Pia Valkonen

Puimme Leonidin yllemme

...ja luokkatietoisuuden iduista
Miika Nousiaisen Metsäjätissä

la 8.3.30214

Hyvää naistenpäivää! Puimme tänä aamuna moĺemmat yllemme Leonidin. Tikkisen Hannele flanellipaidan ja minä fleece-liivin, jonka tosin arvelen alunperin olevan Teboil-Kärkkäisen, tämähän avusti Leonidia vaatelähetyksillä.

Hannelen tarkoitus on pyykätä ja minun siivota edes yläkerta. Tekstaroin äsken, että Leonidin ydinenergia on hänen vaateissaankin ja sitä tässä nyt toivomme. Aloitin hyvissä ajoin aamulla pyykinpesun. Vartioin pyykkikoneita istumalla vieressä ja lukemalla Miika Nousiaisen Metsäjättiä.

Luin sen, koska kulttuuriministeri Arhinmäkikin (vas. pj. myös) oli sen lukenut ja mainitsi Jyväskylässä Mitä työväenkirjallisuuden jälkeen -tapahtumassa viime maanantaina, että kirja on hyvä, sillä se kuvaa erään vasemmistoenemmistöisen persläven demari- ja kommarilapsia.

Arhinmäen mukaan kommunistilapset panivat lumisota-aseisiinsa kiviä. Joku yleisön joukosta huomautti, että kommareiden lumipallot olivat kyllä pakastettuja ensi lumesta.

Metsäjätti oli nopealukuisesti kirjoitettu. Kirjassa oli paljolti kyse nuorten miesten ystävyydestä ja lojaalisuudesta. Se on myös terävä kuvaus sosiaalisesta noususta. Hyvänä kohtana pidin Törmälään jääneen 37-vuotiaan juuri ukiksi tulleen heavy drinkerin Jannen monologia:

"Kun ihmiset eivät tiedä, minkä puolesta tai mitä vastaan taistella, he luovuttavat. En minäkään lapsena ymmärtänyt, mistä vappumarssissa oli kyse, mutta viimeistään nyt tajuan, kuinka tärkeää se oli. Se oli näyttämö siitä, että kuulumme johonkin: luokkaan, ryhmään, porukkaan." (Miika Nousiainen Metsäjätti s. 225)

"Kyllä työläinen vastakkainasettelun kesti, kun oli jotain vastapainoa, ennen kuin hyvä puolet katosivat. Nyt ei ole punapääomaa, ei omistusta, ei luokkatietoisuutta, ei omia urheiluseuroja, ei ylpeyttä, ei taistelua. Pelkkiä yksilöjä ilman luokkaa." (Miika Nousiainen Metsäjätti s. 225-226)

Arhinmäki antoi ymmärtää, että Metsäjätti kertoo Säynätsalosta, jossa Miika Nousiainen ja sosiaaliministeri Susaan Huovinen (sdp) ovat olleet samalla luokalla koulussa. Säynätsalo on syntynyt mekaanisen puunjalostuksen ympärille. City-lehden haastattelussa Nousiainen paljastaa isänsä olleen tehtaan työläinen ja äitinsä saman tehtaan ruokalatyöläinen.

City-lehden Nousiais-jutussa hehkutetaan lopussa, kuinka kysymällä muutamia todella naurettavia kysymyksiä, lehti paljastaa kirjailijan yhteiskunnallisen vakaumuksen. Jeesus Kristus. Onneksi ei tarvitse säännöllisesti kestää City-lehteä. Onneksi siihen törmää näillä leveysasteilla vain satunnaisesti netissä.

En tiedä, miksi tekee mieleni oksentaa joka kerta, kun vilkaisen television Hyviä ja huonoja uutisia. Miika Nousiainenhan ohjelmassa höröttelee. Ehkä sen vuoksi, että täkäläinen kirjakauppiaan rouva (kok.) kehui ohjelmaa siitä, että se ei loukkaa ketään. Minusta Hyvät ja huonot uutiset sekä Uutisvuoto vain vahvistavat valtaa.

Saman oli pannut merkille Savon Mediat Oyj:n televisiokolumnisti Heikki Kärki uudesta Siskonpedistä. Naurua piisaa, mutta todellista valtaa ei kysenalaisteta. Porvarihegemonia ei näiden naurusta vapise ja keskiluokka saa nukkua yönsä rauhassa.

Metsäjätissä etoi taustalla oleva asenne. Mikään ei kannata. Jos jollain paikkakunnalla onkin joskus ollut vassuleiden ja demareiden vasemmistoenemmistö, on asetelma syypää siihen, että paikkakunnat taantuvat. Nousiainen on välillä todella puuduttava. Globaalikapitalismi on mikä on ja kirjassa mainitaan kerran keynesläisyys.

Lukuun ottamatta loistavaa työläis-Jannen monologia Metsäjätistä jäi voimaton olo sekä tympeä maku. Mikään ei kannata. Vääntäkäämme aikamme sigmoja ja ampukaamme sitten turhautuneena liian terävät aivomme pellolle, kuten Törmälän intellektuelli-Mika.

Lisäksi jäin miettimään Miika Nousiaisen loppuratkaisua. Mikä on tärkeää? Lapset ja perhe ovat tärkeitä toki, mutta eikö Metsäjätin loppu kuvastakin sitä, mitä porvari loppujen lopuksi haluaa. Sen sijaan, että petetty keskiluokka alkaisi ratkoa luokkakysymystä ja muuta yhteisrintamana, se kääntyykin perheeseen, sisäänpäin.

Downsiftaa ja alkaa sisustaa. On niin homing, niin homing.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi