Pia Valkonen

The Financial Times ottaa kantaa

Thomas Pikettyn Pääomaan 21. luvulla

la 24.5.2014

Lapinlahden kansalliskaartilainen Kauko Pyöris-Kokkonen (kok.älymystön edustaja, tässä kohtaa olen ihan tosissani, tykkään Kokkosesta) oli kasaamassa naapurissa kokoontumisajoja jo hyvissä ajoin ennen kahdeksaa tänään. Kokoontumisajoissa olisi nyt hyvä olla paikalla, kun pitäisi nostaa keskustelukeskiöön kirkonkylän esteettömyys. Onneksi ajoihin pääsee puheenvuoroa ottamaan vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Reetta Mehtonen.

Eilisessä vammaisneuvoston kokouksessa puhuttiin siitä, kuinka esteettömyyskierroksia on kierretty kunnanmestari Jari Mikkosen ja eritasoisten teknisen lautakunnan puheenjohtajien kanssa alun monta kertaa, mutta mitään ei ole tapahtunut. Sellainen meillä on kunnan organisaatio. Apteekki sen sijaan on tehnyt voitavansa.

Apteekki jätti ahtaan tilan kahden omistajan repimässä liiketalossa ja muutti Köpö-Korhosen liiketaloon. Apteekki on nyt lähestulkoon esteetön - jos ei vähän naputeta siitä, että kiinteistössä ei ole automaattista liukuovea ja apteekin parkkiin en ainakaan minä uskalla ajaa, sillä olen Ylä-Savon, jos ei koko Suomen, surkein peruuttaja.

Äsken viduilin eritasoisilla teknisen lautakunnan puheenjohtajilla. Tarkoitan niillä esimerkiksi entistä puheenjohtajaa, demarien Matti Karppista. Demareissa on eri tasoja, se on sanottava. On pöhöpuheisia möllyköitä ja pelkkiä möllyköitä, joita kyllä riittää vassukoissakin ei sen puoleen.

Minä ja Puurusen Kirsti (vas.muija Iisalmesta) olemma kuitenkin menossa Leppävirralle miettimään, millä keinon taas ensi kesänä eduskuntavaalien alla ylittäisimme uutiskynnyksen. Neljä vuotta sitten järjestimme Iloltalon ja nyt mietimme tämän vuoden veret seisauttavaa Pohjois-Savon vasemmistonaisten vaalikiertuetta.

Jotenkin sen on liityttävä seksiin, erotiikkaan sekä alimpaan alhalisiin vietteihin. Ei sitä muuten lehtien palstoille päästä.

Heräsin tänään liian aikaisin. Oikein harmittaa, kun olisi voinut kornostaa ainakin kahdeksaan asti. Kohta telkussa alkaa Ari Puheloisen haastattelu. Haastattelijana on tosin televisiomaailman flegmaattisin pullukkatoimittaja. En tiedä, onko mahdollista kestää television ääressä hereillä, jos on noussut jo heti kuuden jälkeen.

Tämähän on mielenkiintoinen pointti Puheloisesta wikipediassa: "Ari Puheloinen syntyi työläisperheeseen, viisihenkisen poikakatraan toiseksi vanhimpana. Hänen taustansa on korkeaksi upseeriksi poikkeuksellinen, sillä kenraalien perhetaustoja selvittäneen Veli-Matti Syrjön mukaan itsenäisen Suomen kenraalikuntaan on ollut todella vaikea päästä kohoamaan yhteiskunnan alimmista kerroksista."

Aamulla ensimmäisenä television ruudulla pyörivät tekstiuutiset. Kun huomasin uutisen siitä, että The Financial Times on närkästynyt Thomas Pikettyn kirjasta Pääoma 21. luvulle, muistin, että en ollutkaan lukenut eilen ilmestyneen Kusarin viikkolehden Piketty-juttua.

Kaivoin lehden esille ja otin käteeni oranssi merkintätussin. Itse juttu oli käännetty kömpelösti – arvoisa Arto Halonen, kuka oletkaan, ehkä parempi elokuvaohjaajana, suomen kielessä ei ole määräistä artikkelia - ja alkuperäistekstissä oli jotain niin hirveitä naiiviuksia, että teki mieli huutaa ääneen.

Haastattelun tekijä The Observer -lehden Adrew Hussey kirjoittaa näin Pikettystä: ”Piketty pitää tämän (arrghh) puheen, oppineen ja voimakkaan, hiljaisen intohimoisesti.”

Vasemmistolehdestä ylisanat olisi voitu raksia pois.

The Financial Timesille sanoisin, että onhan se nyt kumma. Tuloerojen kasvun sekä sen, että talouden näkymätön käsi läpsii meitä köyhiä säälittää naamaan, ymmärtää jopa varpaisjärveläisen Hartikaisen umpiluupäinen ajokoirakin. Miksei The Finacial Times voi sitä ymmärtää?

Ylen Bilderberg-pullerot eivät taida Pikettyä kyetä analysoimaan The Financial Timesin artikkelista kopipeistaamista enempää.

Thomas Pikettyn resepti ei ole sen vallankumouksellisempi kuin progressiivinen vero. Pääomat kasautuvat maailmassa harvojen käsiin eivätkä ne sieltä leviä globaalille työväenluokalle kamppailutta. Mutta mehän tämä jo tiedetään, sillä olemme kaikki lukeneet Pentti Rythin (vas.SKDL tervaskanto) loistavan pisteliään analyyttisesti ajattelemat seitsemän yleisönosastokirjoitusta viime talven ja alkukevään Matti ja Liisa -lehdestä.

Olen kosmopoliitti,
mieluummin kuitenkin internationalisti

Tein Ylen mamutestin ja sain tällaisen tuloksen:

"Sinulla on toinen jalka Suomessa ja toinen muilla mailla, toivottavasti ei peräti identiteettikriisi? Poimit rusinat sekä pullasta että baklavasta ja syöt tiputtelematta sormin, haarukalla, puikoilla tai suoraan puusta. Kenties suvussasi virtaa emigranttiverta – vai oletko suomenruotsalainen?"

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi