Pia Valkonen

A2 yrittäjäilta takakäteen

Tuleekohan vassuleissa takaisku?

to 4.12.2014

Kuuntelin eilen Yle Areenalta Ajankohtaisen Kakkosen yrittäjäiltaa raksafirman laskuja maksaessa ja Sukevan Kiven työläistietoja verottajalle antaessa. Kyllä me Sukevan Kiven yrittäjän kanssa makeasti naurettiin verottajan atk-nörteille, jotka ovat niin loistavan ilmoitusjärjestelmän luoneet.

Olimme Sukevan Kiven tyypin yhtä mieltä siitä, että virolaisilla halpatyöläisillä kusettavat puliveivarit tulee saada kuriin, mutta samalla on helvetin karua se, että meidät mikroyrittäjät on pantu kyyläämään toisiamme. Ei meille ole jäänyt muuta kuin keskinäinen huulenheitto ja räkäinen nauru, mutta onhan sekin jo jotain.

Ärräpäät-sähköpostilistalla kysyin Kiteen punikilta, Auvo Rouviselta, kuka on kiteeläinen tiehöyläyrittäjä Esa Halttunen, joka yrittäjäillassa toivoi Viron veromallia kokeiluksi Kiteelle. En minä sitä aivan huonona ajatuksena pitänyt. Jokin erikois-Kiteen malli varmaankin olisi tarpeen niin Kiteelle kuin Sulkavallekin, josta Marimekko on sulkenut laukkumyymälän, tai Puumalalle, josta eilen Ylen pääuutisten innokas pikkupoika otti esimerkin.

"Nämä kunnat (Puumala ja Rautavaara) elävät muiden kustannuksella", toimittajapoikanen hihkui. Oli varmaan pääjohtaja kokoomusmulkunderi ja uutistoiminnan päällikkö Bilderberg-setuli käskenyt niin sanoa. Puumalakin voisi lähettää mumetsit Espooseen saattohoidettavaksi. Espoo voisi järjestää jo kaasukammioita ja polttouuneja.

Kun sanoin, että kiteeläisen tiehöyläyrittäjän ehdotus ei ole aivan paska, en tarkoita, että Kiteelle saataisiin aluepoliittisena hankkeena malli, jossa köyhät mummot kuolevat kauppatorille kylmään leipää kerjätessään, kuten Virossa.

Kiteen punikki tuntui Halttusen tietävän. On punikin tonttinaapuri. Kuulema Halttusen penkat ovat Rouvisen puolella. Kiteen punikki ei A2-iltaa viitsinyt katsoa. Minä katsoin ja ihmettelin Virossa yrityksiä pyörittävän Veikko Vallinin yhteiskunta-analyysiä.

Hupparihörhö Sami Kuusela otti yrittäjäillassa pöydälle sen, että rakastaa hyvinvointivaltiota ja sanoi, ettei missään tapauksessa halua mitään Viron verotusmallia Suomeen, sillä Viron verotusmallilla mummot kuolevat kadulle. Vallin vastasi, että hyperkapitalistisen Viron mummojen kuolemaan on syynä Neuvostoliitto.

Siinä vaiheessa räjähdin nauramaan tietokoneeni ääressä niin, että pullanmurut vain turskahtivat nenärei´istäni ulos.

Kiteen punikki tiivisti: "...en viittiny toosaa avata ku tiesin mitä soopaa ne siel suoltaa. tuskimpa kukkaa mainihti että viro o eu suurin nettosuaja, suomi suurin nettomaksaja? et me niinkus maksetaa se viron ylikorkee sosiaaliturva eu kautta. ja sit niide tuunareide liksas. niit o laillisesti sellane reilu 60 000 tääl. meinaa väkilukuu suhteutettuna et 240 000 meikäläistä ois duunis viros ja tienais 4 x täkäläinen keskipalkka elikkä 12 000 e kk. ei varmaa myöskää siit et viro koko suomen alkoholiveron kerää? viro on talousihme. tuollanen sijainti, palkkataso ja maa kurjistuu yhtä nopeesti ku suomi. (talouskasvu samaa luokkaa pitkäl aikavälil)."

Suomella ja Virolla näyttää olevan yhteinen missio: Työväenluokka polvilleen.

Lapinlahden Marimekkomoguli Iloinen Viivi on tehnyt sukupolven- ja puolenvaihdoksen. Täytyy käydä kaupassa, sillä jotenkin on sellainen kutina, että kauppa on muuttumassa halpojen kiinalaisvalmisteisten hilavitkuttimien tyyssijaksi. Suomessa ommeltuja laukkuja ei ilmeisesti enää ole, kuten ei ole Masi Jeansin keiteleläisiä farkkujakaan missään.

No jospa liukusellusta olisi johonkin. Aarre-lehdestä pongailin erilaisia puutuotteita. Puusta voi tehdä Marimekkojakin - näköjään.

Eilen luin Aarre-lehden tarkkaan, sillä halusin osallistua IROResearch Oy:n tekemään kyselyyn viimeisimmästä Aarre-lehden numerosta. Nauratti, kun en ollut oikeastaan taaskaan huomannut mainoksia ollenkaan. IROResearchin kyselijänuorukainen oli mukava ja käytin hänen työaikaansa pieneen kollektiiviseen ja yhteiskunnalliseen oppituntiin.

Yhdessä mietimme, onko Yaran, ylikansallisen jättiläisen, metsälannoitteille kotimaista vaihtoehtoa. Sanoin, että jos olisin metsänomistaja, en ostaisi Yaran metsälannoitteita. Turvautuisin oikeasti kotimaassa jalostettuun vaihtoehtoon. Emme vain kumpikaan tienneet, onko sellaista. Yhdessä opiskelimme tätä asiaa ja hymyilimme Yaran viikinkilogolle.

Suloinenhan se logo on, vaan kaukana ovat sulot siitä, että valtion omistajaohjauksesta vastanneen ministeri Jyri Häkämiehen (kok.) aikaan Kemira myytiin Suomesta ulos ja syntyi Yara, jolta suomalaiset ostavat nyt omat fosfaattinsa takaisin kalliilla hinnalla.

Vassulitakaisku varmaan jossain nurkan takana

Eilisessä blogimerkinnässäni en ehtinyt Vasemmistoliiton hauskaa piirien yhteistä vaalisuunnittelukokousta kuvatessani kohtaan sote kuin maininnan tasolla. Maxi Kaukonen sanoitti soteasiaa hyvin. Yrjöttää jo pelkkä ajatuskin.

Minä lisäisin siihen vielä, miksi yrjöttää. Yrjöttää sen vuoksi, että pohjimmiltaan "soteuudistus" on samanlaista uusliberaalipaskaa kuin "kuntauudistuskin". Tarkoituksena on ajaa pienet kunnat alas ja pakkosiirtää asukkaat - johonkin. Johonkin viittaa merkinnässäni ylemmäs. Vihjaisinhan, että Espoo voisi jo valmistella mummokeskitysleirejä, kaasu-uuneja ja ruuminpolttolaitoksia.

Voi, kun joku muukin vassari kuin Heikki Patomäki lukisi Ville Yliaskan väitöskirjan Tehokkuuden toiveuni. Patomäki oli Yliaskan viitteissä ja Yliaska on Patomäen Suomen talouspolitiikan tulevaisuus - Teoriasta käytäntöön viitteissä. Patomäen uusin teos ilmestyy tammikuussa.

Yliaskan väikkärissä kerrottiin seikkaperäisesti ja nimien kanssa, miten OECD jo vuodesta 1975 on tunkenut uusliberaliaa, myöhempää Thatcherin ja Reaganin mallia, Suomeen. 20 000 asukkaan kunnat olivat Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n esityslistoilla jo 1980-luvulla.

Erityisesti demarit ovat asiassa kusetetut valtionvarainministeriön ikuisine ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Juhana Vartiaiseksi kloonattuine Raimo Sailaksineen. Nythän meillä äärivassareilla on jo oma sanontamme: "Ei päivää, mitä Juhana Vartiainen ei pilaisi."

Arvelen, että kohta vassulit järjestävät Pohjois-Savossa suuren soteseminaarin, jonne kutsutaan pienten kuntienkin vassuliväki äänestämään siitä, millainen sotesta pitäisi tulla, ja pumpsista, piiristä plumpsahtaa ulos kokoomuksen takapuolta nuoleva Erkki Virtassedän (oik. vas.) laatima kannari, jossa soten avulla luvataan seudulle hunajavirrat kiisselirantoineen.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi