Pia Valkonen

Paavo Arhinmäki

Osmo Soininvaaran kirjasta - Arhinmäkikö populisti? Tjaah.

ke 2.12.2015

Piti kirjoittamani Osmo Soininvaaran Jäähyväiset eduskunnalle -kirjan yhteydessä Paavo Arhinmäestä. Mutta sitten tuli Kerimäen kuntoutus, Annan kolari ja sata muuta väliin tulevaa tekijää. Olin nämä ajatukset jo ajatellut valmiiksi - ja vasta tänä aamuna luin Kansan Uutisten Viikkolehden loppukolumnin. Kai Hirvasnoro kirjoittaa osuvasti Kusarin Viimeisessä Sanassa otsikolla Punaisen ja vihreän hämärässä (KU pe 27.11.2015 s. 35).

Ihan kuin ois Hirvasnoro aatellu mun päällä, mutta johtuu varmaan siitä, että ollaan saman lihamyllyn tuotteita, syntyneitä 1960-luvulla, käyty Tampereen yliopistolla 1980-luvulla ja vasemmiston suhteen ollaan suorastaan silmään kustuja.

NYT kirjoitan tähän sillä aikaa, kun printtaan taustalla marraskuun blogimerkintöjäni arkiston aarteiksi. Semminkin, kun Li Andersson oli vas.kansanedustaja Matti Semin kanssa sunnuntaina Lapinlahdella käymässä, ja Paavo Arhinmäellä aloitti kolumninsa viime perjantaina Maaseudun Tulevaisuuden äkeä lukenut mies, Pekka Alarotu, joka sanoi 1990-luvulla jossain poliittisessa UP-uutistoimistojutussaan Vasemmistoliittoa rasvanahkaduunareiden puolueeksi.

Muistan kiljuneeni silloin ääneen, että ei, ei, ei Vasemmistoliitto ei ole ällöttävien ay-jyrämiesten puolue, jotka taatusti kannattavat sitä hirveää ydinvoimaa, vaan meidän kaltaistemme naisten, haha, nuorien ja akateemisten, kuten Suvi-Anne Siimes. Me kun näytämme hyvältä telkkarissa. No, en minä kuvitellutkaan näyttäväni hyvältä edes Ruplan SDNL-toimistoni vessassa, mutta olin iloinen Suvi-Anne Siimeksen valinnasta puolueen puheenjohtajaksi. Siimes kun toi Vasemmistoliittoon jotain aivan uutta.

Vasta myöhemmin käsitin, että Suvi-Anne Siimes toi Vasemmistoliittoon oikeiston. Se ei poista tosiasiaa, että Siimes oli ainakin 1990-luvun ajan reilu, suora, mutkaton ja mukava. Paavo Arhinmäki kertoo Punavihreässä sukupolvessa, kuinka Siimes lopulta kirjaimellisesti käänsi selkänsä muulle puolueväelle ja meni johonkin omaan nusumaailmaansa.

Samaistin itseni 1990-luvulla voimakkaasti punavihreisiin, sillä oikeasti halusin kuulua vihreisiin, mutta vihreiden jäseneksi minua ei pyydetty. Siimeksen poliittinen sihteeri (myöhemmässä historiassa) Jouko Nokke Nuutinen pyysi minua Vasemmistoliiton jäseneksi. Huom, huom, itsehän minut jäseneksi halusitte.

Ja nyt minusta puhe punavihreydestä on jotenkin niin jälkijättöistä. Niin helvetin ysäriä, niin ysäriä, että yökkäsin, kun kuulin kerran ohimennen radiosta, kun Ylen toimittaja kysyi Merja Kyllöseltä, onko sosialisti vai punavihreä.

Kyllönen mietti pitkään. Radiosta kuului piinaava hiljaisuus ja minä taas huusin ääneen Matin UKI-pakun pelkääjän paikalla, että sano sosialisti, sano sosialisti. Kyllönen sanoi epävarmasti ja juuri sillä tavalla, että kuulosti typerältä opportunistilta - ts. sellaiselta, että mietti, mikä miellyttäisi varmasti kuulijaa: "Punavihreä...." 

Siinä kohtaa keskustelin taas radion kanssa ja suustani pääsi kuin itsestään: VOI VITTUUUUUUU

Kai Hirvasnoro kirjoittaa, että epämääräinen punavihreys ei ole mietittyä yhteiskunta-analyysia, vaan 1980-luvulta peräisin oleva hätäpaska. Tai no sanaa hätäpaska ei Hirvasnoro käyttänyt, mutta sellaistahan etenkin 1980-luvun loppu oli: yhtä oksennusta kaikkea vasemmistolaista kohtaan.

Vasemmisto säikähti vihreiden nousua. Ja me 1980-luvun nuoret ihannoimme vihreitä. Vihreät olivat jotain niin raikasta ja politiikan ulkopuolista. Vuoden 2007 eduskuntavaalien alla heräsin uudestaan poliittisesti. Kuulin kansan jalkojen kärsimättömän töminän ja muistin, että toveri vanhempi Huoneenrakentaja oli liimannut Juhani Ahontien sähköpylväisiin Tiedonantajan jullareita.

Tilasin Tiedonantajan. Luin siitä, että toimittaja Marko Korvela käynnistelee eri puolilla Suomea marxilaisia opintopiirejä. Aloin mielessäni ja vähän puoliääneenkin toivoa, että järjestetään sellainen opintopiiri täälläkin. Kutsutaan Lapinlahdelle vaikka Se Kaamea Kommunisti (Marko Korvela, joka sitten livenä oli kaikkea muuta kuin kaamea, kommunisti kylläkin, mutta ihana. Niin ihana, että olisin toivonut synnyttäneeni hänet.)

Emme ehtineet Marko Korvelaa tänne kutsua, sillä siinä välissä liimauduin Pentti Straniuksen sähköpostiin kuin iilimato ja sitä kautta sain tietää, että joensuulaiset elävät kommunistit olivat Markonsa jo Joensuuhun saamassa. Päätimme, että voimme vallan hyvin istuutua toveri Vanhemman Huoneenrakentajan autoon - me potentiaaliset Marx-opiskelijat Lapinlahdelta.

Tässä vaiheessa soittelin Lapinlahden demareillekin ja luulin, että heitä kiinnostaa tieto. Mutta ei kiinnostanut. Pettymys oli valtava ja vähitellen tajusin, että ei kannata soitella. Kyllähän semmoinen välillä itketti.

(Kansan töminä muuten meni vasemmistolta täysin ohi. Tyytymätön töminä kanavoitui persujen vaalivoittoon vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Miesdemareista kuoriutui pieniä mattiputkosia, sillä demarit olivat lakanneet olemasta demareita.)

Niin se Arhinmäki

Osmo Soininvaara ei Arhinmäkeä tuntunut arvostavan. Soininvaaran kirjan Jäähyväiset eduskunnalle mukaan Arhinmäki jäi viime hallituksessa kiinni siitä, ettei ollut tehnyt kotiläksyjään. Olisipa kertonut Soininvaara hieman tarkemmin. En oikein usko, että Soininvaara tarkoittaa JASSM-ohjuskauppoja, joista Arhinmäki oli mennyt sanomaan, että "tämän hallituksen aikana kauppoja ei tule".

https://fi.wikipedia.org/wiki/AGM-158_JASSM

Niinhän vain JASSM-ohjuskauppa tuli tehtyä ja pois kansantaloutemme kierrosta jenkkiläisten asekauppiaiden kassaan kilisi yhteensä 425 miljoonaa euroa. Summasta kului JASSM-ohjuksiin 185 miljoonaa euroa sekä lyhyen kantaman Stinger-ilmatorjuntaohjuksiin vajaa 240 miljoonaa euroa. Vasenryhmän kansanedustaja Jyrki Yrttiaho teki ohjushankinnoista välikysymyksen hallitukselle helmikuussa 2012:

"Yhdysvaltain puolustusministeriö ja kongressi ovat antaneet suostumuksen Suomen kanssa tehtäville JASSM- ja Stinger-ohjuskaupoille. Pentagonin ilmoituksessa todetaan, että Yhdysvallaton valmis myymään 70 kappaletta Hornet-hävittäjiin soveltuvia ilmasta maahan JASSM (AGM-157) -ohjusta niihin liittyvine osineen ja koulutuksineen. Yhteishinta olisi noin 255 miljoonaad ollaria eli noin 185 miljoonaa euroa. Samaan aikaan Pentagon ilmoitti valmiutensa myydä Suomelle 600 kappaletta lyhyen kantaman Stinger-ilmatorjuntaohjuksia vajaalla 240 miljoonalla eurolla. Julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella sekä JASSM- että Stinger-ohjusten hankinnasta on tarkoitus tehdä päätöksiä tarjouskilpailujen jälkeen vielä tämän vuoden aikana.

Puolustusvoimauudistuksen yhteydessä suljetaan kuusi varuskuntaa ja henkilöstöä vähennetään vuoteen 2015 mennessä 2 200 henkilöllä. Kerrannaisvaikutukset arvioidaan moninkertaisiksi. Säästöjä tehdään alueellisessa puolustuksessa, varusmiesten ja reservien koulutuksessa ynnä muussa."

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_101+2012.pdf 

Joka tapauksessa Arhinmäki on populisti -hokema, jota Harri Saukkomaakin (jonkin asteen kepuliini) kävi toistelemaan muutama viikko sitten Pressiklubilla, vaikuttaisi olevan peräisin Osmo Soininvaaran kirjasta Jäähyväiset eduskunnalle. En sano, etteikö näin olisi, mutta olisihan kiva, jos joku asian perustelisi.

Vähän sama, kun Maria Guzenina-Richardssonia (sdp) sanottiin edellistä edellisen hallituksen substanssiltaan huonoimmaksi ministeriksi. Kaipaan perusteluita siihenkin. Missä kohtaa tarkkaan ottaen demarikaunotarsosiaaliministeri paljastui? Muuten käy, kuten Suvi-Anne Siimeksen en ole minkään sortin sosialisti -lauseen kanssa.

Kuulin lauseen muuten esimerkiksi Maria Guzenina-ja niin edelleen suusta. Kaikki vain hokivat ja hokivat sitä, koska niin piti vain sanoa, koska niin piti sanoa joka käänteessä sekä myös, että kommunistit haisee. Ja jos käy, kuten Mikael Jungnerin (myös sdp) Yle-haastattelussa, että sanookin olevan jonkin sortin sosialisti - Jungner valitsi Erich Fromm -tyylin - toimittaja kusee housuunsa pelästyksestä.

Yht´äkkiä haastateltavan suusta tulee jotain odottamatonta. Se onkin saatana sosialisti. Mites nyt studio- tai valtamediasuu pannaan?

Sen sijaan Merja Kyllöstä (vas.) Soininvaara tuntui arvostavan. Hesarin kuukausiliitteen Saska tommonenhyväveliverkostojatutkivajournalismieikiinnostaketään Saarikoski haastatteli Kyllöstä tämän ministeriaikoina ja ainakaan minun silmääni ei Kyllöseltä haastattelussa osunut mitään, jota ei olisi voinut olettaa tulevan jonkun kokoomuslaisen suusta.

Jotain hyvinvointivaltion pelastamisesta meidän lapsillemme -latteuksia Kyllönen Saarikoskelle höpisi. Oli se kuitenkin enemmän kuin hieman aiemmin ministerin Me Naiset -haastattelussa, johon ei osunut yhtään mitään poliittista. Kyllönen sanoi lehden toimittajalle olevansa sellainen sluiba duiba. Ihan kiva.

http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ihmiset/ministeri_merja_kyllonen_lapsettomuus_ei_maarittele_minua_ihmisena

Entisestä ministeri Krista Kiurusta olin jo televisiohavaintojenkin perusteella samaa mieltä kuin Osmo Soininvaara. Soininvaaraa ottivat päästä opetusministeri Kiurun jatkuvat fraasimonologit. Eivätkö ketään muuten ala nykyhallituksessa oksettaa Sanna Grahn-Lapsosen (kökkömys) haastattelulausunnot? Ne alkavat aina samalla tavalla ja vielä joka jumalan kysymykseen: "Kaikki leikkauksethan, jotka ovat välttämättömiä, välttämättömiä, välttämättömiä, välttämättömiä, kuulettehan kaikki: ne ovat välttämättömiä, välttämättömiä, välttämättömiä, ovat kipeitä."

Pitikös minun Arhinmäestä kirjoittaa? Pekka Alarotu pohtii sitä samaa, mitä minäkin olen pohtinut. Arhinmäen kannattaisi jäädä nyt vaikka koti-isäksi, koska alle kouluikäisiä lapsia on perheessä kaksi, tai sekä koti-isäksi että opiskelijaksi. Eikös Arhinmäellä ole kuitenkin ainakin aloitetut valtio-opin opinnot - ehkä hän ei ole menettänyt opinto-oikeuttaan vielä? Ja voihan sinne opiskelemaan mennä avoimen yliopiston kautta hivuttaen tai ihan pääsykokeiden kautta uudestaan.

Eläinlääkärivaimo voi välillä elättää.

Kun on muutaman vuoden ajan kaapinut kakkaa kaakelisaumojen välistä ja heitellyt vaippoja roskiin, on taas kypsä vaikka puoluejohtamisen koiranvirkaan. Joku minulta kysyikin tekstarilla, onko Li Andersson jo suostunut ehdolle vassuliiton puheenjohtajaksi. Vastasin, että en tiedä, mutta nimenomaan suostunut on oikea termi.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi