Sosiaalinen markkinatalous

Kokoomuksesta erottuu sävyjä

pe 3.4.2015

Istun tässä keittiön taidenurkassani ja kirjaan ylös Lapinlahden vasemmiston vaalikimaratietoja Matti ja Liisa -lehden ilmoitusta varten. Puheenjohtaja ja Rythin Pentti istuvat keittiön pitkän pöydän ääressä.

Mietitään ilmoituksen slogania. Minä panisin ilmoon keyneisläisyyden ja puhuisin demokratiasta. Eivät oikein pure sellaiset termit täällä. Hyvä siitä tuli. Nyt miehet häipyivät työväentalolle vaalilehtien ja vaalilehtisten kanssa. Tässähän on ihan tekemisen meininki.

Eilen lukaisin läpi Iisalmen Markku Eestilän ja Kiuruveden Anne Helpin vaalilehden Elävä Savo. Anne Help sanoo olevansa syntyisin työläisperheestä. Mukava on, että sana työläinen esiintyy kokoomuslaisten vaalilehdessä. Savo-Karjalan vasemmistonaisten lehdessä Ämmän Äänessä sana esiintyi kaksi kertaa: minun pääkirjoituksessani ja Heidi Komulaisen erokirjeessä.

Demarien Savo-Karjalan vaalilehdessäkin sana työläinen oli useamman kerran esillä kuin Vasemmistoliiton lehdissä. Pitää vielä laskea työläissanat Vasemmistoliiton Savo-Karjalan yleisestä vaalilehdestä. Yhdellä lukemisella sana työläinen ei osunut silmään kertaakaan.

Anne Help on iisalmelaisen hoivakodin johtaja. Hänen johtamansa hoivakoti kuuluu ylikansalliseen Attendo-konserniin.

Kansalaisjärjestö Finnwatchin raportista käy ilmi, että Attendo sekä sen omistajat ovat maksaneet niukasti veroja maihin, joissa sillä on näitä erilaisia sivupisteitä. Yhtiön omistus kulkee luxemburgilaisen tytäryhtiön kautta Jerseyn veroparatiisissa olevaan rahastoon. Veroparatiiseilla on Finnwatchin mukaan keskeinen rooli yhtiön toiminnassa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/finnwatch+attendo+harjoittaa+aggressiivista+verosuunnittelua/a2212227

Se, mikä oli hyvää Elävässä Savossa, oli sosiaalisen markkinatalouden tuominen esiin. Pääministeri Alexander Stubbhan (kokoomuksen leveälantoinen oopperatähti, vain sukkahousut puuttuvat) on toistanut "vapaata" markkinataloutta kyllästymiseen asti. Ehkä jopa kokoomuslaiset ovat itse kyllästyneet täysin vapaaseen markkinatalouteen.

Toisaalta. Pahoin pelkää, että täkäläiset kokoomustyhmyrit eivät itse edes, mitä sosiaalinen markkinatalous tarkoittaa. Se tarkoittaa niin sanottua kolmatta tietä täysin vapaan markkinatalouden ja sosialismin välissä http://fi.wikipedia.org/wiki/Sosiaalinen_markkinatalous

Vaalilehdellään Eestilä ja Help julistautuvat bernsteinilaisiksi sosiaalidemokraateiksi. Mielenkiintoista! Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan, mitä tuleman pitää.

Suomalainen kansanrintama

Yöllä, kun lukion parkkipaikalla joku nuorisojoukko päristeli römäkkää pakoputkeaan, tuli mieleen, että suomalaisen kansan rintaman kanssa on vain elettävä. Valtapuolueista eroavat selkeästi nyt Vasemmistoliitto, SKP, IPU, VIPU, STP ja KTP.

Muutos 2011 näyttää asettaneen Savo-Karjalassakin ehdokkaita. Muutos 2011 -porukoissa neljä vuotta sitten oli ehdolla Japanissa asunut nuori mies Aki Järvinen. Järvinen tuntui tietävän paljon keynesläisestä talouspolitiikasta ja ajoi suoraa demokratiaa, kuten Muutos 2011 myös näissä vaaleissa. Lisäksi Muutos 2011:llä on kriittinen maahanmuutto-ohjelma ja Susanna Kaukisen kirjoitukset myötäilevät nyt Muutos 2011 nationalistista linjaa.

Nationalismilla tässä yhteydessä tarkoitan yhden kansan mystifiointia. Natsismi on nationalismin perversio - näin olen asian ymmärtänyt. Ehkä Kaukisen kirjoitukset ovat jopa natsistisia:

http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2015/03/suomi-on-meidan-ii-historia

Suomalainen kansanrintama on sellaista, että jokainen näistä Kansan rintaman poppoista pöpöttää tavallaan samaa asiaa, mutta jokainen tukevasti omassa ringissään ja hieman autistisena sille, että vieressä pöpöttää toinen veljespuolueen edustaja samaa asiaa.

Eihän tämä teknisesti eroa millään lailla valtapuolueiden, kepun, demareiden, persujen ja kokoomuksen, yhteisliturgiasta. Samaa paskaa tulee nyt valtapuoluetuuteista muodossa. Leikkaus, leikkaus, leikkaus. Ja Ylen ajankohtaisohjelmien toimittajat kysyvät ilta illan jälkeen, mistä tulisi leikata ja kuinka monta miljardia.

En yhtään ihmettele, että ei oikein jaksa innostaa. Täytyy opetella medialukutaitoa ja erottaa vasemmisto oikeistosta. Vasemmisto-oikeisto -jako on edelleen olemassa, mutta raja löytyy yllättävistä paikoista.

Yrjö Tautio

Nauratti, kun eilisen Vasemmistoliiton synty ja huono vaalifiilis -kirjoituksen jälkeen eksyin Kansan Uutisten aprillipilaan. Blogistinimimerkki Kaasuputki oli keksinyt, että Kusiaisen päätoimittajaksi on otettu takaisin Yrjö Rautio.

http://blogit.kansanuutiset.fi/kaasuputki/yrjo-rautiosta-kansan-uutisten-paatoimittaja/

Soitin joskus vuoden 2009 tienoilla Yrjö Rautiolle Apu-lehteen. Kiitin häntä entisenä alaisena hauskoista poliittisista kirjoituksista ja samalla testasin tyypin. Kysyin, onko Rautio tietoinen täysin uudenlaisesta vasemmistosta ja mainitsin joitain kiinnostavia nimiä. Rautio vaikutti olevan täysin pihalla.

Aivan yhtä pihalla kuin Hesarin politiikkatoimittajat, jotka määrittivät Anne Huotarin Vasemmistoliiton nousevaksi tähdeksi jossain vuoden 2011 eduskuntavaalien alla. Ja kun luin Hesarin pääkirjoitustoimittajan Juha Akkasen pääkkärin Erkki Virtasesta, tajusin, että valtamedian toimittajien korvien ohitse on mennyt monta monituista asiaa.

Uudessa punavihreässä vasemmistossa, mikä minua vieroittaa ja saa kuuntelemaan IPU:n maalaista, nuhjuispienyrittäjämäistä ja virkamiesoloista vaatimatonta sanomaa, on ongelmana sanoman kaupunkilaisuus. Täällä pienissä kunnissa se ei oikein nappaa.

Lisäksi punavihreys on jotenkin niin ysäriä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi