Pia Valkonen

Kohta kuuntelemaan Melody Karvosta

ke 11.2.2015

Lähden kohta Portaanpään opistolle kuuntelemaan Melody Karvosta. Kuulin sunnuntaina pätkän Karvosen radiohaastattelua ja mainitsi avainsanan: globaali identiteetti. Käsitin sen vastineena nationalismin perversiolle, natsismille, ja rasismille. Globaali identiteetti on jotain muuta kuin kosmopoliittisuus.

Kosmopoliittisuuden käsitän sellaiseksi identiteetiksi kuin pääministeri Alexander Stubbilla on. Stubb on ilmiselvästi kosmopoliitti rotan tapaan. Missä olosuhteissa tahansa missä päin maailmaa tahansa pystyy ryöstämään leivän köyhän suusta vailla omantunnon pistoksia.

Torakkakin käy. En itse keksinyt sitä, että rotta on kosmopoliitti, vaan katselin telkkarista, kun taiteilija Kimmo Pyykkö oli haastateltavana. Saattoi olla Ylen Aamustudio. Kimmo Pyykön näyttelyn nimi on Jokin meissä ja se tulee taideteoksesta, jossa rotta istuu televisiotuolissa.

Pyyköllä on muuten Kangasalla nyt nimikkotaidemuseo.

Kimmo Pyykkö huomasi, että meissä jokaisessa asuu pieni kosmopoliitti rotta. Olen samaa mieltä. Natsi, rotta tai torakka löytyy, kun olot ovat suotuisat. Olivathan natsi-Saksan keskitysleirikapot ketä tahansa meistä. Siksi tarvitaankin aina valpasta työväenluokkaa ja luokkataistelua kasautuvien pääomien tasaamiseksi kaikkien kesken. Ja Stubb on vain typerä suurpääoman lakeija, kosmopoliittirotta tai -torakka.

Klovni-runoilijalta tuli maaseudun hermoleporauhasta tekstari. Oli vihdoin lukenut joululahjakirjansa, Heikki Turusen Karjalan Kuningas. Ei vielä suostunut antamaan lausuntoaan kirjasta, mutta pääasia, että luki. Klovni-runoilija oli niin kuntouttavassa työtoiminnassa natsimaisen esinaisen alaisena, että tarvitsee tosiaan varmaankin useiden viikkojen ajan maaseudun rauhaa ja ruumiilllista työtä.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi