Pia Valkonen

Kohta henkistyn ja alan vaeltaa
0,5 m maanpinnan yläpuolella

Kitteen punikki kävi Helsingissä sekä Raha ja talous

to 13.3.2014

Tänään laskin, että on tarpeeksi monta päivää mennyt vallankumoussoluttautujien Hannu Hyvösen ja Aaro Heikkisen rundista Tampereelle ja Ouluun. Uskalsin soittaa.

Vallankumoussolu Heikkinen-Hyvönen olivat Tampereella seuraamassa ja kaiketi myös kuvaamassa politiikan tutkimuksen päivien paneelikeskustelua Politiikan rajoista ja mahdollisuuksista tapaus Talvivaarassa. Panelisteina olivat Satu Hassi, Euroopan parlamentin jäsen, Yrjö Haila, ympäristöpolitiikan professori, TaY, Tuula Pohjola, TkT, ympäristölaskennan asiantuntija, Crnet Oy ja Antti Lankinen, Kainuun luonnonsuojelupiirin (SLL) varapuheenjohtaja.

Panelin veti Elina Grunström, joka on vuodet 2006 - 2010 Vihreän Langan päätoimittaja sekä nyt vieraileva journalistiikan professori Tampereen yliopistossa.

Heikkinen-Hyvönen on kaksikko, joka tekee independent-dokumentteja. Hyvönen on nyt myös SKP:n EU-ehdokas ja minun erityistoiveenani on, että kaksikko käy Länsi-Suomessa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan näkymättömässä kylässä. Kummallista on, että yksikään valtamedian toimittaja ei ole siirtotyöläisten asuttamaan parakkikylään eksynyt.

Käsittääkseni Lapinlahden Juha-Pekka Rusanen (kesk.) on siellä käynyt. Muistan, että hän siitä jotain mainitsi jonkin menneen tarkastuslautakunnan kokousluonaalta takaisin kunnantalolle kävellessä.

Hyvösen dokumentin pohjalta Viimeinen joiku Saamenmaalla, jonka levitykseen Aaro osallistui, ohjasi Heikki Kujanpää hieman siirappisen kaksiosaisen televisiosarjan nimeltä Lopun alku. Yle esitti Lopun alun jokunen aika sitten.

Osuin ensin katsomaan hieman Lopun alun ensimmäisen osan alkua, mutta Marian iltatoimet osuivat loppuosan päälle. Seuraavaksi tavoitin loppuosan vihonviimeisen lopun, kun olin tehnyt Marian iltatyöt. Ensimmäisen osan jälkeen soitin Aarolle, huomasiko hän elokuvan televisiosta.

Aaro sanoi, että joo ja melkein tuli kännykkääni tukiaseman kautta. Siis lankoja pitkin, kuuluisi vanha ilmaus.

Mielenkiintoinen kuvio. Lopun alussa esiintyy aktivisti Hannu Hyvönen häivytettynä alter egoon. Kun näin fiktion loppukohtauksen, huusin melkein ääneen kauhusta. Loppukohtaus tirsui hunajata ja siirappia. Ajattelin, ettei Yle ei voi olla näin idiootti. On se. Ylelle ei kelvannut Hannu Hyvösen dokumentti Lapin metsäkiistoista. Sen sijaan läpi meni hirveä fiktiivinen sökellys samasta aiheesta.

Käsikirjoittajana Lopun alussa oli pastori Veli-Pekka Hänninen, jonka Joulukuusivarkaat oli ihan kelpo draama, mutta Lopun alku sai vatsani kääntymään ellotuksesta ympäri. Jostain luin, että Lopun alun asiantuntijana olisi ollut Kaarlo Aho. Mikseivät ottaneet yhteyttä Hannu Hyvöseen - Hyvösen nyt olisi luullut oleva parempi asiantuntija kuin joku nöösin elokuvatyypin.

Kerrassaan merkillinen prosessi koko Lopun alku. Toisaalta on hilpeätä seurata, kuinka tietyt vaietut aiheet pulpahtavat sieltä täältä ihmisten tietoisuuteen. On kuin olisi mukana jossain oudossa kuurupiilosessa tai seuraleikissä. Oikeastaan valta- ja vaihtoehtomedian seuraaminen on hauskaa. Jotkut asiat valtamediassa menevät todella camp-huumorista.

Esimerkiksi se, että Saska Saarikoski, joka toimittamassaan kirjassa Sanojen alamainen, näkyy yhden kappaleen verran olevan kartalla siitä, missä mennään, mutta Hesarin kolumniensa perusteella vaikuttaa täydeltä torvelta. Kolumenissaan hän toistelee uusliberaalien hirveimpiä aivopäästöjä pureskelematta. Ui tai uppoa, Jeesus Kristus.

Heikkinen-Hyvönen ilmeisesti aikovat kuvata myös Haanpää-elämäkerturi Matti Salmista, jos saavat vain tämän kiinni. Aaro on piiriemme alkuperäinen Haanpää-tuntija. Hankin ensin Aarolle Haanpään paksun kirjeenvaihtokirjan ja annoin lopulta oman kappaleeni toiselle Haanpää-tuntijalle, kulkuriveljelleni.

Aaro ei kyllä nyt kysynyt minulta Salmisen puhelinnumeroa, mutta pitää toimittaa se, kunhan asia on ajankohtainen. Matti Salmisen kunniaksi luettakoon, että kirjoittaa nykyään, mitä haluaa. Hieno periaate. Tekeillä hänellä on koostekirja yhteiskunnallisista ajattelijoista.

Minä olen tällä hetkellä Matti Salmisen Yrjö Kallis-elämäkerran lumoissa. Aaro sanoi, että Kallinen on enemmän Hyvösen heiniä. Aaro on lukenut vain Kallisen muutaman kirjoitus- ja puhekokoelman. Luen Kallista ja Veijo Meren historiasarjaa rinnan. Muistelin, että Ei tule vaivatta vapaus -osassa olisi ollut Yrjö Kallisen aikalaisesta poliittisesta propagandiittorista Yrjö Mäkelinistä, mutta luvun otsikko olikin Asikkalan suutari ja se kertoi Eetu Salinista.

Toki luvussa mainittiin Yrjö Mäkelinkin, pateettinen puhuja.

Sanoin Aarolle, että kohta olen aivan henkistynyt ja valaistunut sekä kävelen Kallisen ansiosta puoli metriä maan pinnan yläpuolella ja halaan rakastavasti kaikkia oikeistopalleroita. Aaroa nauratti.

Kiteen punikki Auvo Rouvinen kävi eilen Helsingissä Raha ja talous -kirjan julkistamistilaisuudessa. Tässä tuore raportti:

auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162957-rahatalous-haltuun-kirjan-julkaisussa-kavin

Tilaisuudessa oli myös Taloussanomien toimittaja:

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2014/03/12/suomalainen-talouskeskustelu-taysin-yksiaanista/20143583/12

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi