Pia Valkonen

Arhinmäen populismi

Ja luokkataistelu jatkuu!

ke 29.4.2015

Paras vaalianalyysi löytyi yllätys, yllätys Vihreästä Langasta. Vihreän Langan olen viskannut viime aikoina vain hajamielisen selauksen jälkeen lehtikoriin ja paperinkeräykseen vietäväksi. Viimeisimmän numeron tallennan kuitenkin laatikkoon, jonka päälle ole tussilla kirjoittanut "Politiikkalaatikko" ja alaotsikoksi "Sisältää mm. kevään 2015 eduskuntavaalit".

Olin otettu, kun Ärräpäät-sähköpostilistan omistaja-perustaja Pentti Stranius mainitsi minut samassa yhteydessä kuin sähköpostilistan politiikan ammattilaiset. Painin samassa sarjassa kuin SKP:n Hannu Ketoharju ja Martti Vaskonen sekä STP:n Juhani Tanski. Politiikan ammattilainen? Hm. Mukavaa.

Vihreä Lanka (8/2015) oli tsekannut, että suhtautuminen talouteen jakaa vihreiden tulevan eduskuntaryhmän. Muissa asioissa ovat melko samanmielisiä. Mielestäni vasemmiston ja oikeiston raja menee nimenomaan suhtautumisessa talouteen.

Kysymykset vaikkapa pakkoruotsista tai oikeastaan tasa-arvoisesta avioliittolaistakin ovat mielestäni toisarvoisia. Tai sanotaan nyt vaikka niin, että tasa-arvoista avioliittolakia saavat kannattaa kokoomuslaiset. Siitä vain. Se on asia, joka menee eri linjaa vasemmisto-oikeisto -jaottelun kanssa. Vasemmisto-oikeisto -jaottelulla on väliä. Jaottelu on vain siirtynyt puolueiden sisään.

Kaikki uudet vihreät kansanedustajat ovat onneksi yhtä mieltä rahoitusmarkkinaveron tarpeellisuudesta sekä sitä, että Suomella on jatkossakin varaa nykyisenkaltaisiin julkisiin palveluihin. Näin Ylen pääuutisissa vilauksen tilastosta, jonka mukaan Kristillisdemokraatit olivat pääosin sitä mieltä, että Suomella ei ole varaa nykyisenkaltaisiin julkisiin palveluihin.

Se oli suuri pettymys. Olin jonkin verran jostain käsittämättömästä syystä sympannut kristillisiä. Ilmeisesti haluavat jättää kansalaiset Herran haltuun tai kirkon tai seurakuntien köyhäinhoidon. KD:n pisteet ropisivat.

Vihreistä Antero Vartia, Heli Järvinen, Johanna Karimäki, Krista Mikkonen, Olli-Poika Parviainen, Pekka Haavisto ja Satu Hassi ovat sitä mieltä, että Suomen velkaantuminen on käännettävä laskuun, vaikka se samalla tarkoittaisi palvelujen leikkaamista. Vaikka melko oikeistolaiseksi vihreäksi ajateltu Ville Niinistö ei kannata koko Suomen asuttuna pitämistä, hän kuitenkin ottaisi mieluummin velkaa kuin leikkaisi palveluita.

Sen sijaan Ozan Yanar, jota fanitan, kannattaa kuntien pakkoliitoksia, mutta ei leikkaisi palveluita. Hänen kunniakseen on sanottava, että sentään pitäisi koko Suomen kuitenkin asuttuna. Kiinnostavaa ja epäloogista on, että Ville Niinistö ei kannata kuntien pakkoliitoksia, vaikka hänen mielestään Suomea ei kannata pitää kokonaan asuttuna.

Vihreiden Krista Mikkosen leikkaushalullisuus on pettymys. Parhaiten vaaleissa menestynyt pohjoiskarjalainen vassari Anni Järvinen kirjoitti facebookin vaalianalyysissaan, että pohjoiskarjalaiset pitävät Krista Mikkosta juuri sinä punavihreänä vaihtoehtona. Miksiköhän?

Minusta koko punavihreys Vasemmistoliitossa on niin turkasen ysäriä. Minä olin entisenä vihreänä punavihreä jo kaksi vuosikymmentä sitten. Eikös jätetä se punavihreys vihreille ja siirrytä nyt vain asteittain siniviherpunasta ihan punaiseen - jookos?

Osmo Soininvaara kolumnissaan Vaaleista ja vaalien jälkeisestä elämästä (VL 8/2015 s. 9) syyttää Paavo Arhinmäkeä epä-älyllisestä populismista sen vuoksi, että Arhinmäki vastustaa "kaikkea ikävää". Jopa ärsyttävään tautologiaan asti Soininvaara toistaa, että kansa ei palkinnut onneksi Arhinmäkeä populismistaan.

Soininvaara on siinä kohtaa epä-älyllinen ja vie vihreätkin jälkiuusliberaaliin kuoroon, joka huutaa leikkauksia, leikkauksia! Saisi toki minunkin mielestäni Arhinmäessä olla jonkin verran enemmän sisältöä jalkapallon ja tyylilenkkareiden sijaan - ei sen puoleen - ja jotenkin Arhinmäen aika alkaa olla ohi, mutta mielestäni Soininvaaran syytös osui suorastaan vinoon.

Eilen Pielavedellä oli puhe vaalienjälkeisestä epämääräisestä olosta ja kummallisesta ahdistuksesta. Myötätuntomme ei kuitenkaan ole Kallion punavihreiden puolella, vaikka emme mekään ymmärrä, miksi ihmiset äänestävät persuja, protofasistista puoluetta, jonka jollain nurkalla häämöttävät rasistiset halla-ahot.

Kallion punaviinivihreät elävät kuplassa, mistä näyttelijä Krista Kosonen ihan nätisti sanoi. He eivät tunne edes ketään, kuka persuja äänestäisi. Me elämme täällä kepupersuliinilandiassa ja jotenkin tästä tarttis hengissä selviytyä.

Nyt-liite kirjoittaa hyvin: "Vastaus on sama, katsoi sitten Lontooseen, Tukholmaan tai Helsinkiin: muodostumassa on uusi hipsteri- ja pukuväkikulttuurin symbioosi. Sen sisällä pidetään pyöräilystä, artisaanioluista, lähiruuasta ja kulttuurista - ja erityisesti muista pääkaupungeista, joissa eletään samalla tavalla.

Koska internet tuo kaiken lähelle, näiden alueiden asukkaat elävät henkisesti lähempänä kaltaisiaan muissa pääkaupungeissa kuin omia maanmiehiään.Näitä alueita yhdistää Financial Timesin mukaan se, että ne ovat päässeet nauttimaan globalisaation ja avoimen talouden hedelmistä.Luovan alan uudet työpaikat, kansainväliset rahavirrat ja niiden mukana hyvinvointi kukoistavat pääkaupungeissa ja erityisesti niiden ytimissä.

Miksi niiden asukkaat siis haluaisivatkaan suitsia maahanmuuttoa tai globalisaatiota, kun suuri osa niiden hyödyistä kohdistuu juuri heille?" http://nyt.fi/a1305948147996

Mitä meille maalla on tarjolla? Ei mitään. No, ihmisinä meitä ehkä - ja sekin on hiinä ja hiinä - vihreät pitävät. Ville Niinistö lausuu unohtumattomasti omassa vaalienjälkeisessä haastattelussaan "Pehmeiden arvojen voitto" (VL 8/2015 s. 10):

"Me emme ole puolue, joka haluaa riidellä. Vaikka olemme eri mieltä esimerkiksi perussuomalaisten kanssa, suhtaudumme kunnioittavasti heihin ihmisinä."

Hieno homma! Ville Niinistö pitää perussuomalaisia ts. maalaisia ihan niin kuin ihmisinä. Aloin hihittää hysteerisesti. Ville Niinistö suhtautuu maalaisiin, tolloihin, persuihin suopeasti ja ah, niin alentuvan suvaitsevasti. Tämän vuoksi en halua mennä Oili Orispään (ent. Partanen) 50-vuotisjuhliin Helsinkiin. En halua olla mikään sympaattinen, mutta valitettavasti vähän tyhmä, maalaiserikoisuus, joka leipoo kivat karjalanpiragat paremman kulttuuriväen lähiolutsynttäreille.

Ei saatana. En.

SKP:n Pasi Tervon sanoin: "Luokkataistelu jatkuu!" Kirjoitin Pasin sanat, jotka hän lausuelee ylihuomenna vapun päivänä Kuopiossa kello 11 punaisten haudoilla, sonkajärveläisen kommunistijohtaja Julkusen postilaatikkoon viime sunnuntaina tunkemaani Reilun Kaupan kahvipakettiin.

Kommunistijohtaja Julkunen vastasi näin:

"Vaalit eivät ratkaise mitään. Riisto jatkuu voittipa vaalit kuka tahansa. Ne ovat vain mittari jolla voidaan mitata sitä, onko joukkotyöllä ollut vastakaikua. Luokkataistelua käydään joka päivä: taloudellista, poliittista ja ideologista. Taistelu jatkuu!!! Vappukin jo lähellä."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi