Pia Valkonen

Vastaan vaikka ei kysyttäisikään

Mutta nyt kysyttiin, Amerikastako
aina syyllinen löytyy

Eilen Riikka Söyringin ja Heikki Lätin residenssissä Heinävedellä

ma 2.2.2015

Hei,

USA:stakin löytyy syyllinen. Maailman väestöstä siinä 1 prosentissa, joka omistaa enemmän kuin tulotasoltaan alin 35 prosenttia väestöstä yhteensä, on varmaan jokunen jenkkikin. Se tosin on mielenkiintoista, että jenkit ovat ulkoistaneet kulutustavaratuotantonsa Kiinaan ja samalla ovat rahansakin valuneet sinne.

Eilen oltiin Revon Timon (opetuslapseni, poika, jota minulle ei koskaan syntynyt Antti (!!!) Launosen kanssa) kanssa Heinävedellä Riikka Söyringin luona (http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/riikkasoyring) ja aamukahvipöytäkeskusteluissa päästiin BRICS-maihin (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka).

Mutta on USA:ssa paljon muutakin kuin rikkaita kusipäitä. John Steinbeck, Jonathan Franzen, David Foster Wallace jne jne. Sekä nyt romahtanut keskiluokka. Työväenluokkahan on ollut vankilassa jo vuosikaudet. Satuitko katsomaan dokumenttielokuvan Rotuerottelun perinne?

Dokumentissa kerrottiin, miksi mustat pojat haluavat teini-iässä teinitytöt raskaaksi. Koska tietävät, että eivät elä yli 20-vuotiaiksi. Että jäisi edes jokin merkki itsestä.

USA:lla on halu pitää 3/4 maailman väestöstä savimajoissa - ei pelkästään savimajoissa - vaan nälkärajalla sen vuoksi, että jenkkiläiset, kuten me suomalaisetkin haluamme halpaa kahvia, teetä, suklaata ja ... öljyä. Baby, oletko koskaan kuullut sanaa kolonialismi?

Neukut kolonialisoivat aikoinaan esimerkiksi Baltian maat. Niin. Niin.

Milton Friedman ei ole vastenmielinen sen vuoksi, että on jenkki. Milton Friedman on vastenmielinen sen vuoksi, että on kusipää-idiootti.

Täällä ikiroudan maassa on noustu lapiokaivutilanteesta eteenpäin itse asiassa sen vuoksi, että oli sosiaalidemokratia, historiallinen kompromissi, jolla vältettiin luokkataistelu. Tätä ei tekisi mieli sanoa, sillä jollain tasolla inhoan demareita - paitsi maailman v-e-r-k-k-a-i-s-i-n-t-a Pekka Ruotsalaista sekä äreitä papparaisia Viljo Kauppista sekä Jorma Ranniota - mutta sanon nyt kuitenkin. Me kommarit olisimme alkaneet jo ampua siinä vaiheessa, kun demarit vielä nuolivat asevelikokoomuslaisten persettä. Tietysti taloudelliseen nousuun vaikutti myös se, että saksalaiset olivat polttaneet Lapin ja Neuvostoliitto halusi sotakorvauksensa.

Oli pakko jälleenrakentaa ja teollistua.

Jotta niihin hommiin olisi jaksettu kasvattaa pentuja ja muutenkin uusintaa työvoimaa, vuonna 1948 säädettiin lapsilisä, 1960-luvun alussa tuli nykyisenkaltainen työttömyyskassajärjestelmä yms. yms. Puhuimme eilen myös siitä, että totta on sekin, että Henry Ford ampui parit työläisensä, mutta myös oli mukana Neuvostoliiton NEP-vaiheessa sekä maksoi työläisilleen niin hyvää palkkaa, että he pystyivät ostamaan tehtaan valmistamia Fordeja.

Tiedätkö muuten, mikä tuhosi Saksan työväenluokan: Volkkarit! Työläiset ostivat tekemiään Kansan Autoja ja rupsutella ajoivat niillä omakotitaloalueille asumaan jokainen omaan taloonsa. Eivät olleet enää keskitettyinä minnekään kerrostaloihin. A vot eivät olleet tekemisissä toistensa kanssa.

Tuli ilmiö nimeltä atomisaatio. Olet varmaan nähnyt leffan Berliinin Taivaan alla. Se on jenkkiläistyneen sakuohjaajan Wim Vendersin. Elokuvassa on jaettua Berliiniä, enkeleitä ja etenkin masentuneita, yksinäisiä ihmisiä. Keskiluokka masentaa, kun kaikkien pitää esittää menestyjiä ja voittajia omassa tiilitalossaan.

Maailma on monimutkainen. Ja sehän se tässä kiva onkin. Joskus jopa sairaan kaunis.

Mulla on vielä sosialismista yx toinen Antti kynimättä. Mutta teen sen tässä joskus vielä.

Pia"

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi