilmeisesti aletaan pohtia. Että olikos tämä nyt sitten niin kivaa kuitenkaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi