Pia Valkonen

Muisti

Taidan joutua tekemään fleijarin
Kyllöselle, Virtaselle ja Haimille

su 27.4.2014

Tarmo Kunnaksen Fasismin lumous keskeytyi, kun syrjähyppäsin välillä Merete Mazzarellan Elämään sanoiksi. Jäin miettimään Fasismin lumouksen lukua Fasismin yhtenäisyys ja monimuotoisuus sekä luvussa esiintyvää käsitettä hermenutiikka, tekstin tulkinta.

"Monimutkaisista historiallisista ilmiöistä ja tapahtumaketjuista saattaa rakentua suuria, taitavasti ja uskottavasti juonellistettuja kertomuksia, jotka yksinkertaistavat ilmiökenttää kohtuuttomasti ja turvautuvat yksinkertaistaviin psykologisiin tai yhteiskunnallisiin kausaliteetteihin. Tämä vaara on olemassa myös fasististen liikkeiden tulkinnassa. Siitä voi tulla pelkkä rikoshistoria, jossa kaikki viittaa lopun epäjumalten hämärään." (Tarmo Kunnas Fasismin lumous s. 55)

Koska en halua yksinkertaistaa ilmiökentää kohtuuttomasti, värkkään flerijarin vas:n EU-ehdokkaiden joensuulaisen Toivo Haimin, pesiöläisen Merja Kyllösen ja kuopiolaisen toimitusjohtaja Erkki Virtasen vierailusta Lapinlahdelle. Ovat tulossa tänne perjantaina 2.5. kello 15 Hoijakkaan ja kello 15.30 Kotikahvila Emiliaan.

Ajattelen asian näin: Toivo Haimi tuntuu älyköltä, koska hänen taustahahmokseen on asettunut lahtelais-kuopiolainen Toni Mäkinen. Ei voi olla paha nuori mies tämä Haimi, jos kerta nuori mies Mäkisen arvostelukykyyn on luottamista. Ja Toni Mäkinen ei voi olla paha nuori mies, jos kerta on pienen papusen isäksi kelvannut tämän äidille.

Onkohan tämä nyt riittävän monimutkaista ja hermeneuttista?

Merja Kyllönen asuu Suomussalmella Pesiön kylässä. Hän nauttii Marian invataksinkuljettaja Hannu Pesiön luottamusta ja arvostusta. Kyllä minä Hannu Pesiölle tässä yhtenä aamuna papatin, miten huonon ja vas:n sisäistä kritiikkiä jo etukäteen torppaavan pölöpopulistisen puheen ministeri piti puoluekokouksessa Tampereella viime kesänä.

(piti olla pölhöpopulistinen, mutta tuli pölöpopulistinen, olkoon.)

Jospa puhe kuitenkin oli Antero Eerolan (vas.) kirjoittama. Menisi Eerolan kummallisen huumorintajun piikkiin sekin töräys. Sitä paitsi Kyllösellä on kotona viisi isoa koiraa. Hän on koiranaisia, joten ei voi olla paha.

Erkki Virtanen menee kolmikossa sen vuoksi, että pystyy aina varioimaan puhettaan seuransa mukaan. Tosin parhaimmillaan Virtanen oli viime kesänä puoluekokoussalissa, kun istui hipihiljaa. Olen lisäksi ollut todistamassa tilaisuutta, jossa Virtanen Heikki Patomäen (vas. EU, tietokirjailija, professori) vieressä muuttui tiukaksi markkinaliberalismikriitikoksi. Jospa Toivo Haimin kanssa reippaan uustyöläisen ote tarttuisi Virtaseenkin - ja Kyllösen vieressä Virtasesta tulisi koiraihminen.

Tässä näyte Haimin puheesta puoluevaltuustossa, jossa hänet asetettiin puolueen EU-ehdokkaaksi:

"Vasemmisto on hengittävän työläisen puolue, joka ymmärtää ilmastonmuutoksen uhan koko maailmalle. Vasemmisto on ajattelevan työläisen puolue, joka ymmärtää, että työläinen voi olla myös homoseksuaali, maahanmuuttaja tai ruotsinkielinen.

Mutta ennen kaikkea Vasemmisto on välittävän työläisen puolue, joka näkee suomalaisten työläisten olevan samassa veneessä ei suomalaisten porvareiden, vaan kreikkalaisten työttömien, ranskalaisten opiskelijoiden ja kaikkien eurooppalaisten duunareiden kanssa.

Eurooppa on rikki, mutta meilläpäin rikkinäistä ei heitetä pois, vaan se korjataan. Korjataan yhdessä Eurooppa."

Ei paskempi veto Haimilta yhdistää työläiset ja ilmastonmuutoksen torjuminen sekä kestävä kehitys siten, ettei heitetä rikkinäistä Eurooppaa menemään, vaan korjataan se.

Muisti varioi ja ihmisen ambivalenssi

Amerikan-norjalainen kirjailija Siri Hustvedt on Merete Mazzarellan mukaan sanonut, että muisti ei poimi mitään alkuperäisiä faktoja aivojen kovalevyltä, vaan muisti poimii kulloisenkin muiston viimeisimmän version.

Mazzarellalla on kirjoittajakursseillaan harjoite, jossa jokaisen kurssilaisen tulee poimia viisi työsähköpostia ja kopioida niistä jokaisesti ensimmäinen lause. Näin tulee tallennettua arjen historiaa. Koska minulla työ, perhe-elämä ja harrastukset ovat yhtä sekä samaa arjen ja pyhänkin möyhyä, harjoitteestani tulisi tällainen:

1) Voi räkäpallo, mietin, mikä oli Hannu Raittilan esseekokoelman nimi, kokoelman, jossa kirjailija kävi New Yorkissa ja kirjoitti tenhoavasti newyorkilaisista paloautoista sekä sadevesisammioista kerrostalojen katolla.

2) Tirskis Kiteen Punikille ja tän miekkarikuville.

3) Heips, toi He rakensivat New Yorkin vaikuttaisi kiinnostavalta.

4) No nyt se Matti läx sinne kunnantalolle museovaltuuskunnan kokoukseen.

5) Joo, toverit Heidin tulee antaa levätä.

6) Heips, se Lapinlahden lukion vaalipaneeli kypsähti siihen, ettei muita ehdokkaita olisi (mukamas) saatu buukattua paikalle.

7) Hei,tässä kaksi ehdotusta toukokuun Savon rundillesi:

Sähköpostieni ensimmäisiä lauseita on tässä seitsemän, ne ovat aikajärjestyksessä: uusin on päällimmäinen. Lisäksi käytin hieman hermeneutiikkaa lauseessa kuusi. Jos nimittäin Lapinlahden lukiossa olisi oikeasti haluttu järjestää vaalipaneeli, olisin minä kyllä Kivääri ja ehdokkaan ohimo -taktiikallani sinne saanut EU-ehdokkaita muistakin puolueista kuin Vasemmistoliitosta, mutta hyvä näin.

Sitten vielä tähän loppuun Elämä sanoiksi -kirjan paras lause: "Ambivalenssin kanssa on vaikea elää, mutta kirjoittamiselle se on verraton kannustin." (Merete Mazzarella Elämä sanoiksi s. 132)

Varioin sitä seuraavasti omaan käyttööni: "Ambivalenssini kanssa muiden ja etenkin perheeni on vaikea, miltein mahdoton elää, mutta kaikelle kirjoittamiselle ja poliittiselle työlleni se on verraton kannustin."

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi