Pia Valkonen

Vaalit ovat elämän parasta aikaa

Janne Nieminen oli eilen Lapinlahdella - Kiuruvedellä ja Siilissä
Tänään kohta Iisalmen torilla ja ip Kuopiossa

ke 23.4.2014

Facebookissa joku sanoi, nimeä en muista, että eiväthän nämä EU-vaalit ole mitkään todelliset vaalit. Vaalikampanja kun pitää käydä vuodenaikaan, jolloin kampanjahernerokka jäätyy jo ennen kupin pohjakosketusta.

Toissaillan taivaan ruskosta huolimatta eilen Lapinlahden torilla oli sekä lämmin että pohjoistuulen ansiosta vilpoisa. Ainoa ongelma oli kaupunkihiekka. Kaksi tuntia torilla töröttämistä ja sai kaivella pikkukivet silmäkuopista. Kyllä vaalit ovat elämän parasta aikaa - varsinkin, jos itse ei tarvitse olla kuin vaalitilaisuuden rekvisiittana.

Oli mukava eilen pukea vaaliliivi ylle, pakata niittipyssy Rautavaaran hell.srk-kirppikseltä ostamaani aktvistinkassiin, lähteä torille, pysyä taustalla sekä esitellä ihmisiä toisilleen. Mukava oli myös hakea vaaliteltan tarpeet pakulla ja roudata ne Työvikselle.

Työviksen ilme on muuten muuttunut, minkä panin ilolla merkille. Eläkeläiset ovat tehneet sinne kaikkea kaunista. Yhdellä pitkällä seinällä on akustiikkalevyksi kelpaava seinäesitys ja sisääntuloaulassa tervetulleeksi toivottavat iloiset koristeet. Joku oli värkännyt kevätoksiin ihastuttavia kellosia virkkaamalla.

Soitinkin tästä kiittääkseni Lapinlahden Eläkeläiset ry:n puheenjohtajalle. Hymyili puhelimeen kiitoksilleni Pärnusta.

Lapinlahden torilla oli eilen myös perussuomalaisten nuorten ehdokas Simon Elo. Hieman noloa, sillä pongasin Elon teltalta vain kaksi täkäläistä persua: perunaparoni Harri Väänäsen ja jonkin nuoren typykän, jonka nimi ei ole edes jäänyt mieleen.  Myös persutypykkä lienee Varpaisjärveltä.

Joku vähän aikaa sitten kysyikin minulta, mikä Lapinlahden persuilla on, kun ei heistä kuulu eikä heitä näy.

Arvelin, että poliittisen kolmoisloikkarin Antti Hämäläisen kuolinloikka Vaistonvaraiset Uusliberaalit -ryhmään hajotti sekä Lapinlahden persut että Nerohvirran oraakkelin itsensä.

Noloa oli se, että paikallispersut seisottivat Eloa yksinään viimassa. Kävin kättelemässä Elon ja ajattelin, olisiko pitänyt Janne Niemisen ympärillä parveilevia uskollisia vassareita pyytää käymään myös juttelemassa Elolle tai olisiko pitänyt pyytää Elo kaksinpuheluun Niemisen kanssa.

Forssan teurastaja

Forssan teurastaja Janne Nieminen lunasti odotukset. Lapinlahden vasemmistoväki, vaikka pitääkin minua tyhjänpäiväisenä hytkyttelijänä, on uskollista, ja väen saa innostumaan, jos se itse katsoo niin tarpeelliseksi. Lapinlahden vasemmistoväki ei hytky, jos ei sitä hytkytä. Hytkytä siinä mielessä, että se tosiaan itse päättää, mistä innostuu. Pitää miettiä tarkkaan, mikä tänne sopii.

Eilen torilla olivat kaikki pitäjän vanhat ja uudet kivat.

Pongasin Niemisen ensimmäisen kerran Vasemmistoliiton Tampereen-puoluekokouksesta. Äänestin Niemistä puoluehallitukseen ja varajäseneksi pääsikin. Vuonna 2016 puoluehallitukseen sitten tai varapuheenjohtajistoon. Kuopiossa, jossa Savon EU-kampanjointi viime syksynä alkoi, keksin, että kun tyyppi kerta on uskaltanut astua Savon-maaperälle - samaan aikaa oli jokin SAK-juttu Kuopiossa, on tämä saatava tänne.

Kuopion-tilaisuudessa olivat myös ehdokkaat Li Andersson ja Heikki Patomäki. Li Andersson ei taida enää tänne kampanjassaan ehtiä. Ilmeisesti Leppävirralla oli jokin Li-ajatus, mutta se jäi. Patomäki tulee Pohjois-Savoon pe 16. - la 17.5. Rundiksi on muodostumassa Lapinlahti-Varpaisjärvi-Iisalmi-Rautavaara-Kuopio.

Timo Harakka ei Patomäen reitille osunut. On ilmeisesti Varkaudessa saman viikon tiistaina tai keskiviikkona. Koetin äsken haroa nettiä, milloin tarkalleen ottaen ja missäpäin Savoa. Ei ollut Harakan keikkakalenteria sen enempää demareiden sivuilla kuin omillaankaan.

Harakan Suuri kiristys ei tuonut mitään erityisen uuttaa Heikki Patomäen tai Esko Seppäsen eurokriisikirjoihin verrattuna, mutta ehkä demareiden on mukavampi lukea niin sanotusti oman miehen tekstejä.

Kyselin eräältä demarivaikuttajalta täällä, milloin poppoo aloittaa EU-vaalikampanjoinnin. Vastaus oli, että ei aavistustakaan. Laiskaa ja velttoa sakkia, sanon minä.

Teurastaja ja tuottaja

Koska Kiuruvesi profiloituu ruokaan, ajattelin, että Forssan teurastajan oikea osoite on Kiuruvesi. Lapinlahti oli myös sovelias, sillä täällä on Valio. Soittelin parille SEL:n aktiiville, mutta demariaktiivi ei vastannut puhelimeen ja vassariaktiivi oli töissä. Tuli sellaisetkin kontaktit.

Janne Nieminen näkyi kierrelleen Timo Kauniston (kesk.) kanssa. Forssan lehdessä on otsikko Tuottaja ja teurastaja kampanjoivat yhdessä. Muistaakseni Timo Kaunisto sanoi osallistuessaan Kepun puheenjohtajakisaan, että puolueensa on mentävä niin vasemmalle kuin mahdollista.

Hyvä signaali.

Allekirjoitan monet Niemisen vaaliajatuksista: "Ruokaomavaraisuutta ja maatalouspolitiikkaa, joka mahdollistaa alkutuotannon myös Suomessa." http://www.jannenieminen.com/4

No niin, nyt lakkaan hehkuttamasta ja lähden lenkille. Tänään lasken yhden palkan. Maksan jotain Matille, jotta talolaina tulee maksetuksi ja mietin, priorisoinko Pietikäisen autokorjaamon laskun, säästänkö UKI-pakun eturenkaisiin vaiko ajattelenko omaa eläkeläisen tulevaisuuttani maksamalla YEL:n.

Yrittäjien työttömyyskassa saa odottaa. Savon yrittäjistä erotin meidän firman. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa kyseiseen yhdistykseen, joka on pienyrittäjän kannalta melko tyhjänpäiväinen. Kyse on nyt kylmästi asioiden panemisesta tärkeysjärjestykseen.

Turvallista matkaa Matille

UKI-pakun uudet eturenkaat ovat Matin turvallisuutta. Jos ostamme jotkut halvat korealaiset, ne maksavat suurin piirtein saman , kun olemme jo Savon yrittäjiin tältä vuodelta maksaneet. Se kuitenkin ei riittänyt yrittäjäjärjestön jäsenmaksuksi. Tuli maksukehotus, jonka mukaan olimme maksaneet liian vähän, kun maksoimme 2-3 hengen mukaan.

Jossain vaiheessa yrittäjäjärjestöltä oli soitettu ja kysytty yrityksemme henkilömäärää. Se oli juuri nimenomaisena hetkenä seitsemän henkeä. Kirjoitin eroilmoituksemme saatteeksi täysin vittuuntuneena, että yrityksessämme on tällä hetkellä yksi ulkopuolinen palkattu ihminen ja että minä olen maksanut palkkaa itselleni viimeksi marraskuussa.

Yrittäjä on ollut sairauslomalla joulu-tammikuun saadakseen sairauspäivärahaa, joka määritetään maksetun eläkkeen perusteella. Pikainen laskelma osoittaa, että yrittäjän saama sairauspäiväraha riittää juuri ja juuri kuukausittaisen eläkemaksun maksamiseen.

Että työntäkää vain se maksukehotus anusaukkoonne. Näin en kirjoittanut, vaan ajattelin. Samalla jotain voisi työntää television studiokameroiden linssiin, kun se zoomaa MTV3:n politiikan toimittajan Timo Haapalan porvarisikanaamaan Pressiklubissa.

Ensinnäkään Timo Haapala ei tiennyt, ilmestyykö Tiedonantaja enää. Sen nyt voisi porvarisikanaamalle antaakin anteeksi, tyhmiähän entiset toimittajatutkintolaiset ovat kuin saappaat tai lapaset. Teidän tämän, sillä olen itsekin entinen toimittajatutkintolainen.

Timo Haapala on muuten päässyt luetteloon Otavan kirjailijat. Voi Jeesus sentään! No, joka tapauksessa siellä sanotaan seuraavaa: "Tampereen yliopiston toimittajaopintojen jälkeen Haapala on työskennellyt sanomalehti Kalevan eduskuntatoimittajana. Ilta-Sanomien politiikan toimittajana ja vuodesta 1997 MTV3:ssa politiikan toimittajana."

Voihan se olla, että Haapala opiskeli tiedotusopin puolella. En kuitenkaan usko, sillä ainakin 1980-luvulla tiedotusopin tiedekunnassa opiskeli jonkinmoinen toimittajaälymystö. Sekään tosin tämän hetken tietojen valossa ei ole paljoa se.

Ja sitä en Timo Haapalalle anna anteeksi, että hän Pekka Ervastin kanssa kirjoitti Mäntyniemen pesänjakajissa kaikkitietävän ylimielisesti maaseudun vekselivetoisista yrityksistä.

Timo Haapala, sikaporvarinaama, voisi tulla itse kokeilemaan.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi