Pia Valkonen

Tapaus Pekka Niiranen

Erilaisia kokoomuksia

ma 13.4.2015

Eilen Väyrysen Ritva (vas.) pani tuoreeltaan terveiset facebookiin Joensuussa olleesta luterilaisten vaalipaneelista. Oli kuulema pappeja poikineen panelisteissakin. Minäkin panin merkille jo saatuani demareiden vaalilehden, että demareilla on peräti kaksi pappia ehdokkaidensa joukossa: Enon kirkkoherra Armi Rautavuori ja nykyinen lieksalainen perhekotiyrittäjä, pappi ja entinen Portaanpään opiston rehtori Ari Marjeta.

Ritva sanoi, että luterilaisen kirkon vaalilista on hyvä eikä piispa Jolkkonenkaan ole huono. Mainitsi, että teologi Pekka Niiranen (kokoomustoimittaja) oli paneelipuheenvuorossaan sanonut, ettei eduskunnassa meinaisi leikata köyhiltä.

Minä siihen heti ihmettelemään, mahtaako moinen olla totta kokoomuslaisen suusta. Tänään samainen teologi Niiranen oli Lapinlahden torilla. Menin syömään kuopiolaisen rouva Myllysen tekemän Pekan vaalipullan, sillä olen täällä blogissani viime aikoina keskittynyt lähinnä kokoomuksen haukkumiseen. Samalla purin sydäntäni. Sanoin, onko totta, että olit sanonut, ettet aikoisi leikata pienituloisimmilta.

Ehdokas näin myönsi käyneen. Lausuma on tallentunut vaalipaneelista tehtyyn nettivideoon, jonka aion kuunnella tänä iltana, kun valmistan perheen lentopallosankarille lihamureketta.

Sainkin tilaisuuden ihmetellä kokoomuksen ehdokkaiden Markku Eestilä ja Anne Help vaalilehteä nimeltä Elävä Savo. Ihmettelin, tietävätkö ehdokkaat itsekään, että ilmoittautumalla sosiaalisen markkinatalouden kannattajiksi ovat itse asiassa bernsteinilaisen sosiaalidemokratian tiellä.

Tietysti tässä on sellainen pelko, että sosiaalinen markkinatalous on mainostoimiston keksimä laastari uusliberalismin romuttamalle kansakunnalle, mutta onhan sitä mukava leikkiä ajatuksella, että jopa kokoomuslaiset itse ovat saaneet tarpeeksi täysin vapaasta markkinataloudesta ja kapitalismin näkymättömästä kädestä, joka läpsii meitä maalaisia korville.

Anne Help ja veroparatiisit

Kerroin Pekka Niiraselle, Ylen toimittajan on hyvä tietää, vaikkei eduskuntaan valituksi tulisikaan, pikakelauksella, että Anne Help on ylikansallisen Attendon omistaman hoivakodin johtaja ja että Attendo harjoittaa aggressiivista verosuunnittelua veroparatiiseihin.

Mainitsin lisäksi, että tänään illalla tulee Ylen MOT:ssä aggressiivista verosuunnittelua sivuava ohjelma. MOT kertoo, kuinka suuret lääkärifirmat imevät itselleen kivat Kela-korvaukset. Me yrityksethän emme suinkaan maksa itse työntekijöille järjestämäämme työterveyshuoltoa. Kela maksaa meille noin puolet työterveyshuollon järjestämisen kustannuksista.

Suurin työterveyshuollon järjestäjä maassamme on Terveystalo ja toisiksi suurin on Mehiläinen. Taloussanomat paljasti, että vuonna 2011 Mehiläinen oli tehnyt voittoa lähes 40 miljoonaa euroa. Kuitenkin se oli maksanut veroja vain noin 360 000 euroa. Alle prosentin.

Kerroin Pekka Niiraselle, että meillä Lapinlahdella on yksityistetty mielenterveyskuntoutujien asuminen ja päivätoiminta yritykselle, jonka yksi osakkeenomistaja on kokoomuslainen (Ritva Halonen). Sanoin, että yritys tulee Lapinlahdelle aivan saatanan kalliiksi. En ehtinyt pitää Niiraselle luentoa siitä, millaiset verottomat osinkotulot kukin Virkun omistaja saa, mutta sanoin, että tässä tilanteessa ei Virkkua todellakaan kannata missään nimessä kilpailuttaa, sillä nurkan takana vaanivat ylikansalliset veroparatiisiyritykset.

Ne tarjoavat halvalla ja odottavat, että potentiaaliset kilpailijat kuolevat nälkään ympäriltä. Nostavat sitten hintansa sekä alkavat lapioimaan voittoja osakkeenomistajille globaalipääomana ja aggressiivisesti veroparatiisien kautta.

Enkä ehtinyt sanoa Niiraselle, että verottomia osinkotuloja vetävä toinen Virkku-yrittäjä, rouva Loimulahti, voi vallan hyvin ylläpitää ja elättää aviomiestään, kunnan ulkoisena palveluna ostamaa päihdetyöntekijäyrittäjä Timo Loimulahtea. Tämä työllistää verovaroin Toky ry:n kautta sen varsinaisen päihdetyöntekijä Jari Miettisen.

Tällainen koplaus ja veroeurojen pyörittäminen seudulla (Jari Miettinen taitaa viedä Toky ry -palkkarahat Kuopioon) ei olisi mahdollista, jos meillä olisi Attendo-Virkku.

Sirpa Pietikäinen kirjoittaa www.uusisuomi.fin kolumnissaan:

"....Arviolta peräti 1000 miljardia euroa vuodessa menetetään veropetoksiin, salaisille tileille, veroparatiiseihin ja monimutkaisiin verosuunnitelmiin. Jos kokonaissumma jaettaisiin tasan EU-kansalaisilla, siitä kertyisi 2000 euroa jokaista eurooppalaista kohden."

http://sirpapietikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179982-aggressiivinen-verosuunnittelu-tulee-kalliiksi-valtioille

Veroparatiiseistä puhuu Sirpa Pietikäinen ainakin Voiman ilmoituksessaan

Sanoinkin Niiraselle, että veroparatiisien tukkimisesta ääntä on koettanut pitää muun muassa Sirpa Pietikäinen. Kuulema Pietikäinen ei ollut tuonut asiaa esille Kuopion-vierailullaan, sanoi Pekka Niiranen. Pitää varmaan lähettää Niiraselle viimeisin Voima-lehti, jonka ilmoituksessa Sirpa Pietikäinen asiaa valottaa.

Samalla tulin siihen tulokseen, että Pekka Niiraselle on lähetettävä myös Ville Yliaskan lähihistorian tutkimuksen väitöskirja Tehokkuuden toiveuni. Siinä kerrotaan, miten vuosikymmenten ajan Suomea on uusliberalisoitu muun muassa New Public Management -ohjelmalla eikä aikaan ole saatu muuta kuin kaaosta kunnissa.

Saattaa olla, että nyt tappion tiellä kokoomuksesta erottuu eri linjoja. Niiranen tuntui hyvin olevan selvillä siitä, että Aleksander Stubbin (kokoomuslainen oopperahahmo) kaudella ihmiset mieltävät puolueen kääntyneen reippaasti oikeaan päin. Sanoin, että esimerkiksi Yleleaksin käsikirjoittajiin kuuluva Joonas Nordman, Iltalehden entinen toimittaja ja uutispäällikkö, on tullut siihen tulokseen, että näissä vaaleissa ei juuri kokoomuksen oikealle kääntymisen vuoksi äänestä kokoomusta.

Joonas Nordman lupasi A-studiossa etsiä äänestettäväksi lipposlaisen oikeistodemarin. Onkohan niitä enää olemassa, kun avoimesti uusliberalistiksi ilmoittautunut Juhana Vartiainenkin on kokoomuksessa?

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi