Pia Valkonen

Turkkilaisia kulutustavaroita

"Keçiboynuzu meyvesi"

Poliittisesta islamista vähän

su 24.5.2015

Huomenna Leonid, lasten isä, täyttäisi 56 vuotta. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan 25 prosenttia venäläisistä miehistä kuolee alle 55-vuotiaana.

Koetimme Turkin-matkalla ostaa turkkilaisia juttuja. Tikkisen Hannelelle, jonka syytä tunnustuksellinen orientalismini on, kasasin supermarketin pikkukassin turkkilaisia omituisuuksia. Matille ostin antibakteerisukat, jotka on tehty Turkissa. Iloitsin myös siitä, että nyt meillä Annan kanssa on komeat punervat rantapyyhkeet, joissa lukee Alanya Turkey.

Äsken kun pyykkäsin ne, käänsin esiin pesulapun jännityksen vallassa. Mitä jos niissä lukee: "Made in Bangladesh?" Onneksi pyyhkeiden pesulapuissa lukee şyk şarlak Havlu. Havlu tarkoittaa muuten pyyhettä. Jospa siinä lukee fuksianpunainen rantapyyhe 100 prosenttista puuvilla.

Alanya ei ole otollinen paikka opetella turkkia. Ruokalistat ovat turistipaikoissa miltei kaikilla mahdollisilla turistikielillä. Kaikki osaavat englantia. Useissa paikoissa ravintola-avainsanat jopa suomeksi.

Tänään valitin Hannelelle tekstarilla, että masentaa pirusti. Lapinlahti tympii. Arki tympii. Koiran talutin löytyi yläkerran vessasta pytyn oikealta puolelta, jossa se tosin on ollut viime puolen vuoden ajan. Heti ensimmäisenä aamulla pesin kyseisen vessan nurkan. Sen jälkeen selkkasin pyykkivuoret ja löysin lakanakasan alta kissan oksennusta. Se oli melko tuoretta, sillä en tarvinnut talttaa sen irroittamiseksi.

Viime viikon keskustelut käyvät kuumana päässäni. Jokaiselta kohtaamaltani ihmiseltä opin taas paljon. Jopa siltä aamuin illoin viinasta pöhöttyneeltä ja tokkurassa hotelliin lampsivalta suomalaispariskunnalta, joka suhtautui kulkukoiraankin hellästi. Turkiksi opin nyt google-kääntäjän avulla, että keçiboynuzu meyvesi on johanneksenleipäpuun hedelmä. Kuulema Johannes Kastaja, joka vietti autiomaassa 40 päivää, säilyi hengissä hunajan sekä johanneksenleipäpuun hedelmien avulla.

Ärräpäihin kirjoitin seuraavaa:

"Nobel-kirjailija Orhan Pamuk tuumailee poliittisesta islamista, että sen kannalla on alaluokka ja maaseudun porvarit. Orhan Pamuk on epähengellisestä ja sekulaarista Pamukin sukuperheestä, joka rikastui Kemal Atatürkin politiikan ansiosta. Myöhemmin suku köyhtyi eikä hengellisyyden tilalle tullut mitään, minkä kirjailija kuivan lakonisesti toteaa. Pamukin perheessä ajateltiin aina, että vain köyhät tarvitsevat huonouttaan jotain jumalaa."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi