Pia Valkonen

Lassila & Tikanoja & Nasdaq

su 19.4.2015

Matti lähti kunnantalolle äänestämään. Minä äänestin jo viime sunnuntaina Matkuksen kauppakeskuksessa Kuopiossa. Näin se pitää ollakin. Äänestyspaikkojen pitää olla siellä, missä ihmisetkin ovat.

Nyt vasta luin Karen Armstrongin Jumalan historian alun. Olin Jehvovan todistajarouville veikkaillut, että Armstrong on antropologi. Ei ollutkaan. Hän on ollut muun muassa katolinen nunna. Kirjan alkupuolella esitellään monoteismin synty. Olen täällä kehunutkin, että sai aikoinaan kesäyliopiston yleisen läntien teologian Vanhan Testamentin eksegetiikasta kolmosen, parhaan arvosanan.

Juutalaisuuden historia ja Vanha Testamentti jaksavat aina innostaa.

Ensimmäisellä Jumalan historian lainauskerralla luin kirjasta islamin alkuvaiheet ja soveltuvin osin muita kohtia. En ollenkaan esimerkiksi kirjan alkusivuja. Armstrong kertoo heti alkuun, että hänen lapsuudessaan opetettu katolinen uskonkäsitys helvetillä uhkailuineen on ollut yhtä ahdistava kuin James Joycen Taiteilijan omassakuvassa nuoruuden vuosilta.

Ryntäsin heti pelastamaan Joycen omaeläkerrallisen ohukaisen joutumasta yläkertaan. Viime kesänä nappasin sen Lapinlahden kirjaston kierrätyshyllystä Leonidin tähden. Leonidhan piti kaikkein eniten James Joycesta ja Odysseuksesta. Jos olisimme löytäneet Odysseuksen venäjänkielisenä käännöksenä Petroskoista marraskuussa 2010, olisi Leonidilla ollut siinä luettavaa loppuelämäksi.

Kaikkein eniten Leonid kärsi luettavan puuttesta. Samoin samalla sivistystasolla olevan juttuseurankin puutteesta. Ei ollut minustakaan puhumaan Leonidin kanssa Kafkasta, Joycesta tai Proustista.

 Prosessissa

Eilen illalla innostuin lajittelemaan keittiön kirjakasoja. Jätän tähän keittiöön sellaiset kirjat, jotka ovat niin sanotusti prosessissa. Ilkka Hakalehdon kirjoittaman Väinö Tannerin elämäkerran kannan yläkertaan, sillä se on minulla vain kuriositeetti.

Heikkisen Aaron kanssa kun oli puhe siitä, miten IPU:n edeltäjän VSL:n (Vapaan Suomen liiton) perustaja Ilkka Hakalehto liittyy kommunisteihin. Lupasin googlata. Hakalehto liittyy siten, että on kirjoittanut vuonna 1966 kirjan Suomen kommunistinen puolue ja sen vaikutus poliittiseen ja ammatilliseen työväenliikkeeseen 1918–1928. Enhän minä tällaisesta ollut kuullutkaan. Mutisin vain jotain, että minulla on IPU-puheenjohtajalta Antti Pesoselta kesällä 2013 saamani Veli Karhun ja Ilkka Hakalehdon Epäluottamuslause hallituksen EU-politiikalle vuodelta 1994.

Se on hyvä. Lisäksi alkulehdellä on sekä Kirsi että Antti Pesosen yhteystiedot.

Tympivä ja ylimielinen

Uskonnollisen kasvatuksen saaneena Amstrong joutui kahdeksanvuotiaana lukemaan sangen käsitteellisiä selvityksiä siihen, mitä Jumala on. Erityisesti häntä vieroitti lause: "Jumala on kaikkivaltias henki, joka yksin on olemassa itsessään ja joka on täydellisyydessään ääretön." (Karen Armstrong Jumalan historia s. 18)

Määritelmänä lause tuntuu edelleen Armstrongista tavattoman ikävältä, mahtipontiselta ja ylimieliseltä. Aivan kuin minusta patriarkka Bartolomeoksen bysanttilainen ylisanailu täydellisessä uskossa olevista kirkkoisistä, jota ovat kirkolliskokouksissaan olleet niin Pyhän Hengen valaisemia jotta. En tiedä, mikä minua siinä vaivaa, mutta en ihan täydelleen voi uskoa kirkolliskokousisien liihotelleen valaistuina jossain yläpilvissä.

Eiköhän kirkolliskokouksten aikaan käynnissä ollut ihan yhtä raaka valtataistelu, mikä nyt on meneillään vaikkapa Suomen ortodoksisessa kirkossa kirkollisverorahojen kutistuessa. Ihmiset vain klikkailevat itseään irti kirkosta - luterilaispoloisilla klikkailu on vieläkin satunnaisempaa ja mielivaltaisempaa kuin ortodoksisella puolella.

Kai Sadinmaahan 10 käskyssään kirkolle huomasi, että antoi Päivi Räsänen (kd) sisäministerinä lausuntoa vaikka taitoluistelusta, ihmiset klikkaavat itsensä irti kirkon jäsenyydestä. Minusta sekularisoituneiden kirkon jäsenten moralisointi ei johda mihinkään - samoin kuin ei puoluepoliittisesti nukahtaneiden äänestäjienkään.

Ongelma on se, että ihmiset haluavat ihan oikeasti ottaa kantaa. He haluavat vaikuttaa asioihin eikä näillä edustuksellisen demokratian ja muun näennäisdemokratian kuvioilla se ole mahdollista. Valtiosta me emme saa klikattua itseämme irti - EU:sta puhumattakaan -, siksi ihmiset klikkaavat itsensä irti edes kirkosta.

Jätteenkuljetuksella kohti lokalisaatiota

Yht´äkkiä alkoi vain tulla jäteastian tyhjennyslaskuja ylikansalliselta ketjulta Lassila & Tikanoja. Ylikansallinen ketju oli ostanut iisalmelaisen Kiinteistöhuolto Rytkösen. Kierrätyksestä sekä kaatopaikasta huolehtii edelleen alueen kuntien omistuksessa oleva yhtiö Ylä-Savon jätehuolto.

Matti sanoi, että nyt kiireesti irti Lassila & Tikanojasta. Se on Nasdaqin pörssinoteerattu firma. Miksin antaisimme pikkuruiset euromme pörssikeinottelijoiden taskuun? Matti leikkasi jostain Iisalmen Sanomien täyspeittojakelulehdestä pikkuruisen Cargo Teamin ilmoituksen.

Cargo näyttäisi vielä olevan aidosti paikallinen yritys. Jehovan todistajarouvatkin kehuivat Cargo Teamia. Se on kuulema tuntuvasti halvempi. Toivoittavasti nyt käynnistyy joukkoirtisanoutuminen ylikansallisen yhtiön alati avoimesta piikistä globalisaatimarkkinoille.

Lisäksi Lassila & Tikanoja on niittänyt mainetta joutumalla Helsingin käräjäoikeuteen siivoojien ylityötunneista. Syytteistä osa hylättiin, mutta osa meni läpi.

Olen pitänyt Lapinlahden tarkastuslautakunnassa monta esitelmää aiheesta perintä. Minusta on todella arveluttavaa, että kunnan laitokset panevat laskut Intrum Justitialle. Intrum Justitia on juuri yhtä paska lafka kuin Lassila & Tikanoja. Intrum Justitia on myös Nasdaqissa pörssinoteerattu.

Nyt Kunnan Taitoa oy on sytyttänyt vastavalkean kaikenmaailman intrumjustitioille. Toivottavasti Kunnan Taitoa oy on lisäksi jotenkin yhteyksissä kuntien sosiaalitoimiin. Kun vaikkapa vesilaskut tai kunnallisten vuokrataloyhtiöiden laskut alkavat mennä perintään, saattaa olla kyseessä piilevää köyhyyttä ja potentiaalinen sosiaalinen pommi.

Ylikansallisten veronkiertoketjujen vastustaminen olkoon agendalla päällimäisenä. Avainsana on lokalisaatio ja siinä mielessä kolme upporikasta hoivakotiyrittäjää lapinlahtelaisen Virkun tapaan on parempi kuin Attendo. Ja Cargo Team parempi kuin Nasdaq-noteerattu Lassila & Tikanoja. Sekä Kunnan Taitoa oy parempi kuin Intrum Justitia.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi