Pia Valkonen

Kylmää juhannusta!

pe 20.6.2014

Onpa kylmä. Hyvää juhannusaattoa! Ilman välihousuja tästä talosta ei lähdetä tänään minnekään. Aamulla Marialla oli ratsastusterapia Pielavedellä ja jouduimme kaivelemaan tytölle lisävaatteita autosta. Onnistuin palelluttamaan itsenikin ja äsken piti koettaa lämmetä täkin alla. Maria nukkuu tuvassa, sillä oli herännyt seitsemältä. Minä kuudelta.

Kävimme myös Pielaveden K-marketissa ihmettelemässä, miksi ihmiset luulevat, että juhannuspäivänä iskee nälänhätä. Voi kunpa olisi vielä vanha maailma. Etteivät kaupat olisi auki kesä-sunnuntaisinkaan. Ihmiset eivät menisi näin hysteerisiksi juhlapyhien alla. Pyhä tuntuisi pyhältä.

Nyt tulee vettä kuin esteristä.

Sulattelen Eero Alénin Linkolan soutajan päiväkirjaa ja mietin, että Anneli Jussila taitaa olla Linkolan nyxäkin. Hyvä, jos on. Jospa nainen pitäisi Linkolasta huolta, vaikka mies piikittelikin tätä koko sen ajan, kun Alén oli kalarenkiharjoittelijana, ettei Jussila ole mikään talousihminen.

Linkola ei ole nähnyt minua koskaan keittiössä. Esimerkiksi eilen keittiössämme olisi saanut olla piilokamera. Youtube hupivideon otsikko olisi voinut olla: Äiti keittää.

Hillot kuplivat kolmessa kattilassa. Roiskeita olisi ollut katossakin, ellei meillä olisi liesituuletinta. Poltin kämmeneni. Lopuksi sain pestä hilloa liesituulettimista, lattiasta, tiskipöydän tasolta ja kaakeleista.

Mutta hyvää pakastemustaviinimarjoista tuli. Tänään olen lukenut taas pieninä osina viimeisimpiä Elonkehiä. Olen sanaton. Tai oikeastaan en. Pidin jo tänään kaksi esitelmää muovin kerääntymisestä elimistöön, lajien uhkaavasta sukupuutosta sekä tutun "Villen" Ville Rantasen (ViPu) aatehistoriallisista artikkeleista. Rantanen kannustaa lokaalitoimintaan.

On vain hyvä, että (henkinen) matka Lapinlahdelta Helsinkiin pitenee. Lisäksi Rantanen huomasi, että Itsenäisyyspuolue on hieman niin kuin alkuperäinen Maalaisliitto. Siinä mielessä Susanna Kaukinen (ent. IPu) oli kummallisessa seurassa. Pidän häntä melko arroganttina pääkaupunkilaisena.

Isä Hannu Ketoharju sanoi, että Kaukinen on itsetietoinen nainen. Ehkä niin. Ehkä hänellä vain on sellainen asenne, että kaikki pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevat ovat hieman vajakkeja. Mutta eihän sellainen mitään uutta ole. Vasemmistoliitossakin asenne on pääsemässä valloilleen.

Tosin lappilaiset torppasivat Vasemmistoliiton toimintaohjelmaan melkein luiskahtaneen lauseen: "...toimintaa pitää keskittää sinne, missä jäsenet ovat." Aivan kuin meitä kehä-kolmosen toisella puolella olevia vassuleita ei olisi lainkaan. Kun Lapin kiero-Keränen marssi puolukokouksen puhujapönttöön Tampereen-puoluekokouksessa viime kesänä ja puheenjohtaja Riikka Taavetti suostui ottamaan asian käsittelyyn vähän ohi paragrafien, näin kuinka ystävättäreni, puoluetoverittareni Vantaan Kati Tyystjärven hapan naama meni entistäkin happamaksi.

Mietin koko Linkolan soutajan kirjan ajan, miksi en pitänyt Anneli Jussilan kirjoituksista entisessä Elonkehässä. Ehkä sen vuoksi, että hän niin kovasti koetti olla talousihminen. Muistan vain ne ryytimaa- ja kasvinkasvatusjutut. Olin itse huikeassa lisääntymisvaiheessa ja ainoa, mikä minua kiinnostivat, olivat omat munasarjani.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi