Pia Valkonen

Thomas Piketty: Le Capital au XXIe siècle

ma 12.5.2014

EU-ehdokas Heikki Patomäki otti eilen somessa esille... ei kun se meni näin. Kiteen punikki Auvo Rouvinen otti facebookissa esille Thomas Pikettyn teoksen Pääoma 21. vuosisadalla. Googlailin ja jouduin EU-ehdokas Heikki Patomäen Thomas Piketty-blogimerkintään, joka johti Hesariin ja tutkija Anu Kantolan Piketty-artikkeliin Hesarissa.

En tiedä, oliko artikkeli paperilehdessä, kun en enää Hesaria tilaa. Enkä muitakaan samaisen lehtiyhtiön tuotteistettuja tuotteita. Minulle riittävät satunnaiset selailut kampaajan vastaantotolla. Letin pituudesta voitte päätellä, miten usein nykyään käyn kampaajalla.

Tänään kävin lukemassa, että Piketty-tilapäivitystä facebookissa oli käynyt kommentoimassa IPU:n Susanna Kaukinen.

Olen minä kulmakarvojani kohotellut, sillä Kiteen punikki tuntuu niin kovasti ihailevan Kaukista. Miten saisin tässä kohtaa kirjoitustani esiin happamuutta tihkuvan sävyn? Kovasti tuntuu ihailevan, juu. Olen arvellut, että Susanna Kaukinen ei olekaan mikään todellinen lihallinen ihminen. Että on pelkkä virtuaalihahmo, droidi, mekaaninen olento, joilla on keinotekoinen äly.

No, eilen Ylen vaalivideosta katselin, että kovin on esteettisesti rakennettu älyrobotti. Ovat solut kohdallaan, kuten yläsavolainen sanonta kuuluu. Susanna Kaukinen kirjoitti it-asioista Jouko Kajanojan (SKP-y) ja Johanna Perkiön (hieman puiseva vasemmistofoorumikirjoittaja) punavihreän asiakirjan keskustelulistalla.

Kaukisen kirjoitukset it-asioista pyyhkivät yl hilseen meikäläisen kyökkipragmaatikon, joka heittelee joka väliin omia istukoitaan, mutta panin kyllä naisen merkille. Istukan heittelyiden ymmärtämiseksi pitää olla lukenut kanadalaisen kaunokirjailija Carol Shieldsin Pikkuhousuja ei kun Pikkuseikkoja.

Viime kesän Vasemmistoliiton puoluekokouksen jälkeen Kaukinen erosi meistä lussukkavassuleista ja liittyi IPUun. Siinä vaiheessa jo ihmettelin, mikä tämä tämmmöinen Itsenäisyyspuolue on, kun Heinävedellä asuu joku ipulainen "mökin akka" Riikka Söyring, joka tuntuu tietävän kumman paljon IMF:stä, WTO:sta ja globaalikapitalismista.

Heinäkuussa, Kansanvallan päivillä Oulussa, pongasin sekä Jyrki Yrttiahon (vas.ry) vaikuttavine kulmakarvoineen (näyttää niiden vuoksi kovin vihaiselta) ja Pesosen IPU-pariskunnan, Kirsi ja Antti Pesosen. Kirsi Pesonen teki vaikutuksen sillä, että kertoi olevansa samanlainen sosiaalifoorumiuskovainen kuin minä.

Julistin heille, että sosiaalifoorumista voi poimia tämän ajan todelliset radikaalit, mullistajat. Kirsti Pesonen nyökytteli ja naurahti, että tell me, sillä hän juuri suunnitteli irtautumista palkkaorjuudesta ja ryhtymistä maaseudun pienyrittäjäksi. Tulin siihen tulokseen, että kaikkien ennakkoluulojen kaatamiseksi on parasta tavata ihmisiä kasvoista kasvoihin.

Niin. Kyllä minulla ennakkoluuloja oli. Jo sanaa itsenäisyys kohtaan. Muistan vieläkin karun kokemuksen, kun jouduin oikolukemaan Vaihtoehto EU:lle -liikkeessä vuonna 1994  IPU:n jonkinlaisen edeltäjän Vapaan Suomen liiton pahimpien Suomi Neito Ihana Neitsyt -höyrypäiden tekstejä. Oikoluin ja oksensin. Onneksi samaiset Kuopion VSL-hourut ovat löytäneet poliittisen kotinsa persuista.

Kävi äsken vilkaisemassa IPU:n sivut ja EU-julisteen. Tunnisteväri on oranssi. Olisiko viittaus anarkistiseen oranssiliikehdintään sekä Ukrainassa että aikoinaan Helsingissä? Myytävissä tuotteissa tosin on Suomi Neito -juliste, mutta siinä nationalistiset stereotypiat on käsitelty karnevalistisen itseironisesti.

http://ipu.fi/myytavat-tuotteet-2/

Vuonna 1994 Kuopion VSL-pulut olivat valitettavasti liikuttavan tosissaan Suomi-neitsythurmoskirjoituksineen. Itsenäisyyspuolueen porukka näyttää nyt aivan toisenlaiselta. Ja Susanna Kaukisen www.uusisuomi.fi -blogin kirjoitukset olen kohta lukenut kaikki läpi. Etsin niistä viittausta Timo Soinin Amerikan-vierailuun. En löytänyt, mutta Heikkisen Aaro lupasi minulle linkit sähköpostilla.

Soitin Aarolle ja olivat Hannu Hyvösen (pari viikkoa sitten SKP:hen) kanssa menossa kohti Rovaniemen EU-tilaisuutta. Huomenna ovat Kemissä. Parivaljakon piti käsittääkseni lähteä jo perjantaina, mutta eivät olleet lähteneet. Tulivat herättelemään meitä Lapinlahdelle Suomi, Nato, Venäjä -keskusteluun.

Meijerin seisakepäällikkö Pasi Tervo soitti. Valmistelee huomiseen Seisake-hallituksen kokoukseen koulutusrahahakemuksen Sininauhaliitolle. Tarvitsemme turva- ja ensiapukoulutusta, sillä Meijerin liepeillä on alkanut hiippailla väkivaltatyyppejä. Täkäläiseen asunnottomuuteen on näköjään tullut väliaikaisratkaisu.

Joku olisi hyvä lähettää järjestysmieskorttikoulutukseen.

(Minulla kävi taasen mielessä ammatinvaihto. Miten olisi teollisuusvartiojan ura? Saisi kävellä leveästi rekkakuskilesbon näköisenä reisitaskuhousuissa pitkin S-marketin käytäviä.)

Joka tapauksessa Susanna Kaukinen arvioi Thomas Pikettyn liian idealistiseksi. Piketty, kuten ilmeisesti myös Heikki Patomäki, arvelee, että kansallisvaltiot voidaan hävittää suit sait. Aiheellinen epäilys Kaukiselta, kun hän arveli, ettei kansallisvaltiosta voida luopua noin vain rakentamatta korkeita hierarkioita ja eliitin absoluuttista ylivaltaa.

Minä puolestani arvelen niin, että korkeat hierarkiat ja globaalielitin, ts. suuryritysten sekä niiden palkkajohtajien, ylivalta on rakennettu nyt jo ja asettunut status quo voidaan lyödä rikki vain globaalidemokratialla. Käynnissä on siis mittava kollektiivinen oppiminen. Ihmiset puhuvat näistä asioista maailman sosiaalifoorumeilla, somessa ja käytäväkeskusteluissa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi