Pia Valkonen

Muista lainata Rutakosta Waltarin Yksinäisen miehen juna ja Marketta Hornin
Neljän dollarin päivä: ekomatka Aasiaan ja Australiaan!

Jumalat juhlivat öisin

pe 24.4.2015

Viikko päättyi vammaisneuvoston kokoukseen Varpaisjärvellä. Mukavaa oli ja kokouksen jälkeen kävin mutkan Varpaisjärven kirjastolla, jossa kirjastonhoitaja vinkkasi Juha Kuosmasen näyttelyyn. Kuosmasella on nyt nähdäkseni enemmän maisemamaalauksia kuin viimeksi, kun olen hänen töitään nähnyt.

Taisi olla Sonkajärven kirjaston näyttelyssä ja taisin tehdä itse taiteilijasta haastattelun Miiluun. Koska olin Miilun kesäpäätoimittaja, määräsin itseni taiteilijan kotiin haastattelemaan, vaikka Matin ja Liisan levikkialueeltahan hän on kotoisin ja asuukin.

Varpaisjärven kirjastolla ei ollut esillä kuin yksi sellainen outo kuosmastyylinen kauhuteos. Siinä oli tuolin kulma ja kattila oudossa asetelmassa. Kuosmasen maisematkin ovat jotenkin epätavallisia. Kaikkein upein taulu - kirjastonhoitajankin mielestä - oli minun lempivuodenaikani Aidan toisella puolella. Näin taulussa syyskuun lopun tai lokakuun alun kirpeän auringonpaisteen ja hieman polttavaa sumua.

Kerroin kirjastonhoitajalle, että minä ja aviomieheni taisimme olla ainoat, jotka olivat ilmoittautuneet Juha Kuosmasen kansalaisopistokurssille. Kurssi oli taidehistoriasta ja mielenkiintoisesta näkökulmasta.

Varpaisjärveltä tässä oudossa perjantainvapaudessani purjehdin Siilinjärvelle. Kirjoitan tätä nyt Siilinjärven kirjastolla.

Kävin tapani mukaan tsekkaamassa K-marketin kirjakierrätyskorin. Siellä oli taasen hyviä kirjoja, jotka vaativat päästä mukaan. Otin korista Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin. Muistaakseni Vasemmistoliiton Savo-Karjalan varakansanedustajaksi valittu Kaisa Korhonen sanoi lukeneensa Donna Tarttin Tiklin.

Tiklin lukemiselle voi nostaa hattua. Eiköhän se ole toista tuhatta sivua paksu? Koetan lukaista Jumalan öiset juhlat ja annan sen sitten Hannelelle kiertoon. Siinä on murhia. Voisi kiinnostaa dekkarifriikkiä. Minä ottaisin Tarttin mieluusti ilman verenvuodatusta, kuten Kiteen punikin ilman ainaisia porno-lima-visva-sperma-persepano -juttuja. Kirjallisesti siis.

Jatkamme Ärräpäissä Kiteen punikin Markiisi De Sadé -innoituksen ruotimista. Lakkasin lukemasta Rouvisen dekkaria heti toisessa kappaleessa. Ensimmäinen oli johdanto ja toisessa kappaleessa oli sana suuseksi. Ajattelin, että ei kiitos ja yök.

Kumma juttu. Täällä Siilinjärven kirjastolla on taas esillä kirjanäyttelyssä Mika Waltarin Yksinäisen miehen juna. Siinä on kirjailijan matkasta Istanbuliin. Toivottavasti ilman kuppaa, kuten Gustave Flaubertilla oli joko ennen Istanbuliaan jo tai sitten sen jälkeen. Asia ei ole ihan selvä.

Joka tapauksessa Gustave Flaubertin Madame Bovary oli Siilinjärven K-marketin kierrätyskorissa. Siilin kirjasto on muuten perjantaisin auki kello 19:ään. Tämän takia voisi Siilinjärvelle vaikka muuttaa. Iisalmessakin perjantai-iltaisin kirjasto menee kello 17 kiinni. Varpaisjärven kirjastolla kävin äsken tsekkaamassa Siilinjärven kirjaston aukioloajan, sillä kirjasto oli juuri menossa kiinni.

Kirjoitin tänne muistiin Waltarin Istanbulin-matkakirjan nimen. Kirjoitan tähän merkintääni muistiin myös Marketta Hornin Neljän dollarin päivä: ekomatka Aasiaan ja Australiaan. Ripustan kirjat otsikkoon, jotta ei tarvitse etsiä niitä täältä tekstin joukosta.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi