Pia Valkonen

Mua ei tänään huvita

ke 2.3.2016

Tänään oli työmaakokous. Keitin kahvit ja viipaloin rahkapiirakan. Ja läksin supimaan välikattoa. Jotenkin oli epäsosiaalinen olo, sillä iltasella on tarkastuslautakunnan ylimääräinen kokous. Pitää säästää sosiaalipääomaa illaksi.

Eilen oli kiva päivä. Kirjallisuuspiirit oli peruttu, mutta siitä huolimatta koko päivä pyhittyi kirjallisuudelle. Istuimme Sukevan kyläkirjastossa ja Rutakon kirjastossa sekä tietysti viehättävällä Sukevan Nesteellä. Mietin koko päivän ääneen, miksi niin pidin Katja Petrushevskajan Ehkä Esteristä, mutta en juuri ollenkaan Olga Tokarczukin Vaeltajista. Kummankin teema oli sama; identiteetti kansjojen liikkeessä.

Ehkä Ester oli surumielisen lämmin. Vaeltajat koin kylmäksi. Vaeltajassa ihmiset vain tulivat ja menivät. Kirjailija ei kiintynyt kehenkään eikä antanut lukijankaan kiintyä. Kirjailija Siina Tiuraniemi perusteli vähän aikaa sitten blogissaan sitä, miksi ei lue novelleja. Kun pääsee kiinni novellihenkilöihin, kirjailija vaihtaa toiseen novelliin. Epäreilua. Sama oli Vaeltajissa. Kun Tokarczuk oli esitellyt jonkun, kaikki jäi siihen. Kirja siirtyi seuraavaan. Tylyä ja välinpitämätöntä.

Oli niin ihana puhua koko päivä ihmisen kanssa, joka ymmärtää puolesta sanasta. Sanoin kuulleeni radiosta jonkun ihan vasemmistolaiseksi leimaamattoman asiantuntijan sanovan, että OECD:ltä nyt voi tilata, mitä raportteja vain. Sama lause oli kuultu.

Jotenkin alkoi naurattaa. Blogisti Ruskeat tytöt kysyi, miksi Laura Lindstedt ei kirjoita Kajaanissa syntyneestä luterilaisesta naisesta. Olisiko niin, että luterilaisuus ei erityisemmin määritä häntä. Ja sitä paitsi, ketä luterilaisuus määrittää? Miksi juutalaisuus määrittää jonkun?

Hm. Ehkä luterilaisuus määrittää uskovaista. Ehkä se määrittää minua ja hankaloitti ortodoksisessa kirkossa oloa. Olin liian luterilainen enkä kyennyt rakastamaan traditiota. Sitä en tosin ymmärrä, miksi en vain antanut tradition ja kanonisen lainsäädännön olla. Eiväthän ne erityisesti häirinneet kirkossa käyntiä ja palveluksiin osallistumista.

Jahah, pojat päättivät kahvitauon. Pitää mennä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi