Kommunismin demystifiointiin

pe 11.7.2014

Eilen vedettiin Matin kanssa varmaan pohjat tässä parisuhteessa. Naisen logiikkaa tässä on, että huusin Matille päivän päätteeksi jättäväni hänelle Lapinlahden vasemmiston. En asetu enää koskaan enkä missään minnekään ehdolle. No joo. Tietysti taka-ajauksenani oli, että tahtoisin liittyä SKP:hen.

Kun nyt Susanna Rissanenkin lienee Kuopion SKP:n osaston jäsen. Siilinjärvellä ei liene osastoa. Matti mutisi minulle puhelimessa, että mihin meinaat sitten liittyä: niihin musta-vihreisiinkö?

Aloimme valua parisuhteen pohjille, kun lähdin eilen aamulla reippaana tulevana ja entisenä ortodoksikäännynnäisenä kohti Sonkajärven Itäkoskea. Ajattelin mennä Rauni Väinämön kesäkodin ortodoksijuhliin. Sellaisista oli Iisalmen ortodoksisen seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa.

Matti kuuli tietysti vain, että olen menossa Sonkajärvelle - ja senhän tietää, mitä siitä tulee. Koska tulkitsin asian niin, että aviomies inhoaa uskonnollista minääni ja kummastelee sitä, miksi en voi harjoittaa uskontoa ilman seurakuntayhteyttä, ajoin kaksi kertaa Väinämöiden kesäkodin ohitse naama itkusta turvonneena.

Sitten mietin, minne voisin mennä itkemään niin, ettei minua kukaan tunnista. Ajoin Rautavaaralle, sillä ajattelin, että ainoat ihmiset, joita sieltä tunnen, ovat kivoja ja alkavat lohdutukseksi puhua jotain konkreettista - hyvää sekä pahaa - Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnasta.

Kävin Työttömien kirpparilla kahvilla ja panin merkille, että kirpparin kirjavarasto on siirretty entiseltä paikaltaan. Sen jälkeen kävin raapimassa kirjaston ovea. Aukesi vasta kello 12. Ajoin kohti Varpaisjärveä ja Huuhkajan kierroksen kohdalla mietin, ajaisiko sittenkin takaisin Rautavaaralle, jotta voisin käydä näpyttelemässä Rautavaaran kirjaston yleisöpäätettä ja aistimassa, voiko sikäläistä kirjastoa käyttää julkiseen kirjoittamiseen ja sähköpostissa tapahtuvien töiden tekemiseen.

Ajoin kuitenkin Varpaisjärvelle asti. Kävin kirjastossa tekemässä heiman töitä sähköpostilla. Löysin Eero Paloheimon kirjan Välit selviksi - ja joka suuntaan. Sekä Kalle Päätalon Pohjalta ponnistaen. Nyt on vajaa kaksi kuukautta aikaa perehtyä Päätaloon, sillä AikaTaikaan on tulossa Päätalo-tohtori.

Illalla jatkoimme riitelemistä puhelimessa. Otin esille tutut argumenttini:

1) Mies on liikaa pois kotoa 2) Mies elää omassa rytmissään - tulee nukkumaan myöhään; herättää minut, kun olen nukahtanut. Lähtee työmaalle anivarhain; herättää minut, kun koetan vielä haroa kasaan viimeisiä uniani. 3) Me emme mahdu samaan puolueeseen.

Matti vastasi samalla mitalla: 1) Ei saa nalkuttaa kotitöistä. 2) Ei saa nalkuttaa kotitöistä 3) Ei saa nalkuttaa kotitöistä.

Sen jälkeen esittelin miehelle laveasti teologisia näkemyksiäni ja sitä, että uskonnollisuus joko on tai ei. Matti mietti hetken aikaa ja alkoi puhua Saabin pakoputkesta, josta ei vieläkään ole tullut tekstaria. Liekö sitä ollenkaan Motonetissä? Korpikommunistin kanssa naimisissa oleminen on tätä.

Emme kuitenkaan vielä eilen päässeet vasemmistoideologiseen keskusteluun. Kalevi Suomelan kirjoitus Kusarissa otsikolla Kolmannesta vasemmistosta jätti hämmenyksen valtaan. Onneksi en ole ainoa. Jyväskylän Mattivesa Volanen vastasi muun muassa näin:

"Kommunismi ei ole jotain, joka odottaa jossain kaukana tulevaisuudessa. Sanan “common/commun” (= kaikkien jakama) takana on ajatus luonnonvarojen, ruuan ja veden yhteisöllisestä jakamisesta. Kommunismissa on siis kysymys yhteiskunnan peruslähtökohdasta: kuinka ratkaista yksilön ja yhteisön välinen suhde kun luonnonvaroja on rajallisesti."

http://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/kolmannen-vasemmiston-aatepuuroa-1-osa/

Aivan loistava keskustelu löytyy facebookista Jyväskylän Tero Toivaisen aloittamana, mutten tiedä, voiko sieltä edes siivuja kopioida blogiin. Toivottavasti joku referoi keskustelua, joka todella vie eteenpäin, niiden tavallisten happamien ja masentavien Kaarina Kinkkukiusausten - vai mitä vittuja ne nyt ovatkaan - joukkoon Kusarin nettikeskustelussa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi