Pia Valkonen

Tiedon janolle

la 29.3.2014

Kuopiossa Lyseolla, josta jurnutin, että se oli sisällissodassa Kuopion suojeluskuntalaisten tukikohta, on tänään Inton, Rosebud Booksin, Oku Sataman Tarmon ja Snellman-instituutin järjestämä Tiedon jano.

Sinnepä siis.

Muistakaa nyt kuitenkin, että sisällissodan alkaessa Kuopiossa oli 500 punakaartilaista ja vain 120 suojeluskuntalaista. Tämän opin Sirpa Kähkösen tietopitoisesta Vihan ja rakkauden liekeistä.

Heräsin omaan tiedon janooni tänään kello 5.30. Koska rakastan kiireettömiä aamuja (sic!), kuten Maaseudun Tulevaisuuden toimitussihteeri Jussi Martikainen (kepulj. Ossin veli) taannoin huomasi Li Anderssonin (vas. ihana) rakastavan, laskeuduin alakertaan, ruokin kissan, käytin Pimun pissalla ja nautin aamukahvin kanssa uusimman Imagen, viime viikon Maaseudun Tulevaisuudet loppuun, Tiekkarin sekä Kusarin ja Aarteen eiliseltä jääneet rippeet.

Li Andersson ei muuten ollut toissapäivänä Helsingissä alustamassa. Sijalla oli Jouko Kajanoja. Tilaisuus oli tämä: "Illan aiheena Työelämän ja sosiaaliturvan historialliset muutokset. Tilaisuudessa luennoitsijana työoikeuden professori Matti Mikkola. Ensimmäisen puheenvuoron käyttää VTT Jouko Kajanoja. Tilaisuuden vetää Työväenkirjaston ystävien puheenjohtaja, professori Pentti Arajärvi."

Paheellinen Asemapuiston Meeri

Lapinlahden sosialistiseura saanee raportin tilaisuudesta, kun Asemapuiston Meeri palaa kehitysalueelta. Tarjosimme Asemapuistoon joskus muinoin putkiremonttia ja Matille jäi puhelimeen numero nimellä Asemapuiston Meeri. Meeri oli Asemapuiston hallituksessa ja hänen sukuniemensä, Luhtala, niin länsisuomalainen, että emme meinanneet sitä oppia kumpikaan.

Nauroin aina, kun Matilla vilkkui näytössä Asemapuiston Meeri. Sehän kuulostaa jotenkin romanttiselta, melkein iskelmältä. Vähän paheelliselta. Asemapuiston Meeri kun voisi vallan hyvin olla Asemapuiston pahennusta herättävä naikkonen. Asemapuisto on tärkeä Lapinlahden vallankumouksellisten keski-ikäisten tätien tukikohta. Siellä loimme pohjan Lapinlahden sosialistiseuralle, jonka jäseneksi emme ehkä ota miehiä. Tai katsotaan nyt.

Atik meille saattaisi kelvata, kuten olen Atikin ja Juntusen Jaskan kirjoitukset hyväksynyt Ämmän Ääneen. He ovat ainoat aidot Pohjois-Savon vasemmiston miesfeministit.

Lapinlahden sosialistiseura olkoon samanlainen avoin sulkeisympyrä kuin Pentti Straniuksen Ärräpäät-sähköpostilista. Sosialistiseura päättää, ketä houkuttelee jäsenekseen, sana on sen jälkeen vapaa; saamme vapaasti haukkua kaikki poissaolevat ja piirin ulkopuoliset. Näin teemme, kursailematta, avoimesti ja keltään auktorisointia kysymättä.

Kun etsin netistä tilaisuutta, jonne sosialistiseuran lähettiläs oli menossa, löysin Li Anderssonin tukijoukkolistan. Katsokaapa tätä: http://liandersson.fi/kampanjan-tukijat/

Löytyy tyyppejä Anna Kontulasta Jaakko Hämeen-Anttilaan. Ei hassumpaa.

En tod. taida olla
Kallion punavihreä

Eilen luin Tuula Kärjen kritiikin Kusarista Anna Kontulan uusimmasta kirjasta Kirjeitä oikeistolle. Koska sisältö tuntui voimakkaita väristyksiä herättävältä - Kärki kirjoittaa kirjassa kulkevan juonteen, jossa vasemmistolainen kirjeiden kirjoittaja on ikään kuin ihastunut oikeistolaiseen kirjeiden virtuaaliseen saajaan - pitää se hankkia heti ja välittömästi käsiin.

Jospa tänään Tiedon janossa se olisi jo myytävänä. Eilisessä Kusarin jutussa viitattiin kohtaan, jossa Kontula huomaa oikeistolaisten ja Kallion punavihreiden olevan samoilla linjoilla: mahdollisimman vähän lakeja ja sääntelyjä.

Minä tässä eräänä päivänä vessan kannella Otavamedian Kanavaa lukiessani mietin, että taidan olla Perustuslaillisen vasemmistopuolueen kannalla. Mitäs jos kaivaisimme esiin Suomen perustuslain ja katsoisimme yhdessä, mitä siellä on sovittu.

Miten minusta tuntuu, että pidän yhä vähemmän Kallion punavihreistä?

Lait ja säännöt köyhän ja avuttoman tukena

Eilen kainaloni hikosivat, kun iltaan asti selvitin, mitä tilaajavastuulaki edellyttää rakennusurakoitsijalta. Ennen edes urakka-asiakirjojen saamista tarjouslaskentaa varten meidän tulee selvittää tarjouspyytäjälle seuraavat asiat:

- Selvitys siitä, onko yritys merkitty ennakkoperintälain (1118/1996) mukaiseen ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä arvonlisäverolain (1501/1993) mukaiseen arvonlisäverovelvollisten rekisteriin.
- Kaupparekisteriote.
- Todistus verojen maksamisesta tai verovelkatodistus taikka selvitys siitä, että verovelkaa koskeva maksusuunnitelma on tehty.
- Todistukset eläkevakuutusten ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty.
- Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista.
- Tapaturmavakuutustodistus

Myönnettäköön, että kun näin listan, mitä tulee selvittää, huusin kauhusta. Ennenhän on riittänyt ainoastaan verovelkatodistus sekä todistus, että ei ole eläkemaksuvelkaa. Kun olin soittanut kohteen taloussihteerille ja valvojalle, aloin purkaa sumaa.

Kaikki selvitykset meidänkin firmasta löytyi näppärästi netin ja sähköpostin avulla. Lähivakuutus palvelee muuten ylihyvin. Eilen, perjantaina, oli virkailija sähköpostin ääressä vielä kello 17.46.

Lopulta aloin taputtaa käsiäni. Mainitsin nimittäin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustossa ollessani sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtajalle Outi Turuselle (Kuopio urb.vas.), että Puijon sairaalan rakennusurakoista päätettäessä pitää urakkapapereihin kirjoittaa työehtosopimusten noudattamisesta.

Vastaukseksi sain yhtä onttoa tuijotusta kuin silloin, kun soitin Lapinlahden sivistyslautakunnan entiselle puheenjohtajalle Antti Hämäläiselle (kolmoisloikkari: vihr. persu, omaryhmä) ja kerroin epäilyksen siitä, että täkäläisille kuljetusmarkkinoille tunkeutuva Relink-Kajon-sekasikiö ei noudata bussialan työehtosopimusta. Sanoin lautakuntapuheenjohtajalle, että alan työehtosopimusten noudattaminen pitää kirjata kilpailutukseen.

Puheenjohtaja ei tuijottanut puhelimestaan minua ainoastaan ontosti, vaan sanoi jopa pelästyksen vallassa - persu kun sillä hetkellä taisi olla: "... Eihän sitä nyt sellaista.... voi...."

Kallion punavihreä en ole, sillä olen loppujen lopuksi sitä mieltä, että lait ja säännöt ovat kansa puolella. Pitää vain meidän, kansan, katsoa, että laki on kaikille sama.

[Vanhempi teksti] « [Sisällysluettelo] » [Uudempi teksti] | [Haku] | [Sivun yläosaan]

Webbiriihi