Pia Valkonen

Talkkunasota

su 17.8.2014

Matin Nooran synttärit. Nooran perheeltä saadulla Matin 57-vuotis-Sitikalla pöristeltiin eilen Limaniemeen Korpisille. Keräsin neljäsosasangollista mustia viinimarjoja. Pensaisiin jääneet marjat jäivät vaivaamaan mnua. Ne ovat niin ylikypsiä, että kohta varisevat, elleivät räksät ehdi syödä.

Sitikka pörisee kummasti. Alkoi pöristä vasta Lapinlahdella. Olenkohan tökännyt pohjan johonkin jontkaan huomaamattani. Ja sitä paitsi, miksi meidän kaikki minun käytössä olevat autot ovat noloja pakoputkivaivaisia pörisijöitä?

Matti lähti anivarhain niittämään Limaniemen luonnonniittyjä. Taidan ottaa huomisen aamupäivä yrittäjän vapaata ja heti aamusta käydä hakemassa loput marjat. Kun Anna on illalla lentisharkoissa, voimme Matin kanssa pakastella.

Saatiin äsken kauhea riita aikaiseksi maitokastikkeesta. Minusta maitokastike näyttää rä´ältä. Semminkin, kun Matti aina sanoo, että tomaattipohjaiset ruoat maistuvat pistävältä mahanesteeltä. Seuraavaksi siirrymme keskustelemaan äänekkäästi talkkunasta. Koska Varpaisjärven Itäkoskella on perinteisesti syöty kainuulaista karkeaa talkkunaa, Matti oli sitä mieltä, että talkkunaa ei voi syödä jogurtin päälle ripoteltuna kypsentämättä.

Minun mielestäni voi, kun kerta äiti ja isäkin söivät talkkunaa kokkelipiimän kanssa minun lapsena ollessa. Wikipedian mukaan äiti ja isä oilvat tyylikkäästi omaksuneet etelähämäläisen perinteen. Äitin ja isän kokkelin päälle ripottelema talkkuna oli muistikuvieni mukaan vihreää ja maunkin muistan.

Talkkuna ilmeisesti tarkoittaa valmistusmenetelmää: paahtamista ja jauhamista karkeahkoksi jauhoksi. Savolainen talkkuna on ohrasta. Itäkoskella on ilmeisesti ollut sekoittuneena kainuulainen karkeus ja ruis.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi