Pia Valkonen

Anna valta kansalle

to 6.11.2014

Huh, tänään sain nukuttua kasautuneita univelkoja. Univelat alkoivat kasaantua lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, jolloin kävin päässäni läpi lauantai-illan keskustelutilaisuutta. Sen jälkeisinä öinä Pimu herätti meidät keskellä yötä, kun Puutarhatonttu saapui kämpilleen ja sitten kaiken päälle päätteeksi menin juoksemaan intervallia Haukkuvalla taas noin 10-15 sekuntia ja ylipainoani kestämätön nilkka alkoi taas jormuilla yöaikaan.

Tämä on yrittäjän ja oikeastaan byrokraatin, toimistovallanpitäjän, autuus. Nukkua aamulla pitkään.

Eilen illalla luin Timo Isosaaren (IPU, vaalipäällikkö) slaidit loppuun ja viimeisellä sivulla, jossa otiskkona oli Lokaalitalouksien verkosto, olin toista mieltä ainoastaan verotuksen ja byrokratian minimoinnista.

Tekstaroin heti kiivaasti Isosaarelle, että puheet byrokratian minimoinnista ovat populismia. Voisivat vallan hyvin olla Juha Sipilän (kesk.) suusta. Olin nimittäin tämänkin jo valmiiksi joskus itse ajatellut. Silloin tuli pengottua byrokratia-sanan etymologiaa netistä. Törmäsin merkitykseen järjestää ja hallita.

Byrokratian ymmärtäminen toimistovaltana tulee ranskasta, bureau ’toimisto’ + kreikkalaisperäinen pääte sanasta κράτος ’valta’. Sanoinko Marian bestiksen Jennin äidille muutama viikko sitten, että minä johdan raksoja taidokkasti tietokoneelta pitäen. (Toivottavasti nyt ymmärrätte ironisen tason tässä.)

Kyllähän tämä paperinpyöritys halveksittavaa on, mutta vaikka kuinka Mikael Pentikäinen kirjoittaisi elähdyttävästi ja innovoivasti Luottamuksesta - itse asiassa Pentikäisen kirja, joissa mekin olimme mukana sivulla 32, oli hämmennyksestä tilanteessa, kuinka luottamus voi yht´ikää murentua - systeemi perustuu nyt epäluottamukseen.

Harjoittelen matrjoškalauseita, koettakaa kestää. Matrjoškalause on lause, jonka sisällä on relatiivinen sivulause, jonka sisällä on relatiivinen sivulause, jonka sisällä on sisälause, josta tulee joskus oma blogimerkintänsä.

Niinpä minun on vain profiloiduttava vittumaisena akkana ja muistutettava esimerkiksi Iisalmen putkiasennusta siitä, että Vieremän työmaan putkiasentajien tuntitiedot on kuljettava minun kauttani. Ovat alistettuja sivu-urakoitsijoitamme poloiset. Lisäksi olen joutunut aktivoimaan Sukevan Kiven työntekijöiden veronumerot, sillä yrittäjä itse ei sitä ollut tehnyt.

Kuten en minäkään meidän työntekijöidemme veronumeroita ennen kuin Lapinlahden Tili Oy:stä soitti Marjo ja sanoi, että semmoinen pitäisi tehdä. Minä, toinen poloinen, luulin, että riittää, kun veronumerot ovat henkilötunnistekortissa, joiden teettäminen muuten maksaa 40 euroa/kappale.

Siksi meillä jo kauan sitten kalliilla rahalla teetettyjen henkilötunnistimien alalaitaan on veronumerot kirjoitettu spriiliukoisella tussilla. Jotenkin tragi-koomista tässä on se, että verottaja panee meidät yrittäjät nyt kyyläämään toisiamme. Toisaalta tämänhän voisi ilmaista näinkin: Lapinlahden Tili Oy, kirjanpitäjämme, piti huolta meistä ja neuvoi.

Ja minä pidin huolta Sukevan Kiven työläisistä ja neuvoin. Timo Isosaaren kanssa oli puhe, että nyt on aika tavallisten ihmisten verkottua ja oppia globaalisti. Siksi meillä oli viime lauantaina kollektiivinen oppimistilaisuus, jossa koetimme pureutua muun muassa kokoomuslaisen Antti Sarvelan ajatteluun.

Sarvela on vaitonainen. Aina, kun häneen viittasi, että sinä se tästä varmasti tiedät enemmän kuin minä, vastaukseksi tuli hieman ärtynyttä ja vaikeaselkoista mutinaa.

Tänä aamuna letitin tukkaani ja luin Isosaaren www.uusisuomi.fi -merkintää Ajankohtaisesta Kakkosesta, jossa eräänä keskustelijana oli ollut Lauri Holappa. Holappaa me kuulimme jo ensimmäisessä Iisalmen Kansantaloutta tasan kaikille -tilaisuudessa, kuten Itä-Suomen yliopiston dosenttia Teppo Eskelistä, joka viime Tiekkarissa lanseerasi meille viime lauantain ohjenuoran: kollektiivisen oppimisen.

Isosaari sanoi www.uusisuomi.fi -blogimerkintänsä Tutkija Holappa ja Toivomuskeijut keskustelussa näin: "Anna valta kansalle ja keskustele päämääristä avoimesti, niin toimelias rauha laskeutuu maan päälle ja tekemisen laatu pääsee oikeuksiinsa, kun talouden pyörittämiseen annetaan oikeat välineet"

Hyvin sanottu ja nyt lähden Haukkuvalle kiusaamaan AIR-volkkarilla ajavia metsästäjiä, jotka ovat oikeasti kohteliaita herrasmiehiä, toinen heistä toivotti minulle toissapäivänä Hyvää päivänjatkoa jopa, sekä metsästämään Isosaarta kiinni puhelimella, sillä Yara-asia ja TTIP-sopimus on vielä kysymättä.

Eilinen meni murehtiessa sitä, onko Puutarhatonttu enää elossa. Kyllä oli, tekstaroi Hannulan Ulla. Oli matkustanut iltapäivällä bussilla Alapitkälle ja saanut joltain nuorelta mieheltä palan suklaata. Joten on saanut jotain syötyäkin.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi