Pia Valkonen

Yhteistekemisestä

ma 16.3.2015

Lauantaina oli oikein onnistunut Kansantaloutta tasan kaikille -semppa Iisalmessa Työväentalolla. Vaikka minä ja Heikkisen Aaro oltiin juontajina. Tai ehkä siksi. Tai en tiedä.

Ei kait se kamalan pieleen mennyt. Aaron kanssa jotenkin menevät ajatukset kuin Tupulla ja Hupulla. Olemme kuin vanha ja hyvässä hengessä vakiintunut aviopari. Olemme toisiamme kohtaan toverillisia ja ystävällisen etäisiä, annamme toisillemme tilaa. Tiedämme, milloin toiselta pätkäisee ajatus ja toinen rientää hätiin.

Minä nimittäin sempan toisen puolikkaan alkaessa olin hukannut koko sempan ohjelman ja sanoin, että nyt on Aaron pidettävä huolta aikataulusta, sillä en ole enää kartalla mistään: mitä, kuka, koska ja missä.

Kiteen punikki Auvo Rouvinen jo ilahdutti marxilaisella tiivistyksellään meitä Ärräpäitä sähköpostilistallamme:

https://www.youtube.com/watch?v=LbUmqkFtpS8

(Kuuntelin Kiteen Punikin puheenvuoroa siihen asti, kunnes kuulin videolta oman ääneni.)

Uusi Osuuskunta -kirjan kirjoittajiin kuuluva alustaja Jaana Pirkkalainen sanoi muun muassa, että koko osuuskunta sanana on huonosti käännetty. Sanahan on oikeasti co-operatiivi ja tarkoittaa yhteistekemistä - ei sitä, että minä otan jostain oman osuuteni.

Jotain tarttis alkaa tehdä. Yhteistehdä. Ja pakkohan se on täällä maalla yrittää. Joka tapauksessa. Eilen yritin muuten siivota. Pyykkäsin ja pesin kaikki kissanpaskalaatikot. Sen jälkeen en jaksanut enää kuin vähän imuroida ja luututa.

Sosiaalinen markkinatalous oli minulle tähän asti tuntematon termi. Osuin kuitenkin katsomaan Jukka Mallista Ylen aamutelkkarin haastateltavana. Siinä Mallinen sanoi Nemtsovin halunneen Venäjälle samanlaista sosiaalista markkinataloutta kuin Euroopassa. Minä tässä miettimään, että ei sellaista enää taida olla.

Seuraavat systeemit olen havainnut:

1) Täysin vapaa markkinatalous (uusliberalismi) - johtaa väistämättä kapitalismin romahdukseen - ainakin johtaa jättiläismonopoleihin, jatkuviin talouden rakenteita tuhoaviin suhdannevaihteluihin ja barbariaan. IMF:n, Maailmanpankin, WTO:n ja Yhdysvaltain valtionvarainministeriön sekä pääministeri Stupidon intresseissä, ei se tyhmä edes tajua, mitä puhuu muuten. Kiteen punikki sanoi, että tätä menoa kapitalismi romuttaa itse itsensä.)
2) Sosiaalinen markkinatalous (Nemtsovin mielestä EU:ssa sellainen, kait se oli ennen IMF:n, Maailmanpankin ja WTO:n puuttumista asioihin)
3) Sosiaalidemokraattinen hyvinvointivaltiomalli (oli meillä ennen IMF:n, Maailmanpankin ja WTO:n puuttumista asioihin)
4) Sosialismi (lajinsa tätä oli Argentiinan Falklandin saarilla sekä Intian Keralan osavaltiossa, entäs arabisosialismi?)
5) Valtiokeskusjohtoinen kova kapitalismi (Neuvostoliitto ja nyt Kiina)
6) Kommunismi - toteutuu Kiteen punikin mielestä joka tapauksessa, ellei työväenluokka ala nyt pelastamaan kapitalismia pääomien tasaamisella ja muulla oikeudenmukaisuusvaateillaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi