Pia Valkonen

"Maan hiljaiset sen kuulevat ja iloitsevat!"

su 8.3.2015

Taas jäi mieleen lause ortodoksisesta liturgiasta: "Minä tahdon aina ylistää Herraa, lakkaamatta laulaa hänelle kiitosta. Herran hyvyyden tähden minä ylistän itseäni onnelliseksi. Maan hiljaiset kuulevat sen ja iloitsevat. Tulkaa, kiittäkää minun kanssani Herra, kunnoittakaamme yhdessä hänen nimeään!"

Kävin Kristuksen kirkastumisen tsasounassa Maaningan Käärmelahdessa. Nyt on Ristin kumartamisen sunnuntai.

Kristuksen kirkastumisen tsaunassa oli hyvä ja vaatimaton tunnelma. Itse tsasuona on pieni kuin leikkimökki eivätkä kirkkoväen autot meinanneet mahtua tsasounan pihaan. Kirkkoväki kuitenkin oli ajanut autot tsasounatielle jonoon ja papisto pääsi pois paikalta viimeiseksi.

Ensimmäiset pyhäkköön tulijat tulivat nyt näköjään viimeisiksi. Kirkkoväki lähti juhla-aterialle Siilinjärven seurakuntasalille. Olisi mieli tehnyt mukaan, mutta piti lähteä Marian aamutöille. Tankkasin Kinnulanlahden pienellä huoltiksella ja ennen tankkausta kuuntelin Ylen Ykköseltä Harri Kankaretta Kokkolan baptistiseurakunnasta. Hyvä oli saarna veli Harrillakin, kuten arkkimandriitta Hermanilla. Veli Harri Kankare puhui tenhoavasti ja innostavasti yhteisestä uskosta ja myös heikkojen yhteydestä.

Vein kotiin tuliaisiksi palasen kirkkoleipää ja Kinnulanlahden ST1:n Taruteamista viisi korvapuustia, joista Anna söi jo kolme.

Liturgian rukous, joka jäi mieleeni, on psalmi 34: Davidin psalmi, jonka Daavid lauloi lähdettyään Abilmelekin luota pois. Abilmelek sanoi hänelle kenkää, koska tämä oli tekeytynyt mielipuoleksi. Abimelek oli useiden filistealaisten kuninkaiden erisnimi tai virallinen arvonimi, kenties samaan tapaan kuin egyptiläisillä arvonimi ”farao” ja roomalaisilla ”keisari”.

Ensimmäinen vihkiraamattuni on vuoden 1933 suomennos ja siellä mieleni päälle jäänyt säe kuuluu seuraavasti: "Herra on minun sieluni kerskaus, nöyrät sen kuulevat ja iloitsevat."  Jehovan todistajatädiltä Tuula Sonniselta saamassani Raamatussa, joka on käännetty vuonna 1984 sama sanotaan näin: "Minun sieluni ylpeilee Jehovasta; Sävyisät kuulevat ja iloitsevat."

Kannatan kuitenkin vaihtoehtoa: Maan hiljaiset. Se on jotenkin parempi. Kristuksen kirkastumisen tsasounaan kokoontuneet olivat niitä Kuopion seurakunnan maan hiljaisia, maalaisia.

Tämähän menee mielenkiintoiseksi. Pitää katsoa, mitä sanoo ortodoksinen rukouskirjani, Orologion, jonka sain isä Jyrki Ojapellolta voitelun sakramentin päivänäni. Psalmi 34 kuuluu näköjään hetkipalvelukseen. Kuulimme psalmin 34 kaksi kertaa tänä Ristin ylentämisen sunnuntaina.

Palveluksen lopuksi saatiin naisten päivän suklaata. Muuan seurakuntalaistäti oli tuonut konvehtirasian Aunuksesta. Naisten päivän lanseerasi ensimmäisenä maailmaan Amerikan sosialistipuolue. Wikipedian mukaan elettiin vuotta 1909 ja päivä oli luotu vaatetyöläisten edellisvuonna olleen lakon muistoksi.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi