Sibelius-päivä Sukevalla

Sonkajärvellä Minna Canth

ti 8.12.2015

Terveisiä Sukevalta kunnan, kelan ja kirjaston yhteispalvelupisteen koneelta. Äsken oli isä Markku Suokonaution kirjapiiri, jossa Enni Mustosen Lapsenpiika. Lapsenpiika kertoi Sibeliuksen perheen piiasta Ida Erikssonista. En sitä lukenut, mutta Antti Vihisen esseitä Musiikkia, politiikkaa luin melkein kokonaan. Se sisälsi varmaankin jälkikaikuja Vihisen väitöskirjasta Theodor W. Adornon Sibelius-kritiikin poliittinen ulottuvuus.

Kiinnostava kysymys on, oliko Sibelius fasisti. Koska Sibelius oli viimeinen maailmanluokan kansallisromanttinen säveltäjä - en tosin tiedä, keitä olivat hänen edeltäjänsä - ehkä Edvard Grieg, hänet vetäisin aivan välikatosta - Sibelius oli ainakin jonkin laadun nationalisti. Mutta äsken kirjapiirissä tulimme yhdessä siihen tulokseen, että nationalisti ei välttämättä ole fasisti. Enkä nyt tätä kirjoittaessa ole ihan varma, onko kansallisromantikko välttämättä edes nationalistikaan.

Markku Jokisipilä on ilmeisesti kirjoittanut jotain natsi-Saksan ja -Suomen välisestä kulttuurivaihdosta. Vai oliko se maiden välisestä 1920-luvun kulttuurivaihdosta, johon Sibelius osallistui? Argh, ei tässä koneella viidessä minuutissa ehdi asiaan perehtyä. Pitää rientää. Kello 13.30 alkaen Suokonaution kirjapiiri Sonkajärven kirjastolla ja siellä Hellä, herkkä, hehkuvainen Minna Canth.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi