Pia Valkonen

Terrori-isku Ranskassa

ke 7.1.2015

Päivä on sujunut erilaisia paperipinoja järjestykseen lapioiden. Illalla kertasin venäjäksi seuraavia termejä: kokous, esityslista, pöytäkirja, laillisuus- ja päätösvaltaisuus, toimintasuunnitelma, tomintakertomus ja tilikertomus. Tai oikeastaan en minä niitä kerrannut; opettelin ulkoa, sillä jostain syystä minun ei 1990-luvun Konevitsa ry:n hallituksessa tarvinnut moisilla päätäni vaivata.

Olimme kaikki Jelena Pavinskin vapaamatkustajia.

Ranskassa on ollut terrori-isku. Tulee mieleen muistuma vuodelta 1986, jolloin kävimme Oili Partasen (nyk. Orispää) kanssa Pariisissa. Ilmeisesti meille Amsterdamin kohdalla ei kukaan kertonut, että Pariisissa oli levotonta. Tai sitten homman nimi oli niin, että olimme Pariisissa juuri terrori-iskujen aikaan, mutta onnistuimme kulkemaan niin, ettemme niistä mitään tienneet.

Urho Kekkonen kuoli juuri, kun olimme karistaneet isänmaan pölyt kantapäistämme. Joku - muistaakseni Amsterdamissa - sanoi, että teidän presidenttinne on kuollut. Me olimme ihmeissämme, sillä mitenkä se Mauno Koivisto nyt niin yht´äkkiä. Olimme jo Koiviston ajassa eläneet.

Nyt kopioin tähän wikipediaa, koska toisella korvalla tulee Ylen pääuutisissa Ranskan iskusta:

"14. syyskuuta 1986 Pariisissa tapahtui viisi terroritekoa, jotka pakottivat Ranskan hallituksen säätämään viisumipakon kaikista maista paitsi EEC- ja EFTA-maista. Noin kymmenkunta ihmistä kuoli ja pari sataa loukkaantui. 8. syyskuuta Pariisin kaupungintalon luona räjähti pommi, jossa kuoli yksi ihminen ja loukkaantui 15. Kaupungintalolla sijaitsi pääministeri Jacques Chiracin virka-asunto ja toimisto. Räjähdyspanos oli kaupungintalon kellarissa olevassa postitoimistossa. 13. syyskuuta räjähti pommi La Défenseissä olevassa Casino-nimisen supermarketin ravintolassa. Ravintolassa oli noin tuhat asiakasta, joista 43 loukkaantui. Seuraavana päivänä suoritettiin attentaatti Renaultin pubissa Champs-Élysées’llä, yksi poliisi kuoli. Seuraavana päivänä pommi-isku tapahtui poliisin päämajalla Notre Damen lähellä, jossa loukkaantui 50 ihmistä. 17. syyskuuta tapahtui verisin isku koko Ranskan historiassa. Tehokas pommi räjähti ruuhka-aikana pienessä myymälässä Rue de Rennesissä lähellä Tatin tavarataloa Montparnassella. 7 ihmistä kuoli ja 50 loukkaantui. Rue de Rennes näytti sotanäyttämöltä. Iranilaismielinen ääri-islamistinen Fouad Ali Saleh -niminen terroristijärjestö otti vastuun teosta. 18. päivänä Ranskan sotilasattasea surmattiin Beirutissa."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi