Pia Valkonen

Kissaresque

pe 6.3.2015

Aamu alkoi lupaavasti. Anna huusi huoneestaan, että häntä ei kärsi nyt puhutella. Heräsi sentään lähtemään mukaan Helsinkiin. Tuomme mukanamme Hilkka-kisun takaisin syntymätalousalueelleen. Matkalla keskustelemme siitä, kuinka moneen museoon ehtii yhdellä päivän Hesan-reissulla, kun lapset eivät haluaisi yhteenkään.

Matille on luvattu kansallismuseon metsäsuomalaisnäyttely. Ja minä tahtoisin nähdä Ateneumissa Ruokolahden eukon paviaanin käden. Tikkisen Hannele on tehnyt taulusta jonkun Jyväskylän yliopiston taidehistorian opinnäytetyön ja kertonut, että Ruokolahden eukkojen malleina on ollut Edelfeltin aatelisnaistuttavia.

Että heillä paviaanin käsiä. Kiasma onneksi avautuu vasta viikon päästä rempan jälkeen, joten sinne emme mene.

Armenia-keskustelun innoittamana mietimme Ärräpäissä, missä ovat vanhimmat kristityt. Tiedonantajan uskontotieteilijä Marko Korvela kysyi aiheellisesti, että eivätköhän nuo ole Johannes Kastajan kastamat. Jopa ennen ylösnoussutta Kristusta. Hyvä pointti!

Tutkija Tapani Kaakkuriniemi huomautti, että kyllä Armenian kirkko on vanhempi kuin Länsi-Rooma. Ja minä vastasin seuraavasti:

"No perhana, jos lukisi omat postaukset loppuun asti, olisin ittekin tiennyt, että Armenian orientaaliortodoksinen kirkko on vanhempi kuin Rooman.

Mööö. Siis tämä on itelleni.

Armenialaiset ovat hävyttömän kauniita ihmisiä. Kun tutustuin Leonidiin kesällä 1997, Konevitsan luostarissa pyöri myös Sasha Iljin, armenialainen, joka sitten syksyllä 1997 kiipesi luostarihotellissa omasta keljasta hotellin ulkojulkisivun kautta jonkun tytön keljaan. Tai ei ihan kiivennyt, vaan putosi maahan. Halvaantui joksikin aikaa ja sen takia luostarin asukkaat eivät päässeet Käkisalmen kirkon juhlille. Kaikki jäivät rangaistukseksi saarelle. Ja minä luulin, että lapseni eivät synny ollenkaan.

No, sitten Leonid tuli luokseni JAUHOLAIVALLA saarelta. Käkisalmen ortodoksisen kirkon viimeisenä juhlapäivänä. Ei sen jälkeen palannut enää luostariin semmoiseksi vakavaksi asukkaaksi. Leonid ei tosin ollut munkkilinjalla, vaan luostarin kokki. Tuli loppujen lopuksi Suomeen. Tunnetuin seurauksin.

Pia"

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi