Pia Valkonen

Kalmarin unioni

... oli Unskien aikaan Saarijärveltä
Kokkolan suuntaan tietä numero 13

to 26.2.2015

Mika Waltarin Mikael Karvajalka on historiaa lapsenmielisille, jotka eivät suostu sulattamaan mitään, ellei joukkoon ole ripusteltu seksiä ja väkivaltaa. Olen aivan koukussa, sillä Suomen historia ennen Venäjän autonomian aikaa ei minuun koskaan ole kolahtanut. Minusta Ruotsin kuninkaat ovat olleet mielikuvituksettomia sukkahousujeppejä, jotka ovat seuranneet Suomen historiassa toisiaan kuin SDP:n puoluesihteerit.

Kuka edes muistaa, ken on nykyinen demareiden puoluesihteeri?

Mikael Karvajalka ja hänen väkivahva ystävänsä Antti joutuivat jättämään Turun, sillä Antti sotkeutui krouvinpitäjärouvaan, jäi kiinni niin sanotusti rysän päältä ja Mikael vehkeili Kalmarin unioni -mielisen tyypin kanssa.

Kun Mikael Karvajalka oli jonkin aikaa opiskellut Pariisin yliopistossa poliittis-kirkollisella pakomatkallaan, hän sai tietää olevansa kirkonkirouksessa. Mikael-poloinen oli luopio tavallaan tiedostamatta sitä kunnolla itse. Nyt hän seilaa Kalmarin unionilaisten aselaivan kyydissä takaisin kohti Tukholmaa, jossa on odotettavissa Tanskan kuninkaan Kristian II:n tekemä verilöyly. Eletään vuotta 1520.

Kristian II antaa teloittaa ruotsalaista ylimystöä. Unioni kuitenkin hajoaa omaan mahdottomuuteensa ja Ruotsin kuninkaaksi nousee Kustaa Vaasa. Kustaa Vaasan muistan kuulleeni ensimmäistä kertaa siinä yhteydessä, kun olen miettinyt, min´ hiton takia ensimmäiset Sorjoiset tulivat iloiselta Karjalan kannakselta Muolaasta tai Äyräpäästä vastavirtaan ja juuri Puumalaan. Kustaa Vaasanhan tarkoitus oli asuttaa Savoa lännestä itään.

Mitä ihmettä nämä Sorjoisten törpöt tulivat idästä länteen? Tätä olen miettinyt siitä lähtien, kun jyväskyläläinen suojeluskuntamies Kyösti Sorjonen alkoi sukuamme tutkia. Mieluummiha mie oisin kannakselaene, kun möhkeä savolainen tylsimys.

En kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa reaalia, sillä siinä olisin joutunut lukemaan kokonaisia oppikirjoja - varsinkin, kun en ilmeisesti ole edes ollut hissankaan tunnilla korvat auki. Mikäli historiaa olisi opetettu Mika Waltarin kertomuksin tosiaan seksillä ja väkivallalla höystettynä, olisin välittömästi ollut koukussa. Ja kirjoittamistani aineista sai laudaturin suhteellisen vähällä vaivalla. Olen samanlainen kuin isoveljeni Kosti, joka välttää esimerkiksi urheilua viimeiseen asti, sillä siinä tulee hiki.

Kosti-veljeni urheilee pelaamalla golfia. Golfissa voi säilyttää kravatin suorassa ja ovathan ne golfpökät tyylikkäät!

Matin kanssa käynnistimme tänä aamuna keskustelun Kalmarin unionista. Matti kertoi, että hänen tietojensa mukaan Kalmarin unioni sijaitsi ennen vanhaan Saarijärveltä Kokkolan suuntaan kylässä, jonka urheiluseura on nimeltään Nahjus.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi