Pia Valkonen

Alanyan Kim Il Sung -kertoimesta

Mita on populismi?

ke 9.4.2014

Eilen koetin kolmeenkymmeneen hotellista vuokraamaani nettiminuuttiin survoa seka Arrapaa-keskustelun sappitulehduksesta, erilaisista populismin lajeista etta Turkin kemalismista ja blogin paivittamisen kaikista naista. Huonosti kavi. Nettiaika meni umpeen ja kirjoitukseni havisi bittiavaruuteen.

 Nyt muistan tallentaa tekeleeni jokaisen kappaleen jalkeen.

Eilen oli sadepaiva. Aamupaivalla lopettelin joskus kauan sitten aloittamani Elif Shafakin Kunnian. Se kertoo kurdiperheesta Lontoossa. Tapasimme toissapaivana rannalla nuoren kurdimiehen, joka on sita mielta, etta erityista kurdivaltiota ei ainakaan han tarvitse.

Tyyppi ei ollut mikaan sliipattu kosmopoliitti. Olipahan sellainen avoin ja luonnollinen universalisti, joka puhui sujuvaa kyokkienglantia. Sai selvitettya nopeasti ja vilkkaasti koko elamannakemyksensa ja teki samalla kauppaa ravintolaan, jossa on ilmeisesti toissa.

Mies on lahdossa Turkista. On kaynyt Salossa ja Kouvolassa seka lahella Norjaa Ruotsissa. Hanella on ollut brittityttoystava viela silloin, kun oli lapsi - ei siis kaynyt armeijaa. Armeija teki hanesta kuulema aikuisen. Huvitti, kun 24-vuotias sanoo painokkaasti, etta Turkissa ei ole enaa hanelle mitaan mielenkiintoista. Maailmalle pitaa paasta jalleen.

Eilen iltapaivalla Nean perhe etsi Idalle syntymapaivalahjaa ja mina kavelin perassa kameran kanssa. Pongailin parvekkeilta Turkin lippuja ja jattilaismaisia Kemal Ataturkin kuvia. Sanoin Nean perheelle, etta Kemalin kuva roikkumassa parvekkeelta on vahan sama kuin meilla roikkuisivat Timo Soinit parvekkeen kaiteen yli.

Tai vahan niin kuin ne pikkuruiset Suomen liput Varpaisjarven persutalojen ulko-ovien pielissa. Koetan selvittaa itselleni, minka vuoksi pikkuruiset Suomen liput Varpaisjarven persuhuushollien ulko-ovien pielessa aiheuttavat minussa inhon varistyksia ja miksi Kemalin kuvat taalla kiinnostusta.

Miksi nationalistit naapurissa tuntuvat pelottavammilta kuin taalla kaukana?

Tapani Kaakkuriniemi heitti arrapaihin linkin erilaisten populismin lajien kuvauksesta:  http://politiikasta.fi/artikkeli/timo-soinin-populismin-kieli-sodan-jalkapallon-ja-raamatun-metaforat

Populismin peruseetos on se, etta johtajaa pitaa seurata - ei sen valia, onko johtajalla mitaan agendaa. Timo Soini on sekoitus vennammolaisesta protestipopulimista seka identiteettipopulismista. Yhdistelma on saanut ranskalaiselta sosiologilta Pierre-André Taguieffilta nimen uuspopulismi.

Tata pitaa miettia, mutta teen sen tanaan rannalla, silla kohta yhteys viiden Turkin rahan yhteys menee poikki. Kuten tatakin Tapani Laustin analyysia Ukrainan tilanteesta: http://www.lausti.com/articles/kolumnit/ukraina2.html

Lukekaapas erityisen tarkkaan tama Laustilta (lainausmerkit ovat sitten tuolla Laustin lainauksen lainauksessa, kun en niita itse koneelta loyda):

Putin ei haikaile paluuta Neuvostoliiton valtiokollektiiviseen talous- ja yhteiskuntajärjestelmään, jota kutsutaan, omasta mielestäni väärin, sosialismiksi tai kommunismiksi. Viime kuun puheeseen sisältyy mielenkiintoinen kohta, jossa Venäjän nykyinen johtaja sanoo näin:

"Vallankumouksen jälkeen bolševikit, Jumala heidät tuomitkoon, liittivät Ukrainaan merkittäviä alueita, jotka historiallisesti olivat kuuluneet Venäjän eteläosiin."

Pakko viela lainata Kiteen punikkia kapitalismin kaatamisesta. Siella on joukossa Anna Kontula, joka oli Joensuussa manna viikolla. (Mannaviikko? Ei naita aakkosia ja ookkosia tassa):

meiä pittää kuiteskin miettii mitä marx väitti.
- ryysyköyhälistö tukee kapitalisteja
- vallankumoukse tekee kurinalanen työväk

anna kontula totes että robotisaatio saattaa vaikuttaa myäs omistussuhteisiin

mä yhdes blokis todistin että kapitalismi tulee kaatuu hajautettuun tuotantoon

millä me saadaan se kurinalanan työväk kun nyt yhdel työmaal puhutaa kuutta kieltä, duunataan seittemäs firmas ja porukkaa o kaheksan henkee. joista kaks kuuluu liittoon. lisäks sata henkee o kortistos.

elikkä todellisuus on aika ei kurinalainen. ryysylistöön kuuluu suomessakin reilut 5 milj henkee, siihen kurinalasee porukkaa ei yhtään.

täs tulee se keskuspankkirahoitus peliin mukaan. se aikaansaa täystyöllisyyden. siitä taas seuraa inflaatio. ja ne jotka ei o
järjestäytyneet, alakaa jäädä jälkeen palkoissa. jollon ne liittyy liittoon, äänestää liiton johtoon tällasen lakkokenraalin.

joka taas sosialisoi kapitalistien omaisuuden tosta vaan, parila kynän vedolla.

sit se ylistys kreikan syrakusan menestyksestä ja kommunistien etenemisestä monissa maissa. kyllä kommunistit etenee kun työttömyys on 90%, asunnottomuus 70%. kommarit saa 20%. fasistit 60%. fasisteja tukee armeija ydinaseineen. eli me eletään neulan terällä. täs tarvii käyttää järkee jos meinaa pelin pelata kotia. ei suinkaan antaa kapitalisteille tekosyytä ampua
kaikkia perseaukisia. ne nimittäin sitä nyt kaipaa, nekin tietää että kapitalismi o kaatumas tuotantotavan muutokseen.

yhteiskunta on  sellanen mikä on tuotantotapa. aikonaa se oli suurteollisuus. se vaati kapitalismia tai valtio kapitalimia.

uus, robotteihin, hajautettuun tuotantoon pohjaava tapa ei tarvii kapitalistia.

Tama merkinta on tarina siita, mita kaikkea saa mahtumaan yhteen blogiin yhta aikaa. Kaikenlaista kemalismista populismiin ja kapitalismin kaatamiseen. Ai niin se sappitulehduskeskustelu jai tanne tallentamatta. Siita toisella kertaa.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi