Aino Kallas ja Eino Leino

pe 11.7.2014

Nyt otan tukevan takakenon, henkäisen sisäänpäin ja alan vihdoin katsoa, millaisen urakkailmoituksen verottaja vaatii 1. heinäkuuta 2014 alkaen jokaisesta rakennusalan yli 15 000 euron menevästä työmaasta.

Ennen sitä fasilitoin tähän Ärräpää-Eino Leino -keskustelusta siivun itseäni kyynärpäästä taluttaen:

"No jopas, tiesin Eino Leinon ja Aino Kallaksen suhteesta, mutta sitä en tiennyt, että Aino Kallas oli vain virolaisen kanssa naimisissa – ei virolainen. Mulla on jotain Aino Kallas –matskua hyllyssä. Katsontaanpas. Juu, päiväkirjoja. Kaksi kappaletta – vuosilta 1897-1906 ja 1907-1915.
 
Mitä vittua? Valehteleeko tämä narttu jopa päiväkirjalleen? Kirjoittaa vuonna 1909: ´Ajattelen Oskaria ja lapsia suurella rakkaudella. Katkeamattomat ovat ne siteet, jotka yhdistävät minut Oskariin. Kaikki, mikä minussa on tervettä, iloista, luonnollista ihmistä, ikävöivät häntä.´(Aino Kallas Päiväkirjat vuosilta 1907 – 1915 s. 121)
 
Jahah ja sitten vuonna 1910 syntyy vauva. Vauva palauttaa jotain onnettomaksi kääntyvän avioliiton alkuajan lempeydestä ja hellyydestä. Jahah. Sulev Kallas tämä poika. Hm. Vuonna 1914 Aino Kallaksen tunteet ovat kuolleet. Oskar ei vähimmässäkään määrässä enää vaikuta vaimonsa AISTEIHIN. Vaimo ei rakasta aviomiestään enää niin kuin MIESTÄ.
 
Pikaluvulla ei nyt käy ilmi, sammuvatko vaimon tunteet aviomiestä kohtaan ihan itsestään niin kuin voi tapahtua – paritteluhormonia erittyy tietty vuosimäärä ja sen jälkeen lapset olisi pitänyt tulla tehdyiksi sekä alkaisi kasvatusvaihe. Voin sanoa, että tähän vaiheeseen tuleva toinen mies ei ole sen enempää syy kuin seurauskaan, vaan ... se on aivokemiaa. Parittelunhalua.
 
Jahah, Aino Kallas kirjoittaa, että Ida Aalberg on kuollut. Vuosi 1915. Vuonna 1989 asuin Ida Aalbergin tiellä ja olin töissä Kodin Kuvalehdessä. Juha Akkanen oli minut juuri jättänyt ja kaikki hänen jälkeensä pitkän aikaa oli jotenkin valjua. Hm. Hm.
 
Toisen päiväkirjan lopussa alkaa Aino Kallaksen menestysjakso elämässä. V.A.Koskenniemi lyttää Kallaksen runot, mutta se on vain yksittäinen kylmä ryöppy. Joulukuussa 1915 Aino Kallas rakastaa aviomiestään Oskaria taas.
 
Hm. Eino Leino tuleekin mainituksi jälkimmäisten päiväkirjojen sivulla 69. 25. maaliskuuta vuonna 1908: “Kuinka kummallinen oli Eino Leinon ja minun kohtauksemme (astmako oli vai mikä heillä?) toissailtana! Se oli sielujen lyhyttä kosketusta elämän pitkällä kiertoradalla, joka ne heti singahuttaa erillleen toisistaan.”
 
No onpas korkealentoista. Rakkautta. Eipäs ollutkaan. Seuravana päivänä eli 26. maaliskuuta Aino Kallas kirjoittaa: “Enkä kuitenkaan rakasta ketään paitsi Oskaria – en Luigaa (häh? kukas tää nyt on?), en Tonissonia, en Eino Leinoa. Mutta minä olen henkisesti polygaami, voisin monen miehen neron sulattaa.”
 
Luiga on joku joka esiintyy koko ajan näissä päiväkirjoissa. Luigan kanssa sivulla 231 arvostelevat Eino Leinoa. Aino Kallas sanoo, että Eino Leinon Nuoresta naisesta –kirjan naiskuvauksista puuttuu kokonaan äidillisyys. Sit tää Luigan Luikkupanopulikka vai mikä lie menee sanoon, että äidillisyys ja täydellinen, tyhjentävä elämä naisena eivät sovi yhteen.”
 
YÄÄÄÄK, tällaiset Luigat pitää naisen osata jättää tai murskata kaulimella kuin torakat. Hemmetti, houkuttelevat naiset vielä kaljakuskikseen.
 
Pia"
Aino Kallaksen sutina Eino Leinoa kohtaan taisi alkaa jo hyllyni toisen päiväkirjan sivulta 69, mutta ilmeisesti täyteen pa....inoon suhe pääsi vasta vuonna 1917.paremmin perillä olevien Ärräpää-kesäjuoruiluosaston tietojen mukaan. Hyvää myöhästynyttä Eino Leinon päivää! Caitlin Moranin Naisena olemisen taito vaikuttaa ajatteluuni vieläkin. Missä olet Beverley Skeggs ja Elävä luokka? Vastapaino kertoi huhtikuussa, että ilmestyy toukokuussa 2014. Nyt, heinäkuussa, Vastapa...inon sivuilla sanotaan, että ilmestyy elokuussa. Keksin juuri uuden sanonnan: "Ennen kukko pissaa kyykyllään kuin Elävä luokka ilmestyy Vastapainolta." tai "Ennen Kiteen punikki lakkaa juopottelemasta/leikkaa hiuksensa/siistii tapansa/muuttu avioliittokelpoiseksi kuin Elävä luokka ilmestyy Vastapainolta."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi