Pia Valkonen

Savonlinnan Heltimoisen talossa
on nyt hieno ravintola Sarastro

Ei kai vaan euro ollut erhe, virhe, kupru, köpry ja mitä vielä?

la 22.8.2015

Tuli kalsaripäivä. Olen vieläkin yökkärissä ja pesukoneissa on pyykit sisällä. Koneiden päällä kaksi korillista ripustamatonta ja ulkona roikkuvat Annan urheilupyyhkeet. Sukat tarttuvat keittiön lattiaan ja sohvalle ei mahdu istumaan Osku-kissan karvojen takia. Nyt asetun katsomaan Doc Martinin alkupuolen jaksoa. En olisi muistanutkaan, ellei Tikkisen Hannele olisi tekstarilla muistuttanut.

Hannulan Ullalta tuli seitsemän pintaan aamulla tekstari, että on jo bussipysäkillä odottelemassa kyytiä Hesan suurmiekkariin. Kävin äsken Ylen nettisivuilla katsomassa, että miekkarissa ovat varmaan kaikki. Kuvista pongasin Kai Sadinmaan ja Aapo Toivasen.

Eilen kävi mukava Jehovan todistaja, Pirjo. Puhuttiin paljon muustakin.

Kotityösuma seisoo. Tein tosin iltapäivän alussa Marialle aamiaisena salaattia, johon silppusin valkosipulia. Anna paistoi meille kananmunia ja sanoi, että hän on hyvää "vaimoainesta". Tarkoitti sen kuulema ihan yleisellä tasolle eikä kenellekään erityisesti.

Touko-veljen Maijalta tuli sähköpostia, jossa savonlinnalaista kaupunkihistoriaa:

"Erittäin (yllättävän) mielenkiintoista oli lukea teidän Savonlinnan matkasta ja kokemuksista. Meillä on takana vauhtiviikko ja siksi nyt vasta luettiin blogeja ja faceja.
Sarastron ruokapaikasta sen verran, minä olen lapsuudessani asunut siinä puutalossa joitakin vuosia. Se, missä ulkoravintola on, oli meidän piha. Se oli silloin rannalla, nyt täyttömaata. Vesirajassa oli talon yhteinen ulkohuone, jonne vaihdoimme kaksi kertaa vuodessa sisareni kanssa kuvat seinälle (jouluksi ja kevätjuhlapäivänä). Meillä oli talon Olavinlinnan puoleisessa päässä kolme huonetta ja keittiö. Vesi kannettiin järvestä ja huoneet lämmitettiin puilla. Ne vuodet vietimme alueen lasten kanssa linnanpuistoissa  ja jotain suurta oli tapahtunut, kun näki yhdenkään ulkomaalaisen!Linnankatuun liittyy paljon lapsuuteni muistoja.
Kirjasto on minusta ulospäin jotenkin aika kiva. Valaistuna se on upea. Minua (ja muitakin) harmittaa se, että "ryömimistasolla " on niin paljon hyllyjä. No, kun on matalat hyllyt, on kirjastosali valoisa."
Kun kysyin, voinko kopioida Sarastron talon historiaa blogiini, tuli lisää mielenkiintoisia detaljeja:

"Katsoin vielä netistä kuvaa ja laatoitettu osa pihasta oli vettä, siinä lähes kiinni oli huussi, siinä myös uimme ja ongimme! Talon nimi oli ja on edelleenkin "Heltimoisen Talo". Toisessa päässä asui meidän  viisihenkinen perhe, Puronahot. Toisessa päässä mummeli Miina Heltimoinen ja hänen kanssaan asui nainen, joka oli miehen näköinen, kävi Schaumannilla töissä. Samassa päässä oli hellaton huone , jossa asui poikamiespoliisi  Oskari. Hän meni sittemmin naimisiin ja hänen poikansa Pekka toimii Savonlinnassa nyt ansioituneena nuorisopoliisina."

Euroerehdys

Ärräpäiden Tapani Kaakkuriniemi ehätti meilaamaan Ärräpäät-sähköpostilistalle linkin päätoimittaja Mikael Pentikäisen eurokolumniin. Kolumni on otsikolla Oliko euro Suomelle erehdys?

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/kolumnit/oliko-euro-suomelle-suuri-erehdys-1.126113

Pitkäänhän näiltä meni asian laidan hoksatessa. Vastasin ärräpäihin:

Huomenta, samantyyppiseen johtopäätökseen tuli Osmo Soininvaara Suomen Kuvalehdessä (33/2015, pe 14.8.2015) artikkelissaan Eurosta tuli riippakivi (s. 14-15). Elinkeinoelämävaltuuskunnan Leena Mörttinen sanoi eilen Yle Puheen haastattelussa noin kello 10 tai jotain, että ne valtiot, joilla ei ole yhteisvaluutta taakkanaan, devalvoivat.
 
Niin se Soininvaaran johtopäätös: “Pienelle viennistä riippuvaiselle Suomelle EU:n hajoaminen protektionistisiksi kansallisvaltioiksi olisi katastrofi.”
 
Nojaa, sanon minä. Katastrofi se olisi ehkä etupäässä omalle kansainväliselle eliitillemme – niille geelitukkaisille kosmopoliiteille, jotka suhaavat pitkin maailmaa vapaana ja vauraana kuin pääoma. Vähän samaan tapaan kuin meillä vaahdotaan nyt Venäjän kertakaikkisesta talouskatastrofista. Lasteni velipuoli Ljova sanoi viime tammikuussa, että eivät he nyt niin ole huomanneet talouden romahdusta, sillä eivät he ole tähän mennessäkään tuontitavaroita ostaneet.
 
Muuten! Koska Kreikan pääministeri Tsipras vain hymyilee uutiskuvissa edelleen, kysynkin, taktikoiko Tsipras. Meinaan, onko kyseessä sellainen kuvio, että Tsipras hakee kansalta valtuutusta pyllistää EU-pakotteille. Nythän on niin, että Kreikan lentokentät on yksityistettyä saksalaisille. (Kaakkuriniemi tarkensi tähän, että myös Ateenan kenttä on sakujen omistuksessa). Tämän luin eilisestä Kusarista, Arto Halosen jutusta. Ja jossain Suomen Kuvalehdessä taisi olla sellainen pointti, että EU-troikan pakotteiden mukaisesti Kreikassa pidennettiin maidon parasta ennen –päivämääriä, jotta saataisiin maahan tuontimaitoa. Näin kreikkalaiset juovat kaukamaitoa ja hintakin nousi, jippiii!
 
Minä sitä vain mietin, että globalisaatio on mahdollisuus kyllä vahvoille, kyvykkäille ja entisestään vauraille, mutta entäs entisestään heikot ja köyhät. Ja nää perkeleen Soininvaara-porvarit vain itkevät, etteivät halua protektionismia, vaan lentolihaa Brasiliasta ja paperittoman siirtolaisen verellä pestyjä tomaatteja Espanjasta. Tästähän me Ärräpäät aloitimme väännön, muistatteko? Lähetettiin ääliö-Jarkko Tontille sen su-Hesarin tomaattikirjoitukseen vastineena sähköpostilistakommenttejamme.
 
Pia

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi