Pia Valkonen

Helppoa kuin heinänteko

to 25.2.2016

Järjestötoimintahan on helppoa kuin heinänteko. Puheenjohtaja vain siunaa. Lapinlahden Venäjä-seuran vuosikokous on maanantaina 21. maaliskuuta 2016 kello 18 meillä ja siellä suunnitellaan lopullisesti toissa vuonna päätetty Neuvostoliitto-seminaari,

Ajatuksena oli järjestää suuri Neuvostoliitto-seminaari, mutta nyt kyllä syntyy vain pieni tai ehkä kaksi pientä. Pieni Neuvostoliitto-seminaari on lauantaina 2. huhtikuuta joskus sopivaan aikaan niin, että alustaja Tauno Auer pääsee junalla takaisin Helsinkiin. Seuraava Pieni Neuvostoliitto-seninaari voisi olla tiukan aatehistoriallinen - tekisi mieli kutsua Ville Rantanen, joka joskus parisen vuotta sitten avasi meille hieman Neuvostoliiton kommunistisen puolueen sisäisiä fraktioita 1920-luvulla. NKP:ssäkin oli oma oikeistonsa ja vasemmistonsa.

Myönnettökään, että vaivuin jossain vaiheessa sisäiseen epätoivoon. EIkö ketään kiinnosta mikään. Ei kiinnosta tai ajankohta on aina jotenkin väärä. Niinpä pitää muistella, mitä joskus ammoin on päätetty järjestää ja ajatella, että pääasia, jos itseä kiinnostaa.

Neuvostoliito kyllä kiinnostaa. Vituttaa Ylen nuorten radiotoimittajan mölähdys,, että Neuvostoliiton jääkiekkokiekkkojoukkue, Punakone, oli valjastettu palvelemaan diktatuuria. Diktatuuri? Lasteni isäkö olisi viettänyt hauskan nuoruutensa diktatuurin toisinajattelijana. Kissanpissat, lasteni isän ystäväpiiri oli harmittomia hippejä, jotka tekivät satunnaisia töitä aina, kun muulta hippeilyltä ehtivät. Hippejä diktatuurissa? Kiva diktatuuri sellainen.

Jumalauta näiden nuorten tyyppien historian tajuttomuus. Stalin kuoli vuonna 1953 ja Stalinin kauheuksia alettiin avata vuoden 1956 puoluekokouksessa. 1970-luvulla Neuvostoliitto oli varmasti samantyyppinen pysähtyneen stagnatisoitunut ja korruptoitunut valtiokapitalistinen jöötti kuin Suomi nykyään amerikkalaismmielisine uusliberalismineen. Mutta en minä Suomea diktatuuriksi menisi sanomaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi