Pia Valkonen

"Asuuko neiti Lindea Öök vielä Vieremän Paloisenjärvellä?"

pe 22.8.2014

Koska Matti ja Rythin Pentti toimittivat kesäteatterin soramonttuun makuuhuoneemme ikkunan alta, pitää turvautua vanhoihin juttuihin. Pentti on kertonut kirvesmies Mykkäs-Puavon vanhemmista, Antti ja Hanna Mykkäsestä, seuraavan jutun. Jutun päähenkilö on myös LaVen tyttöjoukkueessa lentopalloa pelaavan Pihlan isoisoisä.

Mykkäs-ukko huuteli vaimolleen kämmenet suun edessä torvena pellon yli, kun vaimo oli taapertamassa Nerkoon kaupalle: "Hanna, osta semmonen anodi, joka ee soeta sinfffonioita!"

Anodi oli senaikaisen radion patteri. Lyhyttarinan etunimet pitää vielä tarkistaa Pentiltä.

Merkinnän otskko tulee Matin äidin serkun Rusas-Kallen sotamuistoista. Kallelle oli jäänyt mieleen, kun sotakaveri oli lähettänyt tytölle kirjeen osoitteella: "Neiti Lindea Öök Vieremä Paloisenjärvi."

Asuukohan neiti Lindea Öök vielä Paloisenjärvellä?

Merkintäni on kirjoitettu Kalle Päätalon hengessä. Matti ajaa autoa Kuopioon. Minä istun vieressä ja tarkistan googlesta, onko sellasta sukunimeä kuin Öök edes olemassa. Voisiko olla, että muisti on vienyt Lindealta sukunimestä H-kirjaimen? Pitää myös katsoa, mikä on Honkaharjun jatkeena olevan Pusilan suppalammen nimi. Anna haluaa tietää.

Viemme tarjousta osoitteeseen. Saa nähdä, olemmeko kilpailukykyisiä rakennusalan globaalissa kilpailussa. Sitten haemme Marian Mäntykankaalta ja kuljetamme Pielavedelle.

"Onneksi on netti"

Yllä oleva koettaa olla väliotsikko. Neiti Lindea Höökin tai Öökin todenperäisyyden voi tarkistaa seuraavalla Vieremän käynnillä Palosenjärven kyläkirjasta. Kylän nimessä ei ole i-kirjainta. Öök-sukunimisiä ei Suomessa ole, mutta Berndt Höök on ollut vuosina 1834-1901 elänyt kanavainsinööri ja karhunkaataja.

Höök valvoi muun muassa Taipaleen kanavan rakennusta 1800-luvun lopun. Varpaisjärven Korpisilla on Koiraharjun hautausmaa, jonne haudattiin samojen vuosien nälkään kuolleita. Missähän kanavanrakentajien ruumiit ovat?

Kanava-ja karhumies Höök syntyi Tammisaaressa ja onnistui kuolemaan Kuopiossa. Pusilan eli RH-Soran kohdalla oleva lampi on Sapenlampi. Matti muisti, että jotain hapanta siinä oli.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi