Pia Valkonen

Zetorismi on agraari-sosialistinen ideologiagenre

pe 1.8.2014

Heräsin tänä aamuna liian aikaisin kirkonkellojen soittoon. Ensin harmistuin ja ajattelin, että nyt on mennyt kirkonkellosoittokoneisto epäkuntoon, mutta sitten tajusin, että soittotatsi oli ortodoksinen. Ja ortodoksinen kirkonkellonsoittaja on biolgoinen - ei mekaaninen.

Nyt on alkamassa ortodoksisen piispan ja Iisalmen kirkkoherran välinen juoksukilpailu Lapinlahden kirkonkylän Kaikkien Pyhien Kirkosta piispan residenssin kautta Alapitkän tsasounalle. Kilpajuoksu on tarkoitettu kaikille Gregorius Voittajan sukulaisille. Siellä eivät heikot, vammaiset ja vanhukset pysy mukana.

Kuten eivät muutenkaan Suomen ortodoksisessa kirkossa. Huomasin, kun olin Aamun Koiton vuoden 2009 päätoimittaja, naulasin heti senhetkisen prekaariurani alkuun nauloja pikkuruiseen päätoimittajan arkkuuni, sillä kirjoitin jutun piirakoita leipovista tiistaiseuramummoista. Sain siitä Pyhäin Sergein ja Hermanin veljeskunnan silloiselta toiminnanjohtajalta välittömästi haukut.

Meni heti lehden uudistunut, nuorekas ja kaupunkilainen imago pilalle!

Asiaan. Lupasin eilisen merkinnän lopussa, että kopaisen kaikkien homo-Waugheista, auto-Vauxhalleista ja Puškinin runoista innoittuneena vielä täkäläistä zetorismia. Lapinlahdella vaikuttaa joukko, joka voisi olla repäisty suoraan Olli Soinion esikois- ja kauhuleffasta Kuutamosonaatti.

Ärräpää-toveri-Matti Tohka kertoi hankkineensa aikoinaan Zetorin ideologisista syistä. Zetor on tsekkiläistä perua.

Myös Lapinlahden vasemmiston Pentti Rythillä on Zetor. Tai ehkä useampia, sillä vietiin meidän vanhalla Sisu-kuorma-autolla (joka toimittaa nyt maamoottorin virkaa Mikan kylällä) yksi Pentin traktori viitisen vuotta sitten tämän Valtimon ranchille.

Yhtenä aamuna, kun molemmat tytöt nukkuivat ruusus-pissisten unta pitkälle iltapäivään, kuului pihassa äreä puksutus. Olin hieman vielä unelias ja ajattelin jotenkin yrjökallislaisittain, olenko vielä unessa itsekin. Pentti loikkasi kopista kuin viisitoistakesäinen, teki muutaman voimisteluliikkeen näköisen jutun ja niinpä aivan hellllvetin painava lettupannu oli nostettu traktorin etukauhaan.

Sitten Pentti puksutti lettupannu etukauhassa vaappuen Hoijakkaan SPR:n vapaaehtoiskeskukseen, jossa oli seuraava letunpaistosessio.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi