Ostettua aikaa

Žižek

su 13.12.2015

Olipa taas eilen mukavia vieraita. Fiksuja, filmaattisia ja sellaisia, joiden kanssa saattoi puhua sekä Wolfgang Streeckin Ostetusta ajasta että Slavoj Žižekin Elokuvan kätketystä ideologiasta. Muutenkin nyt on tapahtumassa tässä lähipiirissä jotain sellaista, mitä olen puolisalaa viime kesästä lähtien. Tai no, en edes puolisalaa, vaan puoliääneen sanonut useaan otteeseen.

Ruotsin entinen valtionvarainministeri Göran Persson kertoi Ostetun ajan alaviitteeessa saman kuin Kreikan pääministeri Tsipras. Persson oli mennyt kysymään valtionlainaa Wall Streetilta ja päässyt 24-27-vuotiaiden finanssimaailman haiden, pahaisten pojan kollien eteen, jotka vain naureskelivat ja jotka eivät tuntuneet edes tietävän, missä Ruotsi oli.

Niinpä Göran Persson kysyy, miksi osallistua parlamenttivaaleihin, kun kerta IMF päättää kaikesta. (Wolfgang Streeck Ostettua aikaa s. 162)

Sama kysymys tuli mieleen viime vaalien jälkeen. Peräsuoli pitkällä sitä on vaalista vaaliin juostu ja mikä on tulos: kokoomuslaiset äänestävät kokoomusta. Kokoomuksen kannatus ei laske. Sehän on luonnollista, sillä kokoomuksen äänestäjillä on kaikki hyvin. He kuuluvat siihen sosiaalisen pääoman omistajien keskiluokkaan, jolla on niin ylimaalliset kulutustoiveet, että tavalliset julkiset palvelut eivät vain kelpaa.

Pitää yksityistää. Hyi saatana, kun sylettää.

Kaikkein ällöttävintä tässä on se, että rivikokoomuslaiset eivät edes tajua seuraavansa ideologiaa. Ideologiahan on sellaista, että tehdään jotain ja puhutaan jotain, vaikka ei tiedetä miksi. Tätähän minä olen sanonut. Umpityhmien kokoomuslaisten kanssa ei voi edes keskustella, sillä he eivät tiedä, mistä heidän liturgiansa on peräisin.

Oikeasti oksettaa katsoa kokoomusministereitä, kuten kuntaministeri Henna Virkkusta tai jokuministeri Sanni Grahn-Lapsosta. Suu käy ja aina tulee sama litania. Hirveää.

Marx on sanonut sen saksaksi: "Sie wißen das nicht, aber sie tun est!"

 Žižek on sitä mieltä, että johtajien arvostelu tai pilkkaaminen ei auta, sillä sitä voi tehdä jonkin verran joka tapauksessa - ja järjestelmä sen kun vahvistuu. Uutisvuodossakin tiedetään tasan tarkkaan, kenelle vittuillaan. DDR:lle ja Paavo Väyryselle vittuilu on Uutisvuodossa ja meidän vapaassa länsimaisessa markkinataloudessamme sallittua.

Pitää pilkata niitä pieniä länsimaisen vapaan markkinatalouden lakeijoita, jotka toistavat ihan mitä tahansa kuuluakseen joukkoon. Johanna Vuoksenmaan Viikossa aikuiseksi oli siksi vastenmielinen, että se pilkkasi tavallisia ihmisiä - mutta se pilkkasi juuri niitä, jotka ovat heikoilla. Ei siinä vallan lakeijoita pilkattu juuri ollenkaan. Hieman puhuttiin pienipalkkaisesta keittiöpalvelijattaresta, joka tunnollisesti täytti leirillä sen, minkä oli luvannutkin, olihan sekin jotain.

Pieni vallankumous

Eikä Žižekin mielestä tarvita oikeastaan sen kummempaa kuin pikkuruinen kansannousu tyyliin Islanti, Turkki, Kreikka. Ei edes totaalista vallan keikausta, vaan ihmisten mieliin siemen siitä, että järjestelmään saadaan edes pienenpienen pieni murtuma.

Voivat siinä olla mukana keskustavasemmistolaisetkin voimat ja vaikka kiltit nationalistit, kunhan eivät ryhdy natseiksi. Natsismi on mielestäni nationalismin perversio. Natsit eivät jaksa analysoida sen pidemmälle, vaan huutavat sitä väsyttävää rajat kiinni -mökäänsä.

Tietenkin tässä pakolaisten tulossa Suomeen on monia kuvioita, joita jostain syystä ei meille, kansalle, kerrota. Esimerkiksi sitä, miksi Juhana Vartiainen ja muut propagandamyllyt kertoivat meille, että talouden saamiseksi taas nousuun, tarvitsemme 30 000 maahanmuuttajaa.

Ja meni muutama kuukausi, meillä a vot 30 000 oli pakolaista. Siitä sitten sellaiset aivottomat mussuttajat kuin Jouni Tervo pääsevät taas suupielet kaikkitietävyydestä leveänä sanomaan, että kyllä meidän sosiaaliturvaamme nyt sitten huononnetaan kaikilta - se on varma.

Lisäksi Timo Soini on Susanna Kaukisen nettisivujen mukaan käynyt puhuteltavana Washingtonissa, että mamukriittiset persut pitää pitää aisoissa. Sehän on aivan helvetin hyvä! Aivan mahdottoman hyvä!

Mielenkiintoista on myös, että meille tuli paljon pakolaisia Irakista. Itse olen miettinyt, että amerikkalaisten olisi syytä maksaa länsimielisiä irakilaisia ISIS-lahtaajien tieltä vaikka Suomeen, jotta kaikista, jotka ovat veljeilleet hiemankin jenkkien kanssa tai edes osoittaneet länsimielisyyttä, ei tulisi jauhelihaa. Kanadalaisen Brandy Yanchukin Lieksa-dokumentissa, Finding edge road, oli haastateltu Lieksaan päätynyt irakilaisnainen, jonka oli pitänyt paeta kotimaastaan sen vuoksi, että meni työpaikalle kampaamoon ilman huivia.

Sen siitä saa Amerikka kun sekaantuu jonkin valtion sisäisiin asioihin. Nyt kun amerikkalaiset vetäytyvät Irakista, alkaa jäljelle jääneiden lahtaus. Sama Afganistanisssa, jossa USA aseisti neuvostovastaisia voimia.

Verot

Wolfgang Streeck kirjoittaa oikeastaan Ostetussa ajassaan sen suuntaisesti, ettei maailmassa tarvittaisi kuin pieni verofiilaus. Ei kovin kummoista vallankumousta siihenkään. Kapitalismille voisi ostaa lisäaikaa taasen reformeille. Tai ei Streeck ihan niin sanonut, mutta minä ajattelin.

Minä ensimmäisenä uudistaisin arvonlisäveron. Me yrittäjät voisimme alkaa maksaa veroa ihan liikevoitosta. Näillä alveilla palveluvaltaisessa yrityksessä, joka kaiken lisäksi koettaa vielä työllistääkin muitakin kuin itsensä, ei yrittäjä ehkä saa palkkaa ollenkaan. En tiedä, kuka muu on yhtä idiootti kuin me.

Me emme varmaan halua olla maailman parhaita. Sehän se tässä.

Otetaanpa vaikka ne 3,90 euroa maksavat pizzat. Kuka edes luulee, että niistä maksetaan arvonlisävero? Jos yhteiskunnassa pidetään tärkeänä, että jotkut edes pystyvät elättämään yrityksellä itsensä, nämä pitäisi vapauttaa alvista kokonaan. Eihän elintarvikkeistakaan tai lääkkeistä makseta korkeinta arvonlisäveroa.

Eikä toimittajan kirjoittamista jutuista muuten. Nämä ovat poliittisia päätöksiä, mussukat!

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi