Pia Valkonen

Robin Hahnel Suomessa NYT!

Luokkaretki lähiöst´ linnaan jatkuu

ma 8.12.2014

Haroin nettiä löytääkseni Pareconin (Participatory economy) sivuilta taloustieteilijä Robin Hahnelin Suomen-vierailun aikataulun. Ei löytynyt helpolla. Sen sijaan sain verkkotulostin-kopiokoneen sekoamaan, kun printtasin Hahnelin 47-sivuisen artikkelin Perusteet markkinoita vastaan.

Jos älyää klikata Pareconin sivujen ylälaidassa olevaa PF-pyörylää, saa esille Robin Hahnelin vierailun päivämäärät. Onkohan taas jokin himonörtti jujuttanut Pareconia. Eikös tämän luokan vierailu pitäisi olla Pareconin etusivulla ja avautua heti, kun joku sivuille osuu. Samalla voisi olla linkki Perusteisiin markkinoita vastaan.

Rauhoittukaa nyt siellä. Hahnel sanoo, että markkinatalous eri muodoissaan on todennäköisesti hallitseva talousmalli vielä pitkään. Mistään kertakaikkisesta vallankumouksesta ei ole kyse. Me kriittiset vain lisäännymme bakteerien lailla. Ei sen väliä mielestäni, onko nimen takana lyhenne vas., SKP, IPU tai Kepu. Saapi siellä olla SDP:kin, mutta kovin paljoa järjestelmän kyseenalaistamista en ole siltä suunnalta havainnut.

Tosin Jutta Urpilainen (sdp, joskus vähän turhan kok.) esiintyi reippaasti Yle Puheessa toissa viikolla. Hesarin taloustoimittaja Jyri Hänninen oli julkaissut kirjan Veroparatiisit ja Suomi. Hänninen oli samassa studiokeskustelussa kuin Urpilainen. Lisäksi keskustelussa oli Elinkeinoelämän keskusliiton veroasiantuntija Tero Honkavaara, joka oli sitten se pakollinen äärioikeistolainen tunnelman hapattaja muuten ihan järkeviltä vaikuttavien tyyppien joukossa.

Hahnel sanoo, että markkinatalouden erilaisten uudistamispyrkimysten on perustuttava kaunistelemattomaan ja realistiseen kuvaan markkinoista. Esimerkiksi keskiluokan tuhoutuminen on hyvä syy siihen,

Keskiluokalla en tarkoita tässä typeriä kokoomuslaisia, jotka ovat oikeasti perseaukisia, mutta samaistuvat pääomaan ja muuten vain parempaan väkeen. Keskiluokalla tarkoitan tavallisia työläisiä, palkansaajia, jotka tulevat palkallaan toimeen eivätkä elä alituisessa työmarkkinoiden epävarmuudessa.

Susanna Kaukisen sivuilta löysin hyvä määritelmän keskiluokalle: "Olisiko liikaa pyytää, että te lopettaisitte sen järjettömän vouhotuksen keskiluokasta? Ei ole olemassa mitään vitun keskiluokkaa! On olemassa vain keskituloinen työväenluokka!! Se, joka ei omista työpaikkaansa omalta osaltaan, on työväenluokassa, mikä se keskiluokka muka on? Joku, joka melkein omistaa työpaikkaansa tai joku, joka lähes tulkoon ei ole työpaikalla työnantajan direktio- eli komenteluoikeuden piirissä?" http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2014/11/homoliitto-jonninjoutavuuden-joutsenlaulu

Hahnelin mukaan keskiluokan tuho alkoi jo 1980-luvulla massiivisella tavalla. Keskiluokka, joka esimerkiksi Suomessa ei ollut kuin yhden sukupolven mittainen, on käytännössä häviämässä meilläkin, joskaan tuhon mittasuhteet eivät ole vielä niin pahoja kuin vaikkapa Britanniassa.

Enemmän pitäisi vielä analysoida IMF:n, WTO:n ja Yhdysvaltain valtionvarainministeriön osuutta keskiluokan tuhossa ja globaalien tuloerojen synnyttämisessä.

Retoriikka kovenee,
sanoi jo Susanna Kuparinenkin

Beverley Skeggsiltä Elävästä luokasta opin, että retoriikka on suostuttelun tiedettä. Retoriikka tarkoittaa pyrkimystä tulla kuulluksi, ymmärretyksi ja hyväksytyksi: "Retoriikka on yksi niistä mekanismeista, joilla luokkataistelu tapahtuu ja se joista se voidaan myös tunnistaa." (Beverley Skeggs Elävä luokka Luokan poliittinen retoriikka s. 156)

Esimerkiksi Pohjois-Savon vasemmistonaisissa meininki on nyt niin jakkupukumaista, että en tiedä. Pitäisi kokoontua suunnittelemaan kevättä. Jos Väyrysen Ritva (vas. Juuka) ei lähde ehdolle ja pue viime eduskuntavaalien kikkanamekkoa ylleen ja ole oma pursuileva itsensä, ei vain jotenkin huvita.

Vasemmistonaisissa ollaan nyt niin uskottavia, että höhhöh. En jaksa sovinnaisretoriikkaa, mutta jospa Ritva Ämmän Ääneen kirjoittaisi vulgaaristi ja rajusti.

Jahah, nyt oli Kaukisen sivuille ilmestynyt merkintä toissailtaisesta anarkistien miekkarista: http://anarkisti.vuodatus.net/lue/2014/12/irtisanoudun-helsingin-mielenosoituksen-vandalismista

Suvi Auvinen, joka edustaa akateemista ja vähän yläluokkaisen oloista Anarkistien A-ryhmää, sanoi Ylen pääuutislähetyksessä mielestäni rauhallisesti ja maltillisesti eilen illalla, että on niin taivahan tosi - rauhanomaiset miekkarit eivät ylitä uutiskynnystä. Muistaahan tuon viime keväältä, jolloin Nyt saa riittää -väki rymisteli mellakka-aitoja eduskuntatalon edessä.

Mellakka-aitojen rynkytyksestä sai hyvää ja dramaattista uutiskuvaa, vaikka samaan aikaan tuhat ihmistä marssi TTIP-sopimusta vastaan ja pärisytteli ainoastaan rumpuja. Miten nämä naiset - Auvinen ja Kaukinen - eivät voi tulla toimeen keskenään?

Kilpailusta yhteistyöhön

Robin Hahnel on Suomessa 8. - 10.12.2014. Käsittääkseni tyyppiä Suomeen ovat olleet kutsumassa myös Heikki Patomäki (viisas vas.) ja Anna Kontula (real vas.). Näköjään tänään eduskunnassa on kansalaisinfo asiasta:

Maanantai 8.12. klo 14.00-16.00 Julkiset investoinnit ja ilmastonmuutos, ovatko kaukonäköiset julkiset investoinnit vastaus huonoon talouteen ja ilmastonmuutoksen kasvavaan uhkaan? Yhdysvaltalainen taloustieteilijä Robin Hahnel keskustelee aiheesta suomalaisten panelistien kanssa. Keskustelun vetäjänä toimii vetäjänä Antti Jauhiainen (Parecon Finland, Järjestäjä: Kansanedustaja Anna Kontula, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä
Jospa jokin Korppiradio tai Youtube-nauhoittaja älyäisi panna kansalaisinfon nettiin.
Lukaisin viime viikolla Hahnelin ohukaisen Osallisuustalouden aakkoset. Ja aloitin eilen uudestaan edellisen kirjansa Kilpailusta yhteistyöhön. Olin aloittanut Kilpailusta yhteistyöhön helmikuussa 2013, kun Päivi Uljas oli käymässä Kuopiossa. Kun sain Päivi Uljaksen väikkärin luettavakseni, hylkäsin Hahnelin. Nyt on Hahnelin aika.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi