Pia Valkonen

"... Onko nyt niin, että...."

Nicklas Wance "terävänä" haastattelee Petri Sarvamaata

ke 7.5.2014

Tätä aamua odotin! Tänään on kokoomuksen EU-päivä Ylellä.

Tosin jokainen päivä, ilta ja aamu Ylellä on kokoomuspäivä. Mutta tänään televisiossa on tarjolla erityistä hupia kokoomuksen jokasuuntaisesta mielistelystä.

Ylen aamutelkkarin Nicklas Wance lunasti odotukset. Hihitin äsken niin, että melkein putosin keittiössä olevalta tuvan penkiltä. Hyvä on, Petri Sarvamaa on Wancen entinen kollega Yleltä. Hän veti A-studiota vuoteen 2010 asti. Enhän minäkään kehtaisi teloittaa entisiä esimiehiäni.

Hm. Mitenkähän kävisi, jos pääsisin studioon Aamun Koiton ylipäätoimittaja Jyrki Hirmuinen Härkösen kanssa? Teroittelisin kyllä kulmahampaitani pitkin edeltävää viikkoa.

Voisin myös ottaa esille salaisen viidakkoveitseni ja valmistella etukäteen kysymyksiä Suomen ortodoksisen kirkon kipupisteistä - tyyliin: "Kuka tätä kirkkoa oikeasti johtaa?" "Mitro Repo -kysymys Suomen ortodoksisessa kirkossa - onko paluuta riviin EU-parlamentin maitojunasta?""Kosmas Aitolilaiset ja heidän suljettu piirinsä Valamon luostarissa sekä Lammin ortodoksinen keskus?"

Viime EU-vaalien aikaan kirjoitin Aamun Koiton nukkepäätoimittajana elämäni huonoimman pääkirjoituksen. Se koski isä Mitro -ilmiötä. Näin demareiden meppiehdokkaassa lähinnä eksyksissä olevan pikku pojan, joka etsi auktoriteettia. Auktoriteettia, joka auttaisi kasvamaan.

Pääkirjoitukseni oli diipadaapaa, sillä olisin tahtonut sanoa siinä, että isä Mitro on kyllä hurmaava henkilö, mutta tämä olisi julistaa holhouksen alle tai sitten hänelle olisi pitänyt osoittaa edunvalvoja.

Niclas Wance ei ollut selvästikään teroittanut kulmahampaitaan viime yönä. Hän oli ehkä erikoispessyt pepsodent-hymynsä ja ottanut jotain hyvänhajuista suuvettä. Toimittaja killitti Petri Sarvamaata naamallaan - ei mairea hymy - vaan sellainen poikamaisen innostunut. Pikku veli siinä tuijotti ihastuneena isoa veljeä. Kokoomusveljeä.

Kysymys EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Petri Sarvamaalle kuului näin: "Onko nyt niin, että EU-maiden ulko- ja turvallisuuspolitiikan hajanaisuus on saanut Venäjän tekemään kovakouraiset otteensa esimerkiksi Ukrainassa....?"

Kysymyksen, joka ei kyllä ihan mennyt ihan Toimittajan työ - aloittelevan toimittajan oppaan mukaisesti, ohessa näimme toimittajan aseista riisuvan hymyn ja Niclas Wancen pään päällä kysymyksen jälkeen ajatuskuplan: "Kyllähän me kaikki tiedämme, että kohta olemme Naton jäseniä. Eiks ni?"

Kyllä kohta taas päät kolisevat yhteen Ylen kokoomustoimittajilla, kun Ylen välkyt pyrkivät kokoomuksen tiedotukseen tai Niinistön kansliaan. Näinhän teki ah niin Paavo Arhinmäki -ärhäkkä Katri Makkonen. Tai eihän se oikeistoakka tainnut edes pyrkiä. Hänet varmaankin imaistiin Niinistön propagandajoukkoihin.

Olen sen täällä sataan kertaan sanonut: Kyllä Ylen toimittaja tietää, kenelle vittuilla. Vittuilla sai persupäivän iltana esimerkiksi Timo Soinille (pers.pj), joka sanoi, että Suomella ei ole Kreikka-vakuuksia. Susanne Päivärinta sanoi, että on eikä antanut Soinin perustella.

Itse olin siinä vaiheessa jo unten mailla, mutta Matti ja Ylä-Savon subcomandante Marcos olivat tehneet molemmat saman havainnon. Odotin Ylen kokoomuspäivää sen viihteellisyyden vuoksi. Toimittajat muuttuvat pehmoisiksi mussukoiksi, kun edessä on kokoomuslainen.

Petri Sarvamaan kunniaksi on sanottava, että puheessaan EU-verosta hän valotti sitä, että Suomessa EU-jäsenmaksut ovat 115 euroa henkeä kohden vuodessa. Lisäksi hän antoi ymmärtää, että EU-vero voisi olla progressiivinen. Periaatteessa niin, että Nalle maksaisi enemmän ja minä vähemmän.

Sarvamaa ei taida ihan tietää, mitä EU-troikka (IMF, Euroopan keskuspankki ja komissio) ajaa. Kyprokselaisille EU-troikka saneli kolmen prosentin veronkorotukset. Kyprosta johtaa vasemmistolainen presidentti, joka oli koettanut ehdottaa, että pienituloiset vapautetaan raippaverosta ja suurituloisia verotetaan enemmän.

Tämä ei EU-troikalle käynyt.

Väyrynen ja federalistit

Kyprosta koskevan verotusyksityiskohdan löysin Esko Seppäsen sivuilta kohdassa, jossa tämä arvostelee Olli Rehnin (oik.kepuli) kirjan Myrskyn silmässä. Eilen aamulla, kun palaveroimme Ylä-Savon salaperäisen vallankumousjohtaja-subcomandanten kanssa siitä, mitä kysymme Paavo Väyryseltä (arkkikepu) Iisalmessa ja Lapinlahdella, tulin maininneeksi, että emme taida oikein Väyrysen tilaisuutta varten ehtiä Rehnin kirjaa lukea.

Juuri ennen kunnantalolle lähtöä printtasin Seppäsen merkinnän Olli Rehn - isänmaan parturi - ja heiluttelin printteriä kunnantalolta poistuvalle Seniorivaikuttajalle ja hänen kepukaverilleen. Lukaisin merkinnän läpi seisaallaan valtuustosalin pöydän ääressä ja käytin liuskojen toisia puolia Väyrys-muistiinpanojeni kirjoittamiseen.

Toveri Vanhempi Huoneenrakentaja kysyi Väyryseltä Natosta ja Suomen kansallisomaisuuden siirtämisestä ylikansalliseen omistukseen. Esimerkkinä Siilinjärven Kemira, josta tuli Yara. Kansallisomaisuuden kolonialistisen siirron vuoksi vapaa talonpoika maksaa omasta apatiitista suuret summat jonkin muun talouden kiertoon kuin meikäläisen kansantalouden.

Kukkuu! Oletteko koskaan kuulleet, että strategiset alat tulisi kansallistaa? Tyydyn sekatalouteen, jossa hotellit ja maatilat voivat olla yksityisomistuksessa, mikäli strategisesti tärkeät elinkeinot ovat kansallisessa hallussa. Valtion. Siis meidän kaikkien. Maatilat tosin ovat strategisesti hyvin tärkeät yritykset, mutta tässä kohtaa olen isäni, vapaan talonpojan pojan, tytär.

Paavo Väyrynen sanoi saman kuin Lapinlahdella Kahvila Emiliassa presidentinvaalikiertueellaan. Ei hänellä ole mitään Natoa vastaan, muttei Suomen tule siihen liittyä. Suomen kansallisomaisuuden siirtoa ylikansallisille yhtiöille Väyrynen tyytyi vain pahoittelemaan.

Minä kysyin EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksesta. Väyrynen oli juuri maininnut, että ollessaan edellisen hallituksen ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri oli neuvotellut Barack Obaman (tiedättehän facebookissa liikkuu Nato, Nato - loismatotyyppinen miekkarihuuto - Barack Obama - lapsentappaja?) kanssa EU:n transatlanttisesta kehityspoliittisesta yhteistyösopimuksesta.

Koska kuitenkin kuulin tarkalla korvalla, mitä luokkataistelua yli kaiken pelkäävä porvaripossu Jari Tervo kuiskasi Uutisvuodon studiossa viime lauantaina äärioikeasta nurkastaan, uskalsin röyhkeästi arvella, että EU:n transatlanttisen kehityspolitiikan yhteistyösopimus olisi jonkinlainen sumuverho EU:n ja USA:n vapaakauppasopimukselle.

Ei se kuulema ole niin ja Väyrynen suhtautuu epäilyksellä EU:n ja USA:n vapaakauppasopimukseen. IPU:n droidi Susanna Kaukinen on sitä mieltä, että sopimus tekee meistä jättiläiskorporaatioiden orjia. Taustalla on ay-liikkeen heikentäminen ja takuuvarmasti julkisen sektorin alasajo sekä entistä voimakkaampi yksityistäminen.

Väytynen muistutti, että vapaakauppasopimuksen kera saisimme myös geenimuuntelun sekä päälle Monsanton (no, Monsanton lisäsin  minä). Mistä tulikin mieleen, että lähden kohta Taipaleeseen syntisen ja irstaan Iisalmen puolelle Väisäsen kotilihaan juomaan aamukahvia ja lukemaan Antti Sarvelan kolumnia maakunnallisesta SS-lehdestä.

Ai niin, mitä se Tervon porvaripossu Uutisvuodossa kuiskasi?

"Kepu pettää aina."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi