Pia Valkonen

Orientalistin aamujorinat

Illalla persupalvelu... ei kun pepalautakunnan esittäytymiseen

ti 16.6.2015

Heräsin kello 4.15. Koetan nyt olla panikoitumatta paniikinomaisista aamuherätyksistä ja lähteä hyvässä järjestyksessä Iisalmeen ravitsemusterapeutin vastaanotolle. Tikkisen Hannele ihmettelee, miksi häntä ei lähetetty ravitsemusterapeutille. Arvelin, että syynä on se, että sinne lähetetään vain lihavat.

Eilen jaksoin kunnolla jonkinlaisen lenkin. Jos minulla oli turkkilainen versio mersistä, se on nyt melkein voitettu kanta. Vähän vielä ottaa keuhkoputkenpäästä, mutta koetan olla kiinnittämättä siihen huomiota. Ei voi kuin ihmetellä, miten voi olla ihmisellä eto pikku kuume, joka veti veteläksi.

Perjantaina vammaisneuvosto oli meillä. Suunnittelimme strategiaa tämän illan peruspalvelulautakunnan kokouksessa esittäytymiselle. Tarkoitus on saada mukaan ainakin kaksi sähköpyörätuolia. Kävimme viime viikolla varapuheenjohtajan kanssa jo katsomassa reitin kokoushuone Tähkään terveyskeskukselle.

Jostain kumman syystä peruspalvelulautakunta haluaa kokoontua mahdollisimman esteellisessä paikassa juuri silloin, kun vieraana on vammaisneuvosto. Otamme asian vittuiluna ja vittuilemme takaisin. Onneksi terveyskeskuksen infossa on nyt iloinen ja auttavainen virkanainen, joka lähti silppuamaan salaisia asiakirjoja ja näytti samalla, miten kokoushuoneeseen päästään.

Eilenkin terveyskeskuksen infon nuori rouva oli hymyileväinen ja kohtelias, kun Annan kanssa ihmettelimme, mihin kuvauksiin hampilekuri oli hänet määrännyt. Aivan toista kuin joku naama norsun kärsällä oleva nauku-Maija. Marian blogista opin sanonnan naama norsun kärsällä. Itse olen opettanut tytölle sen toisen version, mutta tämä ei käytä sitä kuin tarkasti oikeassa kontekstissa.

Perjantaina mussutettiin Annikin tekemää kakkua ja mietiskentelin, että onhan se melkein ylitsepääsemättömän kallista lämmittää tällaista kolhoa harakanpesää, mutta tupaan mahtui kaksi sähkäriä ja Marian seisontateline ei ollut edes tiellä. Tyttö olisi kolmannella sähkärillä mainiosti mahtunut oman koneensa ääreen, vaikka koko vammaisneuvosto olisi porissut tuvan pitkän pöydän ääressä.

Väisäsen Petri muistutti juhannukseksi mekaanisen musiikin museosta Varkaudessa. En olisi sitä muistanutkaan. Pitää panna korvan taakse. Petri vilautti mainioita valokuviaan. Esimerkiksi Tikkasen Tainasta hänen kokoelmissaan oli koskettava kasvotutkielma.

Al-Qaida

Tänä aamuna ehdin jo ihmetellä itsekin, miten osuin Suomen Lähi-idän instituutin sivuille. Minut veti sinne tutkija Juha Saarinen. Viittasin sunnuntaisessa keskustelussa Niskasen Sirpalla ja puolisollaan Velma Sormusella takavuosien Kanava-lehden artikkeliin (lehdet lienevät olleet entisen appeni Paavo Launosen ja säilytän niitä vieläkin), jossa tutkija Juha Saarinen pohti kristinuskon makaabereja riittejä, kuten Kristuksen ruumiin syömistä ja veren juomista.

Saarinen piti esimerkiksi kristillistä ehtoollista kansan verenhimoisuuden kiltteyttämisenä. Parempi syödä symbolinen öylätti ja vaikka hörppiä pohjoismaista marjaviintä kuin uhrata lähimmäinen tai karitsa.

Ai mitäkö me teimme Pyöreisjärventiellä? Kävimme nappaamassa vajasta valurautaisen kaatoaltaan. Semmoisia oli 1990-luvulla käytössä Konevitsan luostarin trapesan oven pielessä. Kaatoaltaalla saattoi pestä kätensä ennen ruokailua. Lieneeköhän niitä vielä siellä?

Juha Saarinen on kirjoittanut Lähi-idän tutkimuksen sivuille artikkelin sotilaallisesta orientalismista: "Näennäisesti epäinstrumentaalisilla väkivallanteoilla on usein takanaan strateginen logiikka. Jopa al-Qaida pyrkii toiminnallaan kohti poliittisia päämääriä, vaikkakin keinoin, jotka näyttäytyvät epärationaalisina ja outoina."

".... sivilisaatiot ovat olemassa kulttuurien välisinä abstrakteina yhteisöinä, joita yhdistävät alueelliset verkostot, jotka edesauttavat tarvikkeiden, ideoiden ja ihmisten liikkumista sivilisaatioiden sisällä ja niiden välillä."

Tämäpä on mielenkiintoista:

"Strategiaa ja sotaa käsittelevä kirjallisuus tarjoaa monille muiden yhteiskuntatieteiden parissa kumotuille tai hylätyille orientalistisille stereotypioille viimeisen turvapaikan."

En kopioi tähän linkkiä artikkeliin, sillä linkit saavat aina blogin taiton sekaisin. Tyydyn sanomaan, että Juha Saarisen artikkeli löytyy Suomen Lähi-idän instituutin sivuilta kohdasta artikkelit.

Demareiden periaateohjelma

Demarit kait aivan vilpittömästi aikovat muuttua. Eilen klikkasin Demokraatti-lehden päätoimittajan pääkirjoitukseen, jossa tämä kertoi asiasta, joka ei lainkaan kiinnosta valtamediaa, vaikka pitäisi. Asia oli Euroopan demaripuolueen (PES) konferenssi.

Päätoimittaja Anssi Vuorenrinne kirjoitti, että tulevaisuudessa on yhä vaikeampaa toteuttaa sosiaalidemokratiaa yhdessä maassa. Euroopan mittaluokka alkaa jo riittää vaihtoehtoisen talouspolitiikan luomiselle. Lisäksi päätoimittaja tunnistaa käsitteen uusliberalismi. Se on hyvä, sillä esimerkiksi Lapinlahden demarit eivät ilmeisesti ole sellaisesta kuulletkaan - vaihtoehtoisesta talouspolitiikasta puhumattakaan.

Lupaan heitä asiasta muistuttaa jatkossakin.

Susanna Kaukinen höyryää blogisivuillaan, että demarit ovat tähän mennessä olleet globaalikapitalistisen rahan pikku apuri. Niin ovat olleet, mutta Kaukinen ei anna demareille pienintäkään mahdollisuutta muuttua. Humisee vain kuin hurjistunut kuivausrumpu.

Jäljempänä pääkirjoituksessa päätoimittaja kertoo, että demarit aloittavat uuden periaateohjelman kirjoittamisen. Edellinen on vuodelta 1999.

Aikuisten oikeasti. Demarit ovat muuttumassa. Päätoimittaja kirjoittaa: "... vaikkapa proletariaatin, rahavallan tai suurpääoman käsitteet saattavat nykypuheessa osua hyvinkin oivallisesti." Ehkä demarit pääsevät nyt oppositiossa kokoomuksen pakkopaidasta.

Kepu ja kokoomus ne yhteen soppii

Sen sijaan kepulla ei mene kehuttavasti. Olin jo tympääntymässä Maaseudun Tulevaisuuteen. Päätoimittaja Mikael Pentikäinen jorisee joka toisessa alioartikkelissaan Natosta ja joka toisessa Elinkeinoelämän keskusliiton äänitorvena. Onneksi kolumnisteissa on vielä Timo Kaunisto, vasemmistokepulainen, ja politiikan seuraajana ärtsy ukko, mutta samalla hyvin lukenut mies, Pekka Alarotu.

Pekka Alarotu mapitti Silvia Modigin, tuon Vasemmistoliiton substanssittoman rattijuopon, ryhmään punavihreä kupla. Aika häijyähän tämä on nimitellä Modigia rattijuopoksi, mutta kun tämä tituleeraa itseään toimittajaksi. Minä sitten joskus googlaamaan, että missäs etelän metiassa se kansanetustaja on ollut toimittajana ja kävi ilmi, että jossain nuorison läpäläpälää -televisio-ohjelmassa. Niin että ihan televisiotoimittajia, mutta samalla googlauksella luin, että on jäänyt kiinni rattijuopumuksestakin.

Minusta on hienoa, että Silvia Modig on noussut työpajanuoresta eduskuntaan. Mutta se ei ole hienoa, että tällä oli otsaa Tampereen puoluekokouksen krapulapäissään henkisoksennella Jyrki Yrttiahon (vas.ry) suuntaan. Tai suurin piirtein sylkeä vasenryhmäläisten päälle Helsingin yökatuelämässä.

Kauniston kolumnin Voittiko kokoomus hallitusneuvottelut (MT ma 15.6.2015) mukaan kepun kenttäväki valmisteli itsensä punamultaan, mutta kävi niin, että taas on porvaripanta kepun nilkassa. Kaunisto kierittelee veistä haavassa kirjoittamalla, että historia ei tunne vielä tilannetta, että kepu olisi tullut tuollaisesta yhteistyöstä vaalien kautta voittajana.

Toivottavasti kansa ja historia on rankaiseva kepua kokoomuslaisten takapuoleen liimautumisesta. Tiedättehän venäjänkielisen sanonnan: prilipaetsja v zhobu kak bannyi list (liimautuu takapuoleen kuin saunavastan lehti). Niinhän kävi demareille, jotka pienenevät kuin pyy maailmanlopun edellä nielaistuaan uusliberalismin. Eikä vassuliittokaan u-asiassa synnitön ole nusukokkari Suvi-Anne Siimeksineen.

Heikki Patomäki muistion Vasemmiston tulevaisuus toimitin myös SKDL-Pentti Rythille. Mielestäni Suomeen voitaisiin luoda Saksan die Linken tai SKDL:n tapainen yhtynyt vasemmisto, jonka nimeksi kävisi pelkkä Vasemmisto, se olisi helppo kääntää englanniksi Left. Vasemmistossa parasta olisi, että siihen mahtuisi myös vasemmisto. Näinhän ei nyt välttämättä Vasemmistoliitossa ole kuin hetkellisesti.

Aina kun ajattelee, että Lipposen hallituksen väestä on nyt päästy, jostain kulmasta nousee hahmo, joka koettaa erottaa puolueesta vasemmistolaiset. Stalinismin perintö löytyy vassuliitosta, ei voi mitään. Pentillä Patomäen muistio saattoi ollakin, mutta sunnuntaina sitä tulostellessa kopiokone lopulta hurjistui ja väänsi ilmoille useamman kappaleen, joita nyt sirottelen Lapinlahdella ympäriini.

Patomäen muistion mukaan Vasemmistoon voisivat kuulua myös euroskeptikot, ts. seppäsläiset. Se on hyvä. Nauratti myös, kun Patomäki lohkaisi, ettei vassuliiton kenttäväki jotenkin saanut vaaleissa intoa mummonmökkikampanjoinnista. Minä ajattelin, kun Pohjois-Savon vasemmistonaiset lanseerasi Punaisen tupansa, että kas kun ei Vassunaisten dementiaosasto, mutten kehdannut ihan niin kirjoittaa.

Kirjoitin vain sovinnaisesti blogissani, että ilman Juuan punatukkaista kuningatarta kampanjoinnista puuttui seksi. Mutta onneksi Väyrysen Ritva tuli ritvaenergioineen mukaan vaaliriveihin.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi