Pia Valkonen

Salaa Karamazovin veljeksiä vessassa

to 21.1.2016

Eilen illalla en ehtinyt Karamazovin veljesten normimäärää - 30:a sivua. Piti kuulustella lapsen terveystiedon koealue. Ja mukavaahan se oli. Enpä olisi mikrobeista muuten sitä tai tätä tullut tietämään.

Pääsin nukkumaan vasta itselleni liian myöhään. Unen rajamailla sanoin Matille, että menee vain työmaalle kello seitsemäksi, minä raahustan perästä, kun herään. Saan nimittäin tehdä tätä työtä voimieni mukaan. Kello kuusi kuitenkin laskin, että yöunta - ja syvää sellaista - oli tullut kahdeksan tuntia, joten ponkaisin ylös ja ehdin vielä kertaalleen käydä lapsen kanssa läpi mikorobit, vastustuskyky (Leonidin lempisana suomen kielessä, täynnä venäläisille vieraita vokaaleja u ja etenkin y), Suomen terveydenhuolto ja kolmas sektori, nuorten mielenterveys- ja syömishäiriöt.

Koska tilaan lapselleni Cosmopoliania, lapsi on kyllä mielenterveys- ja syömishäiriöistä perillä. Oikein tuntui olevan innoissaan ortoreksiasta. Sai selvittää minulle sitä ja BED-häiriötä.

Demikään ei olisi huono lehti nuorelle naiselle eikä varmaan haittaisi, jos tilaisin sekä molemmat, Cosmopolitanin ja Demin. Cosmopolitanin loukkuun ajauduin, kun joku hyvä lehtimyyjä sitä meille älysi suosittaa.

Mitään niin en toivo kuin sitä, että saisin lapseni kiinnostumaan lukemisesta.

Kun kuulustelin läksyä, selasin äkkiä salaa vessan pytyn kannella Karamazovin veljeksiä. Luin kesken olleen luvun loppuun. Tunsin itseni kirjallisuussankariksi ja palasin vielä ihailemaan kohtaa, jossa Dostojevski kertoo Miusovin tunteneen Bakuninin ja Proudhonin. Siitä kävi ilmi, miksi Miusov on mukana luostarin staretsin pakeilla palaverissa, jossa ei ole päätä eikä häntää - noin niin kuin pikaluvulla.

Miusov omistaa maat, jolla luostari sijaitsee. Minä luin vain Fjodor-isän ja Miusovin välistä nokittelua ja itse palaverin tarkoitus jäi epäselväksi. Venäjä-tutkija ja -kirjallisuusmies Pentti Stranius varoitti tästä. Dostojevskia pitää lukea pitkiä kokonaisuuksia, hitaasti ja ajatellen kerrallaan.

Aivan mahdoton urakka. En selviydy tästä hengissä.

 

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi